Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Βασικός στόχος η ομαλή έξοδος από το Μνημόνιο

Γρήγορη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα, στόχος της κυβέρνησης. Το σχόλιο για την πετρελαιοκηλίδα, οι αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η τροπολογία Κοντονή.

Τζανακόπουλος: Βασικός στόχος η ομαλή έξοδος από το Μνημόνιο

Βασικός στόχος είναι η ομαλή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Στάθηκε στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και της ανεργίας αλλά και την εισροή 2,1 δισ. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Σημείωσε ότι τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργούν προσδοκίες ότι θα μπορέσει και φέτος η κυβέρνηση να μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα».

Μίλησε για ένα θετικό μομέντουμ, στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για τη γ’ αξιολόγηση. Αυτή θα αρχίσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «στόχος είναι μέσα στον Νοέμβριο να έχει κλείσει η πλειονότητα των ζητημάτων, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση». Αμέσως μετά θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας και τη διαδικασία της εξόδου από το μνημόνιο.

Η πετρελαιοκηλίδα

Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Στη Βουλή επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η διαρροή έχει περιοριστεί κατά 99% και το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζει την πιθανότητα εξάπλωσής της. Εντός των επόμενων 30 ημερών, θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση της θάλασσας. Στη συνέχεια, το βάρος θα δοθεί στον καθαρισμό των βράχων και των ακτών που βρίσκονται πέριξ της θαλάσσιας περιοχής».

Για την κυβέρνηση, πέρα από την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σημαντικό είναι να διερευνηθούν και άλλα στοιχεία, όπως γιατί βυθίστηκε το πλοίο και γιατί σε αυτό βρίσκονταν μόνο δύο μέλη του πληρώματος. Θα εξαντλήσουμε τα μέσα για να αποδοθούν οι ευθύνες.

Αναφορικά με την υπόθεση λαθρεμπορίου από το πλοίο που πήγε να κάνει την απάντληση καυσίμων από το ναυάγιο αρκέστηκε να πει ότι το θέμα ερευνάται από τις αρχές. Τόνισε πως θα ληφθούν μέτρα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αδειοδότηση του αξιόπλοου των πλοίων.
Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι κάθε φορά που θεωρεί ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην επικαιρότητα ζητά την παραίτηση ενός υπουργού. Εχει ζητήσει τις παραιτήσεις Τόσκα, Παππά, Κουρουμπλή, Γαβρόγλου, Φίλη κ.λπ. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις απαιτήσεις αυτές που διατυπώνονται «μέρα παρά μέρα». Οι υπουργοί περνούν από την κρίση του πρωθυπουργού. Όταν αποφασίσει, μπορεί να παύσει έναν υπουργό.

Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε πως δεν υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Π. Κουρουμπλή.

Ο Βίζερ

Ο επικεφαλής του EwG είπε αυτό που γνωρίζουμε, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για την οικονομία. Εχει ήδη συμφωνηθεί από τη β’ αξιολόγηση τι θα γίνει αν υπάρξουν αποκλίσεις τα επόμενα χρόνια, σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το μνημόνιο, υπάρχει βούληση όλων να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για να κλείσουν τα ζητήματα παρακολούθησης των δημοσιονομικών στόχων από το 2019, συμπλήρωσε.

Θύμισε ότι και ο επικεφαλής του EwG δεν βλέπει να υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα.
Εκτίμησε ότι μεταξύ των Ευρωπαίων δεν υπάρχουν αποκλίσεις στις απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Ολοι συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσει η γ’ αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η τροπολογία Κοντονή για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»

Η τροπολογία ρύθμιζε δικονομικό ζήτημα στη βάση των επιταγών του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε μια σειρά από ζητήματα έχουμε διαφορές με τους ΑΝΕΛ. Ο βασικός σκοπός είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ δυο εταίρων, το σωστό είναι τα θέματα να συζητούνται στο κοινοβούλιο από όλα τα κόμματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερψηφίζουν μια τροπολογία με την οποία συμφωνούν.

Τα «αγκάθια» της γ' αξιολόγησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για εξορθολογισμό των επιδομάτων και σημείωσε ότι δεν θα μειωθεί το συνολικό ποσό που δίνεται για τον σκοπό αυτό. Υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα, έχουν κυρίως τεχνικές δυσκολίες και γι’ αυτό θα κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες. Πολιτικές δυσκολίες υπάρχουν καθώς το πρόγραμμα έγινε σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά δεν θεωρώ ότι θα προχωρήσει γρήγορα καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό θέμα.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εύλογο να ανησυχούν, γιατί στο παρελθόν η αξιολόγηση συνδέθηκε με απολύσεις, υπήρχε και συγκεκριμένο ποσοστό που κινδύνευαν να οδηγηθούν σε απόλυση».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει αξιολόγηση που δεν θα έχει σχέση με τιμωρητική διαδικασία. «Θα προχωρήσουμε σε όσο το δυνατόν συναινετικό διάλογο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v