Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία

Σχεδιάζουμε επανάληψη της εξόδου στις αγορές, για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια. Εχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής στην αγορά εργασίας. Τα σχόλια για ΔΝΤ, Νέα Δημοκρατία, φοροδιαφυγή, δικαστές και Βαρουφάκη.

Τσίπρας: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία

«Είχαμε να ακούσουμε θετικά μηνύματα από τον διεθνή Τύπο πολλά χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha.

Οπως είπε, ανοίγει ένας δρόμος. Πρέπει να επαναληφθεί η έξοδος, σχεδιάζουμε την επανάληψη, πρέπει σταδιακά να μειωθούν τα επιτόκια, ώστε του χρόνου η χώρα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με λογικά επιτόκια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας. Ηδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία να μετατρέπεται σε επενδύσεις και οι επενδύσεις να μετατρέπονται σε θέσεις εργασίας. Οπως είπε, έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής που έχει επιτευχθεί από το 2010 στην αγορά εργασίας. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι.

«Δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε από τις φωνές που μας έλεγαν "βγείτε" και από αυτές που μας έλεγαν "μη βγαίνετε". Δεν είναι τόσο το επιτόκιο, όσο είναι η ποιότητα των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν για το ομόλογο. Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην οικονομία», υπογράμμισε.  

Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, είναι ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση 

Το ΔΝΤ επιμένει για το χρέος, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αλλά έχουν μπει τα θεμέλια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιμονή του ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης. Περιμένουμε αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, που θα έχουμε και περισσότερη ευελιξία, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπερεκτιμήσαμε τη σημασία του QE και κάναμε λάθος. Ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει μπροστά μας και η εξέλιξη της εξόδου στις αγορές φέρνει πιο κοντά τον στόχο».  

Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις, δεν θα ζητούσαμε από τη Βελκουλέσκου τη γνώμη της, επτά χρόνια πέφτουν έξω, σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το επόμενο διάστημα. Με ανάπτυξη 0,1% το 2016 είχαμε 4,2% πλεόνασμα. Όταν το 2018 θα είναι πάνω από 2,5% η ανάπτυξη, θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε τους στόχους, να μην ενεργοποιηθούν κόφτες αλλά να ενεργοποιηθούν «δότες», τόνισε.

Η Νέα Δημοκρατία

Η αντιπολίτευση τζογάρει διαρκώς στο μαύρο, ευτυχώς δεν έρχεται μαύρο αλλά έρχονται άλλα χρώματα, σχολίασε αναφορικά με τη στάση της ΝΔ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ για το πρώτο εξάμηνο του 2015, εκτίμησε ότι επαναφέρει τα ίδια και τα ίδια θέματα, γιατί έχασε την επιχειρηματολογία της. «Είμαστε όμως σε μια καινούργια μέρα», τόνισε.  

Φορολογία

Αναφορικά με την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την ίδια χρονιά θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα οι φοροαπαλλαγές. «Ακριβώς όσα πάρουμε, θα δώσουμε», σημείωσε. 

Τη δυνατότητα να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, θα την έχουμε μόνο όταν βγούμε από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018. Στον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και τις ελαφρύνσεις σε αυτούς που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη το προηγούμενο διάστημα, εκτίμησε. 

Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για το νόμο Κατρούγκαλου, ανέφερε ότι πλέον έχουμε ένα νόμο που βάζει τη λογική των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 80% των επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει μικρότερες εισφορές.

Η αλήθεια είναι, σημείωσε, ότι παραλάβαμε ελλειμματικό ταμείο 1,5 δισ. ευρώ και ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός 100 εκατ. παρά την καταστροφολογία.

Η φοροδιαφυγή

Είναι πολυδαίδαλο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, είναι ένας λαβύρινθος, αλλά το μεγάλο πάρτι σταμάτησε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Δήλωσε ικανοποιημένος από τους ελέγχους, τον καταλογισμό, αλλά όχι και από τις εισπράξεις. Φέραμε έναν νόμο, φέραμε αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα, αν δεν είχαμε αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης για τις παραγραφές, την οποία δεν συμμερίζομαι αλλά θα σεβαστούμε, τόνισε.

Η κόντρα με τη δικαιοσύνη

«Υπάρχει ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης, υπάρχουν και αποφάσεις που δεν συμβάλλουν στην επανάκτηση του αισθήματος εμπιστοσύνης και αφορούν συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην τους δικαστές, όταν υπάρχουν πράγματι επίορκοι, όταν υπάρχουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με το αίσθημα της κοινωνίας περί δικαιοσύνης», απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την κόντρα της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

Το περίεργο, πρόσθεσε, είναι ότι με ίδιους νόμους έχουμε αποφάσεις που αναδεικνύουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το σύνταγμα και δεν την αμφισβητεί κανείς. Ομως άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν μια απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα έπρεπε να ενοχλεί και τους δικαστές, γιατί θα τους βοηθούσε να λειτουργήσουν καλύτερα, υπογράμμισε. 

Για Βαρουφάκη

«Τι από όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι σας κάνει εντύπωση; Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας, είναι εδώ και τρεις μήνες το βιβλίο του στη δημοσιότητα. Το παράξενο είναι ότι τρία μέσα αποφάσισαν ξαφνικά την ίδια Κυριακή να αναδημοσιεύσουν κομμάτια από το βιβλίο του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις αναφορές του πρώην υπουργού. 

«Επιχειρείται, ελλείψει επιχειρημάτων από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν, να αλλάξει η ατζέντα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.  

Κάθε τόσο που η κυβέρνηση θα έχει μια επιτυχία στον τομέα της οικονομίας, θα καταθέτει μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή για να αλλάξει η ατζέντα; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το άγχος του κ. Μητσοτάκη. Στο τέλος θα κάνει καμπάνια προεκλογική το 2019 με τον Βαρουφάκη. Δεν έχω κανέναν λόγο να ασχολούμαι με επίκληση θεμάτων που έχουν εξαντληθεί στο παρελθόν, τόνισε.

Το εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού. Ηταν και είναι καταγεγραμμένη ιστορικά για να την ευτελίζουμε με το διογκωμένο «εγώ» του καθενός μας, σημείωσε, ενώ ευχήθηκε καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη.

«Νομίζω ότι η ιστορία το έχει αποδείξει», ήταν η απάντηση στην ερώτηση αν ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη.

Η Βασιλική Θάνου

«Οποία υποκρισία. Ολοι οι πολιτικοί έχουν δίπλα τους συνταξιούχους δικαστές και νομικούς», ήταν η απάντηση για την ανάληψη θέσης από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον κ. Πικραμμένο ενώ ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές με τη ΝΔ και να γίνει υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v