Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Uber alles... η τρίτη αξιολόγηση

Το γερμανικό τοπίο στην ομίχλη, τα εύσημα Ντάισελμπλουμ και τα ερωτήματα για χρονοδιαγράμματα-συμφωνίες. Ο Αλ. Τσίπρας κόβει τη φόρα σε υπουργούς που εισηγούνται αλλαγές στην ατζέντα. «Οχι άλλοθι σε εμπλοκές», το κυβερνητικό μότο.

Uber alles... η τρίτη αξιολόγηση

«Απρόσμενα θετική» βρήκαν στην κυβέρνηση την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο και την «επόμενη ημέρα». Και μάλιστα... εις τριπλούν: μετά από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, στη συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «εάν δεν είχε μεσολαβήσει το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα, η επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη της άτυπης συζήτησης για την έξοδο από το μνημόνιο».

Επειδή όμως... μεσολάβησε, «όλες οι πλευρές είναι ‘κουμπωμένες’ και τελούν εν αναμονή των κυβερνητικών εξελίξεων στο Βερολίνο».

Ταύτιση στο «δέον γενέσθαι»

Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε πλήρης ταύτιση Ντάισελμπλουμ-κυβέρνησης στο τι «πρέπει» να κάνει η ελληνική πλευρά -τουλάχιστον μέχρι να καθαρίσει το σημερινό τοπίο στην ομίχλη.  Κι αυτό είναι η τήρηση των όρων που απαιτεί η τρίτη αξιολόγηση.

«Γνωρίζω ότι είστε πλήρως αποφασισμένος για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο Μαξίμου, προσφέροντας «τη στήριξή του» σ' αυτό τον στόχο με την επισήμανση-υπόσχεση: «συμφωνούμε πως θα πρέπει να είναι καθαρή έξοδος και η Ελλάδα να καταστεί και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί η εισήγηση του κ. Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όχι μόνο υπερτόνισε την ανάγκη να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, αλλά, κατά τις πληροφορίες, «έκοψε τη φόρα» σε υπουργούς που εξέφρασαν σκέψεις για προσθήκη στην κυβερνητική ατζέντα ορισμένων «κοινωνικών επιλογών».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος στη θέση που παρουσίασε: καμία υπαναχώρηση από συμφωνημένα προαπαιτούμενα και καμία μονομερής αλλαγή της ατζέντας, προκειμένου να μη δώσει η κυβέρνηση κανένα άλλοθι σε πλευρές των δανειστών που καλοβλέπουν εμπλοκή. «Αν αυτή ήταν η θέση πριν από το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα, καταλαβαίνετε πόσο αδιαπραγμάτευτη γίνεται τώρα», προσθέτει.

Από το νέο έτος...

Το ορατό ενδεχόμενο (αν όχι βεβαιότητα...) να παραμείνει το ΔΝΤ στους «αγνώστους x» της διαπραγμάτευσης κάνει τους κυβερνητικούς επιτελείς να εκπονούν νέα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία, με τη σειρά τους, προσκρούουν σε άλλα αναπάντητα, ακόμα, ερωτήματα: ποια θα είναι, τελικά, η νέα γερμανική κυβέρνηση, πότε θα σχηματιστεί, τι ρόλο θα παίξει ο Μακρόν στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, πώς θα συμπεριφερθεί ο υπόλοιπος Νότος...

Ως προς το Ταμείο, ψύχραιμος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε στο Euro2day.gr... στις αρχές Αυγούστου ότι «στην καλύτερη περίπτωση, το ΔΝΤ θα ανοίξει τα χαρτιά του περί τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου, στην περίπτωση που μέχρι τότε θα έχει σχηματισθεί νέα γερμανική κυβέρνηση».

Αλλά επειδή τα μηνύματα από το Βερολίνο είχαν γίνει ήδη ηχηρά, ο ίδιος προέβλεψε... «καλά Χριστούγεννα», με μετάθεση των βασικών εκκρεμοτήτων για τις αρχές του νέου έτους.

Μία πρώτη γεύση ίσως πάρει ο κ. Τσίπρας το τέλος της εβδομάδας στο Ταλίν, στη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά ουδείς στην Αθήνα ποντάρει σε κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v