Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φορολογικό Γολγοθά «σηκώνει» η ΝΔ

Κλιμακώνει την αντιπολιτευτική κριτική με έμφαση στα βάρη των νοικοκυριών. Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη φορολογία στη ΔΕΘ. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», το μήνυμα της Πειραιώς.

Το φορολογικό Γολγοθά «σηκώνει» η ΝΔ

Στο ζήτημα της φορολογίας εστιάζει την ρητορική της η ΝΔ, η οποία είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την σχετική αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση. «Σύμμαχο» στην προσπάθειά της θα έχει τον... δύσκολο για τους πολίτες Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι θα κληθούν να πληρώσουν, μεταξύ άλλων, την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Παράλληλα, με κομβικό σημείο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα γαλάζια στελέχη θα συνεχίζουν την επιχείρηση αποδόμησης του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας τις περσινές υποσχέσεις του από τη Θεσσαλονίκη που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ κεντρικό σημείο και της φετινής ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στη συμπρωτεύουσα στις 16 Σεπτεμβρίου θα είναι η δέσμευσή του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Κανένα πρόγραμμα δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό», τονίζουν στη ΝΔ, θέλοντας να δείξουν ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Υπενθυμίζουν ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε συγκεκριμένους φόρους παρόλο που δεν προβλεπόταν από το μνημόνιο, όπως τον ΦΠΑ στην εστίαση, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές. «Ήμασταν αξιόπιστοι, επιτυγχάναμε τους στόχους και γυρίσαμε την οικονομία σε θετικό πρόσημο. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και θα το ξανακάνουμε», δηλώνει ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με μια κυβέρνηση τη ΝΔ θα είναι και άμεση σε κάποιους τομείς αλλά και μακροπρόθεσμη σε άλλους. Η άμεση θα είναι πάνω κάτω αυτή που εξήγγειλε πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, επικαιροποιημένη και θα αφορά συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, με τη χρήση και δημοσιονομικών ισοδυνάμων, με έμφαση στο σκέλος των δαπανών. 

Μπαράζ δηλώσεων

Παράλληλα, σύμφωνα με το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς και την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων (γύρω στο 2%), είναι εφικτό -κατά τις ίδιες πηγές- να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Σε αυτό, εξηγούν, θα συντείνουν και η πολυπόθητη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, οι υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι, παρά την κρίση, η αντιεπενδυτική νοοτροπία, που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει. Και δεν έχουμε καταλάβει ότι για την πατρίδα μας είναι ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας. Είναι θα έλεγα ζήτημα εθνικής επιβίωσης να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις», δήλωσε στον Αθήνα 9,84 ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια ώρα που ο έτερος γαλάζιος αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, έδινε το στίγμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής του κόμματός του: «Τα βασικά θέματα για τον κόσμο είναι η τσέπη τους… Η κυβέρνηση ήρθαν ως ‘Ρομπέν των Φτωχών’ και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους, έκοψαν το ΕΚΑΣ, έκαναν περικοπές στις συντάξεις, αύξησαν τον ΦΠΑ στο 24%, αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορώ να ξεφύγει η κυβέρνηση από αυτά, όπως είπε κι ο Μιτεράν ‘τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα’», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, κάνει λόγο για «καταιγίδα» φόρων, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που περιμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα τους πολίτες, «προκειμένου η κυβέρνηση να μαζέψει τα 25,7 δισ. ευρώ που αναζητά εναγωνίως, ώστε να καλύψει την μαύρη τρύπα στα έσοδα που τον Ιούλιο που έφτασε τα 730 εκατ. ευρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επαφών που έχει για την παρουσία του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει σύσκεψη εργασίας με τους παραγωγικούς - εξαγωγικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, καθώς και με τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v