Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Το «φάντασμα» του 2015 και το ομόλογο

«Ξαναχτύπησαν» Βαρουφάκης, Λαφαζάνης και η ΝΔ ζητά Εξεταστική για το 2015. Η -ανεπίσημη- αντίδραση και ο στόχος της ομολογιακής έκδοσης. Τι…δεν είπε ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή που αναβλήθηκε λόγω του σεισμού. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.

Μαξίμου: Το «φάντασμα» του 2015 και το ομόλογο

Σουρεάλ σκηνικό διαμορφώνεται στην εγχώρια πολιτική ζωή με αφορμή το καλοκαίρι του 2015, την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να ταυτίσει... το καλοκαίρι του 2017 με την έξοδο της χώρας στις αγορές και αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για την πρεμιέρα.

Την (νέα) αφορμή για το πρώτο δίνει η παρουσίαση, από τρία μέσα ενημέρωσης, αποσπασμάτων του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη “Adults in the room” (σ.σ. θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο στα ελληνικά).

Μέσα από αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πρόθυμος να «κατάσχει» 16 δισ. ευρώ της ΤτΕ («για να τα ρίξουμε στα ΑΤΜ») αλλά να τον συγκρατεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών με το επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με έξοδο από την ευρωζώνη.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο επίσης πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε δική του συνέντευξη μίλησε για ένα εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση (πριν από το δημοψήφισμα και τον συμβιβασμό) και πρέβλεπε εθνικοποίηση της ΤτE και χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

Όπως αναμενόταν, η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία που πρόσφεραν οι... πρώην και ζήτησε, πάλι, Εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το «σουρεάλ» προκύπτει από το γεγονός ότι, κατόπιν των παραπάνω, ο κ.Λαφαζάνης προέβη σε δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι... μόνο ο ίδιος ήθελε την έξοδο από το ευρώ, σε αντίθεση με τον κ.Τσίπρα (και τον κ.Βαρουφάκη) που αναζητούσαν λύσεις εντός ευρωζώνης.

Ο ίδιος δηλώνει μεν τα παραπάνω με καταγγελτική διάθεση απέναντι στον πρωθυπουργό, ωστόσο αφήνει στον αέρα το αντιπολιτευτικό κίνητρο για σύσταση Εξεταστικής.

Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τις παρεμβάσεις των πρώην υπουργών, με στελέχη του να περιορίζονται στην επισήμανση: «τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καινούργιο, αλλά κάθε επανάληψη των γνωστών ισχυρισμών θα αξιοποιείται στο έπακρο από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία».

Το μείζον είναι η έξοδος στις αγορές

Εν προκειμένω, το Μαξίμου ακολουθώντας τη γνωστή ρήση «όποιος καεί στον χυλό φυσά και το γιαούρτι», αποφεύγει κάθε αναφορά στο «πότε» της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.

«Κριτήριό μας είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές», επαναλαμβάνουν οι κυβερνητικοί επιτελείς, αξιολογώντας ως «θετικό σινιάλο» την έκθεση της S&P και την αναβάθμιση του outlook της χώρας..

Και διευκρινίζουν ότι το μείζον δεν είναι μόνο η αξιοποίηση του μικρότερου επιτοκίου αλλά η αποστολή ευκρινούς μηνύματος στις αγορές ότι η χώρα μπορεί και θέλει να πετύχει κι άλλες δοκιμαστικές εξόδους προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη που θα επιτρέψει τον τερματισμό της μνημονιακής επιτροπείας σε ένα έτος από τώρα.

Δεν λείπουν πάντως και οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι η κίνηση «θα μπορούσε» να σημειωθεί την Δευτέρα με άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Εξέλιξη που επιθυμεί διακαώς το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου ο πολύμηνος ταραγμένος κύκλος διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης-επώδυνης συμφωνίας να κλείσει με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα «που θα ανατάξει το ηθικό των πολιτών».

Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται άλλωστε τελευταία θερινή ευκαιρία καθώς τον Αύγουστο δεν λειτουργούν οι αγορές.

Συνταγματική πρόταση για τη Δικαιοσύνη

Από αυτή την άποψη, δεν κρίνεται αρνητικά η αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή λόγω του σεισμού στην Κω.

Εάν γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και έχει επιτευχθεί η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές «ακόμα καλύτερα» - όχι τόσο διότι θα επαναβεβαιωθεί η εσωκομματική ηρεμία όσο επειδή ο κ.Τσίπρας θα μπορεί, από καλύτερη θέση, να προβάλλει θεσμικές πρωτουβουλίες που ακόμη σκοντάφτουν στην οικονομική συγκυρία.

Όπως για παράδειγμα η κατάργηση της επιλογής των κορυφών της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και η παραπομπή της απόφασης για τη συνταγματικότητα ενός νόμου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Την εν λόγω πρόταση, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, έχει υποβάλλει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων ακόμη και για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος.

Πρόταση που, πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι θα “χτυπηθεί” από την αντιπολίτευση με το επιχείρημα της υποβάθμισης του ΣτΕ.

NΔ: Να παρέμβει η δικαιοσύνη

Στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει «τα σχέδια εξόδου από το ευρώ» το πρώτο εξάμηνο του 2015, επιμένει η ΝΔ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις των Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη, και αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να σιωπά»

«Οι κκ Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και ισχυρίζεται: «Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή».

Η ΝΔ όμως κάνει και έκκληση στη Δικαιοσύνη να παρέμβει. Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της:

«Τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».

Η ανακοίνωση καταλήγει με επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι πολίτες το απαιτούν, καθώς συνειδητοποιούν ότι εκείνοι πληρώνουν για πολλά χρόνια τα σπασμένα μιας ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».

Ποτάμι: Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να σιωπά

Ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά. Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε), τονίζει ο Δ. Τσιόδρας.

Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο «Adults in the Room» δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Με αφορμή τους νέους διαλόγους του πρώην υπουργού Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι, του συστήματος και της ΕΕ, αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για να σπείρουν στο λαό την απογοήτευση.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι η πραγματική φιλολαϊκή εναλλακτική δε βρίσκεται στα διάφορα σχέδια τμημάτων του κεφαλαίου που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, για χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΡΙΖΑ:  Ευχόμαστε στον κ. Βαρουφάκη καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ

Είναι βέβαιο ότι ο κος Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: τη Ν.Δ. και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού.

Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v