Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Τα δύο κριτήρια για να βγούμε στις αγορές

«Οταν κρίνουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, θα κάνουμε το βήμα» τόνισε. Στόχος, η οριστική έξοδος στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. «Ανοησίες του Μητσοτάκη» το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής κατά Καμμένου. Το σχόλιο για Γεωργίου.

Τζανακόπουλος: Τα δύο κριτήρια για να βγούμε στις αγορές

«Οταν η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη (δοκιμαστική) έξοδο στις αγορές, θα κάνει το βήμα».

Αυτή την απάντηση έδωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε σχετική ερώτηση στο briefing.

Οπως πρόσθεσε, «η φημολογία και η φιλολογία» των προηγούμενων ημερών (σ.σ. ότι το βήμα θα γινόταν τη Δευτέρα) δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση αλλά από δημοσιεύματα ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Κριτήριό μας για να κάνουμε την κίνηση είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη δικαστική εξέλιξη γύρω από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου («η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι θεωρεί ορθό, δεν μπορώ να κάνω κανένα σχολιασμό») και περιορίσθηκε να παρατηρήσει ότι πρόκειται για νομικό και όχι πραγματικό ζήτημα.

«Ανοησίες του κ. Μητσοτάκη»

Με αφορμή την αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή επί του αιτήματος της ΝΔ να συσταθεί Εξεταστική επιτροπή για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη (σ.σ. υπόθεση Noor 1), ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε τον λόγο για τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει αρνητικά.

Η ΝΔ, είπε, επιλέγει τακτική διαρκών αντιπερισπασμών -από την πυροδότηση κλίματος έντασης με τους συμβασιούχους μέχρι την προσπάθεια δημιουργίας σκανδάλου για τη συνομιλία Καμμένου-Γιαννουσάκη.
«Εμείς δεν θα παίξουμε στο τερέν που επιλέγει η ΝΔ. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πραγματικής διαφθοράς και δεν θα βάλουμε το Κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Τα επτά πεδία δράσης

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα πεδία δράσης της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίσθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, δεδομένου ότι «η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η επακόλουθη εκταμίευση της δόσης έκλεισαν έναν κύκλο αβεβαιότητας».

Αυτά τα πεδία είναι τα εξής:

1. Επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος.
2. Παρεμβάσεις για τόνωση αναπτυξιακών δυνατοτήτων και ενίσχυση της εργασίας.
3. Μέριμνα για δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας.
4. Παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και τη στήριξη των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.
5. Διαρκής μέριμνα για το σπάσιμο του αποστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.
6. Περαιτέρω εκδημοκρατισμό θεσμών και λειτουργιών του κράτους.
7. Περαιτέρω ενίσχυση της αναλογικότητας στη λαϊκή εκπροσώπηση.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος, το επόμενο (δεύτερο) Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο θα γίνει στη Λαμία, την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρεμιέρα των περιφερειακών συνεδρίων έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία. 

Κρίσιμη η έκθεση του ΔΝΤ

«Βαρόμετρο» για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές αναμένεται να αποτελέσει η νέα έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου. Η έκθεση αναμένεται να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά, που ενσωματώνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας, το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια, εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

Μια τέτοια ανάλυση για το ελληνικό χρέος σαφώς και αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει από ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, που αναμένεται αύριο. Ετσι η έξοδος στις αγορές θα επιχειρηθεί σε πιο καθαρό τοπίο και με όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν κατασταλάξει να μην κάνουν πίσω στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου και ενδεχομένως να προχωρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην αναμενόμενη ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019 (έκδοση επί κυβερνήσεως Σαμαρά) με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022.

Βέβαια, η αγωνία γύρω από το τελικό ύψος του επιτοκίου παραμένει, διότι πάνω σε αυτό πρόκειται να επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το επιτόκιο δεν ξεπεράσει τον στόχο για 4,5% έναντι 4,95%, τότε θα μπορέσει το Μαξίμου να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα είναι εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα, όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters, καθώς για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Το «μαξιλάρι» των 9 δισ.

Παράλληλα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμβουλεύουν την Ελλάδα ότι δεν αρκεί μια έκδοση αλλά θα απαιτηθούν περισσότερες για να σχηματιστεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 9 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα για να έχει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου. Μια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης.

Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.

Σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, το ντιλ μπορεί να αποτελέσει μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise). Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Μια άλλη επιλογή είναι μια δημοπρασία ή μια επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012.

Επιστροφή στις αγορές με λογικό επιτόκιο συστήνει η ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει με «λογικό» επιτόκιο και με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια.

Η προσφυγή της χώρας στις αγορές σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ωστόσο εκείνο που για την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια, ώστε να πεισθούν οι αγορές για την προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Τη θέση αυτή της ΕΚΤ μετέφερε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v