Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Θέση μάχης παίρνουν οι υποψήφιοι

Η στρατηγική και το διαδικαστικό της εκλογής για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Περιοδείες, εκδηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις στην κορυφή της ατζέντας των δέκα υποψηφίων.

Κεντροαριστερά: Θέση μάχης παίρνουν οι υποψήφιοι

Με φόντο τις πρώτες δημοσκοπήσεις για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά και τις πρώτες γκρίνιες από συγκεκριμένους υποψηφίους για τα ευρήματά τους, οι 10 εν δυνάμει αρχηγοί ανεβάζουν σιγά σιγά στροφές και καταστρώνουν το πλάνο των επόμενων δύο μηνών μέχρι την εκλογική διαδικασία.

Περιοδείες, διοργάνωση ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις, καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα της επικαιρότητας περιλαμβάνει η μέχρι στιγμής τακτική των υποψηφίων, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να ξεκαθαρίσει η διαδικασία, όπως θα αποφασίσει η επιτροπή του καθηγητή Αλιβιζάτου. Αυτή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να αποφανθεί περί της ψήφου εξ αποστάσεως, αναμένοντας παράλληλα τις απαντήσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας στις οποίες απευθύνθηκε για να αναλάβουν την οργάνωση και διεκπεραίωση της εκλογής.

Τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις για τον συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, στις 12 Νοεμβρίου, επειδή συμπίπτει με τον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Μία μέρα μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, απ’ όπου διεμήνυσε ότι «υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή», χθες ήταν η σειρά του επικεφαλής του Ποταμιού να βρεθεί στη συμπρωτεύουσα, εξασφαλίζοντας μάλιστα τη στήριξη του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη: «Ξέρω πόσο ο Σταύρος πιστεύει ότι οποιαδήποτε αναγέννηση του κέντρου θα προκύψει από την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό είμαι πολύ ευχαριστημένος που εάν τελικά γίνει ο αρχηγός του νέου κόμματος, θα δώσει μεγάλη σημασία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και φυσικά του το εύχομαι», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντησή τους, με τον κ. Θεοδωράκη να διαμηνύει ότι «θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να ενώσουμε την παράταξη και όχι να τη διχάσουμε».

Κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, «το Κέντρο δεν έχει στενά όρια, αλλά είναι μία πλειοψηφική παράταξη στην κοινωνία, άρα καλούμε τον κόσμο που φλερτάρει με τη ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να σκεφτεί ότι πρέπει να δυναμώσει το προοδευτικό Κέντρο».

«Συντομότερο ανέκδοτο»

Στο μεταξύ, ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η φράση του Γιώργου Καμίνη ότι είναι «ο ηγέτης της παράταξης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα» της 5ης Ιουλίου 2016. Ο Απόστολος Δοξιάδης μίλησε για το «συντομότερο πολιτικό ανέκδοτο», με τον δήμαρχο Αθηναίων πάντως να μη δίνει συνέχεια και να ασκεί δριμεία κριτική στα «μεγάλα πολιτικά κόμματα και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, που φοβάται γιατί ακριβώς βλέπει να σχηματίζεται αυτό το οποίο φοβούνται όλοι. Αυτή η μεγάλη παράταξη από τη στιγμή που θα προκύψει, θα ανατρέψει όλο το πολιτικό σύστημα», επισημαίνει.

Ο Γιάννης Μανιάτης εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα είναι στον β’ γύρο και χαρακτηρίζει ως συνταγή «για έναν αντισυμβατικό επικεφαλής του νέου Κινήματος την αξιοπιστία, τον απολογισμό του έργου του, την ειλικρίνεια και το όραμα για το μέλλον».

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς «όταν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Ακροδεξιά, επέλεξε την… Ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου -και μάλιστα δύο φορές».

Τριπλή ψηφοφορία ζητά ο Γιάννης Ραγκούσης στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή του προς τους συνυποψηφίους του. Παράλληλα με την εκλογή προέδρου, θέλει να γίνει ψηφοφορία για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα, καθώς και για τη θεσμοθέτηση ή όχι της ανανέωσης, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τον βουλευτή τα 12 χρόνια και τον υπουργό τα 8 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v