Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς συνδέει γερμανικές εκλογές και τρίτη αξιολόγηση η ΝΔ

Πού έγκειται ο προβληματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προτροπές προς την κυβέρνηση. Επιμένει στην αλλαγή μείγματος πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς συνδέει γερμανικές εκλογές και τρίτη αξιολόγηση η ΝΔ

Μπορεί στη συγχαρητήρια επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκτίμησε ότι με την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική επικράτηση της καγκελαρίου δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές στην Ευρώπη, ωστόσο στη ΝΔ δεν ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία.

Αντίθετα, διάχυτη είναι η ανησυχία για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματιστεί στο Βερολίνο και τις επιπτώσεις που θα έχει όσον αφορά την Ελλάδα. Πιθανοί αντικαταστάτες των σοσιαλιστών (εφόσον ισχύσει η δήλωση Σουλτς ότι θα είναι «το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης») ίσως είναι οι φιλελεύθεροι, που έχουν σαφώς πιο αυστηρή γραμμή έναντι της χώρας μας, ενώ προβληματισμό επέφερε η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος που μπήκε στη Βουλή μετά από 60 χρόνια. Κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερμηνεύουν ως έναν επιπρόσθετο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την τρίτη αξιολόγηση. 

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμος γαλάζιος κομματικός παράγοντας, αφενός η ενδεχόμενη καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και αφετέρου πιθανή σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Όπερ σημαίνει, κατά την ίδια πηγή, να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις τη συμφωνία και τις ελληνικές δεσμεύσεις, να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να μην παρασυρθεί στους ρυθμούς των νέων εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία, ενώ από την άλλη να θέσει και τους πιστωτές προ των ευθυνών τους, υλοποιώντας τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Κάτι σημαίνει»

«Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα», είναι το πρώτο σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και εξηγεί: «Πέραν της ανόδου του AfD, που είναι ένα εξαιρετικά ακραίο κόμμα σε μία χώρα με θηριώδη δύναμη, τα κόμματα που υποστήριζαν τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης δεν τα πήγαν καλά, ενώ τα κόμματα που ήταν εναντίον τα πήγαν πάρα πολύ καλά. Αυτό κάτι σημαίνει». Η γνώμη του κ. Γεωργιάδη είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει και να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το νέο γερμανικό Κοινοβούλιο δεν φαίνεται να είναι ευκολότερο για εμάς απ’ ό,τι το προηγούμενο», σημειώνει.

Στη ΝΔ, παρ' όλ’ αυτά, δεν αποκλείουν, όπως συνέβη με την πρώτη και με τη δεύτερη αξιολόγηση, η ιστορία να επαναληφθεί και τώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και ίσως μη αναστρέψιμες αυτή τη φορά. Είναι ένας ακόμα λόγος, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, για «να δείξει επιτέλους τη στοιχειώδη σοβαρότητα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να κάνουν αυτό που πρέπει, πριν να είναι αργά».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι «μόνο η ΝΔ μπορεί να φέρει σε πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Επιμένει δε στην πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση που συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους πολίτες. Χθες την παρουσίασε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του Eurogroup στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής, με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ιδιοκτησία των οποίων θα ανήκει στους Έλληνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v