Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κηρύχθηκε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρομοίωσε εμμέσως τον Τσίπρα με τον... Ερντογάν, πυροδοτώντας εκρήξεις σε Μαξίμου-Κουμουνδούρου. «Πρόβλημα Δημοκρατίας» βλέπει η ΝΔ, για «εσπερινό της μεταπολίτευσης» μιλά ο Ευ. Βενιζέλος. «Στην κοινωνία» θα απευθυνθεί η κυβέρνηση.

Κηρύχθηκε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών

Ο ακήρυχτος πόλεμος κυβέρνησης και «τμήματος των δικαστών» (όπως επιμένει να επισημαίνει το Μαξίμου) κηρύχθηκε.

Ο χθεσινός ρουκετοπόλεμος ανάμεσα σε Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και Ενωση Δικαστών-Εισαγγελέων (ΕΔΕ) από την άλλη θεωρείται ως εναρκτήριο πυρ, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ακόμη πότε θα λήξει, με ποια πλευρά στη θέση του «νικτή» και με πόσες απώλειες.

Την αφορμή έδωσε δημοσίευμα (στην εφημερίδα Documento) σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης (στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και πρώην δικαστικός Χαράλαμπος Αθανασίου έδωσε χάρη σε έμπορο ναρκωτικών, μετριάζοντας την αρχική ποινή που ήταν ισόβια.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση και χωρίς να αναφέρεται ευθέως στο θέμα, κατηγόρησε «υπουργούς και βουλευτές» που έχουν ασκήσει κριτική στο έργο της Δικαιοσύνης ότι ακολουθούν το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, ενώ κάνει λόγο για «παρακράτος».

Η παρομοίωση του Αλέξη Τσίπρα με τον... Ταγίπ Ερντογάν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ», τόνισε το Γραφείο του Πρωθυπουργού σε επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενώ πέρασε στην ουσία της εν λόγω υπόθεσης: «Η ίδια η ΝΔ και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».

«Σε ρόλο υπεράσπισης της ΝΔ οι δικαστές»

Με ιδιαίτερα σκληρό τοποθετήθηκε η Κουμουνδούρου, μέσω επίσημης, επίσης, ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χωρίς ντροπή (η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημόσιου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του, στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται».

Αποφεύγοντας να ταυτίσει το σύνολο των δικαστικών με τις εν λόγω πρακτικές και καταγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους», ενώ απαντώντας στα περί «παρακράτους» κατέληξε: «Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά, που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κυρίες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους».

Κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αξιοποίησαν και κοινοποίησαν σχόλια-αποκαλύψεις στα social media.

Όπως ένα video που παρουσιάζει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει (σ.σ. προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ότι «το ΣΤΕ κυβερνά», ότι «το κάθε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας στοιχίζει όσο ο Ροκφέλερ» και ότι «το μισό δημόσιο χρέος είναι το ΣτΕ».

«Εσπερινός της μεταπολίτευσης»

Νωρίτερα, η ΝΔ είχε εκδώσει δική της ανακοίνωση (η οποία πυροδότησε τις αντιδράσεις Μαξίμου-Κουμουνδούρου), χαρακτηρίζοντας «ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους πολίτες» την ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Με την επισήμαση πως «οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία» και αυτό δείχνει ότι «η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Ξεχώρισε ωστόσο η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αφού μίλησε για «εσπερινό της Μεταπολίτευσης», κάλεσε σε εγρήγορση τους πολίτες: «Σε έναν τέτοιο εσπερινό της μεταπολίτευσης, το κρίσιμο είναι να κτυπήσει η καμπάνα της εθνικής δημοκρατικής εγρήγορσης», τόνισε.

«Η κοινωνία τι λέει;»

Τι μέλλει γενέσθαι; Σ΄αυτή τη φάση, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην κοινωνία, δεδομένου ότι δεν διαθέτει άλλα «όπλα» για να αντικρούσει τις επιθέσεις «του τμήματος των δικαστών».

Όπερ σημαίνει ότι στελέχη της θα αναδεικύουν τις «πρωτοφανείς αποφάσεις» που πήρε τις τελευταίες, μόνο, εβδομάδες το ΣτΕ (σ.σ. παραγραφή των φοροαδικημάτων στην πενταετία) και ο Άρειος Πάγος (για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και την ερμηνεία της επίσχεσης εργασίας ως παραίτηση του εργαζομένου).

Τις οποίες θα ερμηνεύσουν (ανοικτά πια) ως δικαστική προσπάθεια να ακυρωθεί «όποιο κυβερνητικό έργο επιτρέπουν οι χαραμάδες του μνημονίου», με βασικό στόχο να πέσει η κυβέρνηση.

Επίσης, θα αναδείξουν την άρνηση των δικαστών να υποβάλλουν πόθεν έσχες, αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι αναμένεται σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν «από τα χτυπήματα του αντιπάλου», εννοώντας ως «αντίπαλο» το σκληρό τμήμα των δικαστών και την αντιπολίτευση.

Εκτός και αν οι ψύχραιμοι από όλες τις πλευρές επιλέξουν να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v