Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και ο Ραγκούσης στην δύσκολη εξίσωση της Κεντροαριστεράς

Πληθαίνουν οι μνηστήρες για την ηγεσία του νέου φορέα. Ποια ονόματα «παίζουν» ως πιθανοί υποψήφιοι. Αντιδράσεις για την παραμονή Καμίνη στη δημαρχία.

Και ο Ραγκούσης στην δύσκολη εξίσωση της Κεντροαριστεράς

Την ίδια στιγμή που η Φώφη Γεννηματά έχει αρχίσει να στέλνει προσκλήσεις για την επετειακή εκδήλωση για τα 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει στο Ζάππειο την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη, πληθαίνουν οι αντίπαλοί της στη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μετά την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να κάνει το βήμα προς την κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον αρχηγικό θώκο αναμένεται να επισημοποιήσει σήμερα και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που για ένα διάστημα συμπορεύτηκε με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη στην «Ώρα Αποφάσεων», σήμερα το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπου, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Όπως τόνισε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Ραγκούσης, «ζητώ καθαρά, χωρίς διαπραγματεύσεις, να μοιραστώ το βάρος για τη συγκρότηση μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς. Δεν επιδιώκω καμία ρεβάνς, αλλά να παλέψω για τις ίδιες προτάσεις».

Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υποψηφιότητες για το νέο φορέα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανακοινώσουν τι αντίστοιχες προθέσεις τους και άλλοι «μνηστήρες», όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καθόδου του και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός νέου φορέα και όχι διατήρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε όποιαν της μορφή, οραματίζεται μια «προοδευτική επανάσταση» και φέρνει το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν. «Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις, χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, που τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν», σημειώνει.

Στην… γωνία

Όσον αφορά την υποψηφιότητα Καμίνη, με ενδιαφέρον αναμένεται η επισημοποίησή της το επόμενο διάστημα, καθώς στελέχη της ΔΗΣΥ και της Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να τον περιμένουν στην… γωνία για να του ζητήσουν να παραιτηθεί από το αξίωμα του Δημάρχου, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Το επιχείρημά τους είναι ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του, στην οποία τον έχουν αναδείξει οι πολίτες για άλλους λόγους, προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Από την πλευρά του, ο ίδιος έχει διαμηνύσει, μέσω συνεργατών του, ότι δεν διατεθειμένος να παραιτηθεί από ένοικος του νεοκλασικού της πλατείας Κοτζιά, αφού εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα καθήκοντά του.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά παρακολουθεί τις εξελίξεις, δηλώνει ότι δεν βλέπει ως αντίπαλο κανέναν ανθυποψήφιότης και κάνει λόγο για μια «μεγάλη συνάντηση για την αναγέννηση της παράταξης. Ο προοδευτικός κόσμος κουράστηκε από το… κοσκίνισμα και απαιτεί επιτέλους να… ζυμώσουμε στη Δημοκρατική Παράταξη», τονίζει.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή πιστοποίησης των διαδικασιών για την εκλογική διαδικασία υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που θα λάβει τις αποφάσεις για τους κανόνες και τους όρους των υποψηφιοτήτων. Η Επιτροπή, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, θα παραδώσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα διεξαχθεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v