Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πως σκέφτεται τη διεύρυνση και την ανανέωση του κόμματος. Οι επιφυλάξεις γαλάζιων στελεχών και η απάντηση του προέδρου. Τι επιδιώκει με το Συνέδριο. Οι μετεκλογικές συνεργασίες και η προσέλκυση των ακομμάτιστων ψηφοφόρων.

Το διπλό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην διεύρυνση και ανανέωση της ΝΔ, σύμφωνα -όπως λέει- με την «εντολή που έχει λάβει», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Όταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, δείχνοντας παράλληλα εμμέσως το δρόμο της πολιτικής... αποστρατείας σε παλαιά στελέχη της παράταξης: «Τιμώ όλα τα παλιότερα στελέχη, αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματός μας. Η ανανέωση θα συνεχιστεί. Δε θα κάνω πίσω», διεμήνυσε, την ίδια στιγμή πάντως που αρκετοί είναι οι βουλευτές και τα στελέχη, προερχόμενα από το καραμανλικό κυρίως μπλοκ (και όχι μόνο αυτό), που δείχνουν επιφυλακτικοί με συγκεκριμένες προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και την προοπτική νέας συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται ανένδοτος: «Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη ΝΔ», σημειώνει, εκτιμώντας ότι για να αλλάξει σελίδα στην πολιτική ιστορία και να επανέλθει δριμύτερο στη διακυβέρνηση της χώρας το κόμμα του, θα πρέπει να κερδίσει ψηφοφόρους από γειτονικούς ιδεολογικούς χώρους κατά βάση στα αριστερά της ΝΔ.

Εμφανές... φλερτ

Σε στελεχιακό δυναμικό, αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται με τη συνεργασία με τη Δράση του Θόδωρου Σκυλακάκη και τις μεταγραφές του Ιάσωνα Φωτήλα και άλλων στελεχών από το Ποτάμι (Γιάννης Καλλιάνος κ.α.), καθώς και το εμφανές φλερτ με πρώην στελέχη του εκσυγρονιστικού ΠΑΣΟΚ, όπως την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη σημερινή της μορφή.

«Αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα», είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

Το βλέμμα του προέδρου της ΝΔ είναι στις μετεκλογικές συνεργασίες και για να επιτευχθεί αυτό, κατ' αρχήν θεωρεί επιβεβλημένο να αλλάξει το μέχρι στιγμής δίλημμα των πολιτών. Όπως υποστηρίζει, τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία και οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει. Πλέον, εκτιμά, «οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις δυνάμεις του λαϊκισμού από τη μία πλευρά και σε αυτές της υπευθυνότητας από την άλλη».

Ακόμα μεγαλύτερη έμφαση πάντως από τα στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει στην προσέλκυση των ακομμάτιστων ψηφοφόρων. Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά-κάλεσμα που απευθύνει «σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, που νιώθουν αγωνία για το μέλλον τους, υποφέρουν από τα βάρη που τους έχει φορτώσει η Κυβέρνηση, ανησυχούν για τον αυταρχισμό και την υποβάθμιση της Δημοκρατίας μας και νιώθουν εξαπατημένοι από τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο». Όπως τυχαίος δεν είναι και ο χρόνος ανακοίνωσης και διεξαγωγής του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της ΝΔ στα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο την προβολή του προγραμματικού λόγου του κόμματος, την ανανέωση και επικαιροποίηση των θέσεών του σε όλους τους τομείς.

«Λύσεις χωρίς Κόστος»

Πολλά επενδύει η Πειραιώς και στην επιμόρφωση των στελεχών της -παλαιών και νέων- και την λειτουργία του γαλάζιου Μητρώου Στελεχών. Σε αυτό, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 βιογραφικά, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τα 42 έτη. Επίσης, έχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 900 ώρες, από δέκα διαφορετικές ομάδες, στις οποίες μετέχουν 32 αξιολογητές.

Παράλληλα, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι 12 κύκλοι διδασκαλίας της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερες από 210 ώρες διδασκαλίας και τη συμμετοχή πάνω από 830 στελεχών. Το επόμενο διάστημα, η ΝΔ θα θέσει σε εφαρμογή τη δράση «Λύσεις χωρίς Κόστος», ένα project σε όλη την Ελλάδα, οργανωμένων και μεθοδευμένων συζητήσεων σε συνεργασία με εκατοντάδες φορείς -όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση- «για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και να βρούμε λύσεις χωρίς κόστος».

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την προσπάθεια επαφής του με την κοινωνία με στοχευμένες περιοδείες, πρώτα από την Λακωνία τελικά, λόγω και των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ θα ακολουθήσει η Καβάλα. «Ξεκινάμε ανοιχτές συναντήσεις με ομάδες πολιτών για να τους δω, για να τους μιλήσω, αλλά κυρίως για να τους ακούσω. Για να πουν τι πήγε λάθος, τι πρέπει να γίνει, πώς πρέπει να αλλάξουμε και πού πρέπει να πάει η χώρα», αναφέρει, σκοπεύοντας παράλληλα να διατηρήσει τους πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους για την οικονομία, της αντιμετώπισης των θεσμών από την κυβέρνηση και τα ζητήματα της καθημερινότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v