Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Σε ντελίριο η ΝΔ επειδή «δεν πέσαμε»

Αποδίδει στην Πειραιώς εμμονή στην μικροπολιτική και στα fake news μετά την διάψευση των προσδοκιών της να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνουν πρόωρες εκλογές. Τι απαντά για Στέλιο Παππά, Νίκο Βούτση και Νίκο Κοτζιά.

Κυβέρνηση: Σε ντελίριο η ΝΔ επειδή «δεν πέσαμε»

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η διάψευση των προσδοκιών της για πτώση της κυβέρνησης και εκλογές, κάνει τη ΝΔ να κινείται μεταξύ μικροπολιτικής και fake news προκειμένου να κρατήσει «ζεστά» τα στελέχη της.

Με αυτό το σχόλιο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μπαράζ ημερησίων ανακοινώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επωδό το αίτημα για παραίτηση κάποιου κυβερνητικού στελέχους και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το «γαλάζιο» μενού περιελάμβανε χθες τους Στέλιο Παππά, Νίκο Βούτση και Νίκο Κοτζιά, τους οποίους κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κάλυψαν πλήρως. Ειδικότερα:

* Στέλιος Παππάς: Γιατί ορίσθηκε εκκαθαριστής στον ΟΑΣΘ;

Η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) Στέλιου Παππά στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ προκάλεσε οργισμένη αντίδραση της ΝΔ επειδή τυγχάνει πατέρας του υπουργού Νίκου Παππά.

Οι επίσημες και ανεπίσημες απαντήσεις από κυβερνητικής πλευράς είναι:

1. Ο κ. Παππάς δεν ορίσθηκε πρόεδρος του νέου φορέα (ΑΣΥΘ) που αντικαθιστά τον κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ. Αλλά πρόεδρος του υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ με ρόλο εκκαθαριστή. Η θητεία του (όπως και των υπολοίπων μελών του ΔΣ) θα έχει συνεπώς συγκεκριμένη και μικρή χρονική διάρκεια, ενώ δεν θα λάβει αμοιβή.

2. Για την επιλογή του στον ρόλο του προέδρου-εκκαθαριστή ελήφθησαν υπόψη οι οικονομικές του γνώσεις (σ.σ. έχει διατελέσει πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου) και η εμπιστοσύνη («ήταν κεντρική επιλογή», δηλαδή του πρωθυπουργού).

3. Και τα δύο αυτά προσόντα κρίθηκαν αναγκαία προκειμένου «να βγουν στο φως τυχόν ατασθαλίες που έχουν καταγγελθεί για τον ΟΑΣΘ». Σ΄αυτή την «ειδική αποστολή» αποδίδονται οι κατηγορίες που εκτόξευσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του κ. Παππά.

4. «Ο Στέλιος προϋπήρξε του Νίκου στους αγώνες και στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ «είναι αστείο να μιλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για οικογενειοκρατία». Πόσο μάλλον, λένε, όταν «ο Στέλιος ανέλαβε τη θέση αμισθί».

* Νίκος Βούτσης και ... «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»

Τα πυρά της οδού Πειραιώς στράφηκαν χθες και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με αφορμή θέσεις που εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Ο κ. Βούτσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γίνεται το όραμα για την Ελλάδα να είναι το ‘Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών’ και το ‘Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια’». (σ.σ. πρόειται για τα γνωστά χουντικά συνθήματα).

Επίσης, ότι «είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό Ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας».

Στην οξεία αντίδραση της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε τον κ. Βούτση για «παραλήρημα ιδεολοψίας» και «αμφισβήτηση της θρησκείας του ελληνικού λαού», απάντησε με καυστικό χιούμορ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ευχαριστούμε τη ΝΔ που με τις ανακοινώσεις της, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της, υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα μας. Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του «Πατρίς - Θρησκεία – Οικογένεια» και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνέστησε στη ΝΔ: «Συνεχίστε έτσι».

Στο ίδιο πνεύμα και η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσες έμπλεες τρομολαγνείας και ακροδεξιάς ρητορείας, ανακοινώσεις, κι αν εκδώσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο πανικός της δεν κρύβεται. Προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις. Χθες ο Κώστας Γαβρόγλου, σήμερα ο Νίκος Βούτσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Για… ευνόητους λόγους έμεινε ασχολίαστη η αντίδραση του Πάνου Καμμένου για τις θέσεις του κ. Βούτση.

* Νίκος Κοτζιάς και… «νεοραγιάδες»

Στο «γαλάζιο» στόχαστρο βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με αυτό, «εντείνονται οι φόβοι για την ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος, αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών κέρδισε δικαστική απόφαση για το ‘πάγωμα’ των τραπεζικών λογαριασμών κορυφαίου περιοδικού, λόγω επιστολής αναγνώστη που τον περιγράφει ως πρώην ‘φανατικό’ σταλινιστή».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο κ. Κοτζιάς «είναι διχαστική φιγούρα», «συνέγραψε κάποτε προπαγανδιστικό βιβλίο με πράκτορα τη ΣΤΑΖΙ” και “καθοδηγούσε κάποτε την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, μέλος της οποίας ήταν και ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός».

Εν προκειμένω, η ΝΔ δεν ζήτησε… την παραίτηση του ΥΠΕΞ, ωστόσο τον επέκρινε ότι εκθέτει την χώρα.

Η αντίδραση-απάντηση του κ. Κοτζιά, μέσω του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν σκληρή: μίλησε για “επίδειξη νεοραγιαδισμού της ΝΔ” και την κατηγόρησε ότι «για πολλοστή φορά, στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους, προσφέρει χείρα βοηθείας σε έξωθεν προσπάθειες κατασυκοφάντησης του υπουργού Εξωτερικών».

Επί της ουσίας, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. υπουργού, Ιωάννης Ματζουράνης, σε επιστολή του προς την υπογράφουσα το δημοσίευμα Kerin Hope, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Κοτζιάς κέρδισε και στους τρεις βαθμούς της Δικαιοσύνης (Πρωτοδικείο, Εφετείο, Αρειο Πάγο) την υπόθεση και, μάλιστα, πριν γίνει υπουργός.

Η υπόθεση δε, αφορούσε ισχυρισμούς ιδιώτη για το πολιτικό παρελθόν του, όπως ότι σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία με έξοδα του καθεστώτος (ενώ, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, σπούδασε στην Δυτική Γερμανία με έξοδα δικά του).

Κατόπιν όλων των παραπάνω, στην κυβέρνηση και στο κόμμα αναρωτιούνται … «ποιοί θα έχουν σειρά σήμερα να στοχοποιηθούν από τη ΝΔ».

Και τις επόμενες ημέρες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v