Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Τελεσίγραφο λίγων ημερών για την αξιολόγηση

Έρχεται η τροπολογία-διέξοδος στο μπλόκο που επέβαλλε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όπως ορίζεται (και) από τη συμφωνία με τους θεσμούς. Οι ποινές σε όσους αρνηθούν να αξιολογηθούν για... το 2016.

Δημόσιο: Τελεσίγραφο λίγων ημερών για την αξιολόγηση

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα μπει στην τελική ευθεία... δια της νομοθετικής οδού. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το «μπλόκο» που επέβαλλε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στη διαδικασία, με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μέσω αυτής, θα ξεκαθαρίζεται ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν παραδώσει τα «φύλλα αξιολόγησης» στις αρμόδιες αρχές δεν θα μπορεί ούτε να λάβει μέρος στις κρίσεις για προαγωγές, ούτε να υποβάλλει αίτημα για μετάταξη στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Οι πληροφορίες θέλουν να ορίζεται πολύ σύντομο χρονικό περιθώριο «συμμόρφωσης» (σ.σ. δεν θα αγγίζει καν τον μήνα) δεδομένου ότι πρόκειται για μέρος του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που υλοποιεί το υπουργείο, όπως έχει συμφωνηθεί και με τους θεσμούς.

Αφορά... το 2016

Άλλωστε, πρόκειται για τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που αφορά... το 2016, καθώς για το τρέχον έτος τα αντίστοιχα «φύλλα» πρέπει να παραδοθούν την άνοιξη του 2018.

Τι θα συμβεί με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσπεράσουν και το νέο dead line δηλώνοντας αδιάφοροι είτε να προαχθούν είτε να μεταταχθούν; Προς το παρόν, το υπουργείο δεν σπεύδει να προαναγγείλει ή να υπονοήσει πειθαρχικές διώξεις και απολύσεις. Κι αυτό διότι η φιλοσοφία που ακολουθεί στον τομέα της αξιολόγησης στο Δημόσιο «δεν είναι τιμωρητική».

Θεωρεί βέβαιο άλλωστε πως όταν η διαδικασία ξεμπλοκάρει (σ.σ. από το «μπλόκο» της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ) θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς με πρωτοβουλία των ιδίων των υπαλλήλων και των προϊσταμένων τους. Οι τελευταίοι, άλλωστε, είναι υποχρεωμένοι από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να κρίνουν τους υφισταμένους τους, επομένως τυχόν αβλεψία θα έθετε σε κίνδυνο… την δική τους μελλοντική προαγωγή.

Όπως είναι προφανές, η τροπολογία αφορά τους απλούς υπαλλήλους, καθώς σε επίπεδο διευθυντών και (των 20) γενικών διευθυντών οι κρίσεις τρέχουν ήδη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Από το υπουργείο δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από «δομημένη συνέντευξη» (σ.σ. με ακριβή καθορισμό θεματικών ενοτήτων) ώστε να αποτρέπεται η υποκειμενική κρίση του «βαθμολογητή» και, εν τέλει, «το κομματικό κράτος».

Δεν υπάρχει… ποινή απόλυσης

Για τους «απλούς» υπαλλήλους τα κριτήρια αξιολόγησης κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Γνώση αντικειμένου, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα - υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά - αποτελεσματικότητα.

Αξιολογητές θα είναι οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοί τους (με βαθμολογία που θα κυμαίνεται από 0 έως 100) και θα διενεργείται συμβουλευτική συνέντευξη, ενώ ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Όσοι βαθμολογούνται… κάτω από τη βάση ‘θα διευκολύνονται ώστε να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση το επόμενο έτος”, δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν ορίζει… ποινή απόλυσης. Για πρώτη φορά δε, εισάγεται το δικαίωμα των υπαλλήλων να αξιολογούν τους προϊσταμένους τους μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Το «μπλόκο» της ΑΔΕΔΥ

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ μπλόκαρε την αξιολόγηση ζητώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υποβάλλουν τα σχετικά «φύλλα», ενώ παράλληλα τους παρείχε πλήρη κάλυψη για την απειθαρχία τους.
Με τον τρόπο αυτό απέβη άκαρπη και η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο, δηλαδή η 9η Αυγούστου.

Κατά το υπουργείο, το 70% των δημοσίων υπαλλήλων συμμορφώθηκε με το απαγορευτικό, ενώ κατά την ΑΔΕΔΥ το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Το επιχείρημα των συνδικαλιστών, όπως καταγράφεται στη σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ είναι: «Η συγκεκριμένη ‘αξιολόγηση’, που κρίνει μόνο το άτομο, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος, ενός μνημονιακού περιβάλλοντος, που αφαιρεί δραματικά ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το δημόσιο, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους υπαλλήλους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό απορρίπτεται από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.».

«Πολιτικός πόλεμος και νοοτροπία»

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πολιτικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων στην κυβέρνηση, ενώ προτάσσουν την αντίθεση που επιδεικνύουν οι συνδικαλιστές σε οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης, ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς ριζωμένης νοοτροπίας.

Η κ. Γεροβασίλη παραπέμπει στις αλλαγές που έγιναν στον αρχικό νόμο για την αξιολόγηση τον οποίον είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Κυρίως, στο ότι το νέο σύστημα «είναι αντικειµενικό, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ αποσκοπεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων».

Η συνέχεια προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v