Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προσυνεδριακή τροχιά μπαίνει η ΝΔ

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου το γαλάζιο Συνέδριο Αρχών και Θεσμών. Ποιοι οι βασικοί στόχοι και οι προτεραιότητες της ηγετικής ομάδας. Τα πρόσωπα, ο προγραμματικός λόγος και η διεύρυνση.

Σε προσυνεδριακή τροχιά μπαίνει η ΝΔ

Στην προετοιμασία του «εξαιρετικής σημασίας», όπως το χαρακτηρίζουν, Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων επικεντρώνονται πλέον στη ΝΔ, μετά το στοίχημα της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το κόμμα θα πρέπει να είναι καθ’ όλα έτοιμο για εκλογές, τις οποίες βλέπουν να γίνονται εντός του 2018. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ότι η γαλάζια αντεπίθεση η οποία ξεκίνησε κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τη συμπρωτεύουσα, θα συνεχιστεί με διαρκή επαφή με τους πολίτες και περιοδείες σε όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου μήνες με τη σύγκλιση του ανώτατου κομματικού οργάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό «έκλεισε» για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με πιθανότερο τόπο το Metropolitan EXPO στο αεροδρόμιο, όπου είχε πραγματοποιηθεί και το περσινό, 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ.

Εκεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πειραιώς, θα αναπτυχθεί στην κάθε του λεπτομέρεια το σύνολο του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, σε όλους τους τομείς -ακόμα και αυτούς που δεν αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο. Με βάση το τρίπτυχο των αξόνων θέσεις εργασίας - μείωση φόρων - κοινωνική αλληλεγγύη και με φόντο το γνωστό σύνθημα «Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα», μέσα από το συγκεκριμένο συνέδριο, θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα το θετικό αφήγημα της ΝΔ.

Δεν πρόκειται να εκλεγούν κομματικά όργανα, ούτε να συζητηθούν εκτενώς βασικά ζητήματα ιδεολογικού χαρακτήρα. «Αυτά πολύ λίγο ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο. Αυτό που νοιάζει τώρα τους πολίτες είναι η τσέπη τους, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους. Και εκεί, ως λαϊκό κόμμα, θα εστιάσουμε», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για την δεδομένη ύπαρξη «ιδεολογικού και αξιακού προσήμου» στην όλη διαδικασία. Επί της ουσίας, θα εγκριθεί από ένα διευρυμένο πολιτικό σώμα ο νέος προγραμματικός λόγος της ΝΔ, με τον οποίο το κόμμα θα κινηθεί κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία.

Τα προσυνέδρια

Μέχρι το Δεκέμβριο, θα διεξαχθούν 5 - 6 προσυνέδρια τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια, για τα οποία ήδη εργάζονται με ταχείς ρυθμούς ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Στο εγχείρημα η ηγετική ομάδα τη ΝΔ θέλει να εμπλακούν τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές, αλλά και πολίτες οι οποίοι που δεν είναι ενταγμένοι στην παράταξη, ωστόσο έχουν γνώσεις και άποψη και δείχνουν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν.

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην διοργανωθεί ένα περιχαρακωμένο κομματικό συνέδριο, αλλά μία ανοιχτή διαδικασία, στο πλαίσιο της πολύπλευρης διεύρυνσης την οποία επιθυμεί και προσπαθεί ο ίδιος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η χρονική μετάθεση του συνεδρίου για τα μέσα Δεκεμβρίου από το Νοέμβριο όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, να σχετίζεται και με τις διεργασίες στο χώρο τη Κεντροαριστεράς οι οποίες ίσως έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε και το τοπίο ίσως να έχει εν μέρει ξεκαθαρίσει. «Όταν ανοίγω τις πόρτες, κανένας δεν έχει δικαίωμα να τις κλείνει», είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ, χαιρετίζοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται, μέσω του εν λόγω συνεδρίου να θελήσει επισημοποιήσει τις δρομολογούμενες αλλαγές.

Σε κάθε ευκαιρία, άλλωστε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις και ιδίως τους πολίτες, «ανεξαρτήτως της ιδεολογικής τους προέλευσης και του τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν». Η ΝΔ, όπως λέει κορυφαίο στέλεχός της, κοιτάζει «και προς δεξιά και προς αριστερά. Το δίλημμα που έχουν πλέον οι πολίτες σήμερα είναι ανάμεσα στο λαϊκισμό και το ρεαλισμό, το ψέμα και την αλήθεια, την ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα». Και με αυτή τη φιλοσοφία θα πορευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι και τις κάλπες, όποτε και αν στηθούν αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v