Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στον Guardian: Εχω κάνει λάθη στην επιλογή ανθρώπων

Το plan B του Βαρουφάκη ήταν τόσο ασαφές που δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Guardian. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί, σημειώνει.

Τσίπρας στον Guardian: Εχω κάνει λάθη στην επιλογή ανθρώπων

Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη... το μεγαλύτερο ήταν στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά", σε μια έμμεση αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οσον αφορά στο περίφημο Plan Β και στα όσα αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του, τονίζει ότι «ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία διαφορετικά. Ισως θα έλθει κάποτε η στιγμή να ειπωθούν συγκεκριμένες αλήθειες... Οταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίαζε ως plan B, ήταν τόσο ασαφές. Δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε. Ηταν αδύναμο και αναποτελεσματικό».  

«Να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο... γαλαξία;» απαντά σε σχετική ερώτηση. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν, πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, υπογραμμίζει, παρομοιάζοντας τα μέτρα που κλήθηκε να υιοθετήσει με το φάρμακο που παίρνει κανείς όταν η ζωή του κινδυνεύει. «Κρατάς τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος... γιατί έχεις προσπαθήσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις». 

«Αν βγεις στους δρόμους και ρωτήσεις για την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ψεύτες, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ότι έχουμε βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι», σχολιάζει. 

Απάντηση Βαρουφάκη σε Τσίπρα μέσω Guardian

Με επιστολή στον Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον πρωθυπουργό και στα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό έντυπο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι παρουσίασε το σχέδιό του στον Αλέξη Τσίπρα πριν γίνουν οι εκλογές και υποστηρίζει ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δείχνει ασυνέπεια.

Αναλυτικά η επιστολή Βαρουφάκη στον Guardian έχει ως εξής:

«Δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδιά μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της Τρόικα και την αντίδραση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση της Τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και με επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών (υποθέτει κάποιος) με βάση την αξία τους, η απάντησή του αντικατοπτρίζει βαθιά ασυνέπεια.

Είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγούμαι της ''σύγκρουσης'' με την Τρόικα των δανειστών της Ελλάδας γιατί τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και έτσι ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.

Να επιχειρηματολογείς, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το plan B μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε για αυτό είναι υποκριτικό, αν και διορατικό, γιατί αποκαλύπτει το άτοπο της διατήρησης μίας ριζοσπαστικής κριτικής στους προκατόχους του ενώ υιοθετεί το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Καθώς η περιγραφή μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη, δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα άλλο εδώ για εκείνη την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, που προχωρά με οδυνηρό ρυθμό υπό τις διατάξεις του τρίτου προγράμματος διάσωσης, τα νέα μη βιώσιμα δάνεια και της αυτο-ενισχυόμενης λιτότητας που εξασθενεί την ανάπτυξη. Είναι το να παίζεις τον ιδανικό φυλακισμένο στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από εκείνο που ο κ. Τσίπρας απορρίπτει ως αδύναμο και αναποτελεσματικό; Αυτό είναι το ερώτημα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v