Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το πακέτο ενίσχυσης για τους πλημμυροπαθείς

Εκτός των αποζημιώσεων που προβλέπει ο νόμος, η κυβέρνηση χορηγεί έκτακτη ενίσχυση €5.000 σε κάθε νοικοκυριό και €8.000 σε κάθε επιχείρηση που έχει πληγεί. Μάχη στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.

Ολο το πακέτο ενίσχυσης για τους πλημμυροπαθείς

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα μαζί με το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Τόνισε ότι θα δοθούν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ. αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο, ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».


Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης, που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα

Tη «μάχη του κοινωνικού μερίσματος» δίνει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή ενώ, κατά τον σχεδιασμό προηγήθηκε η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος (που επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους) ξεκίνησε το μεσημέρι ενώ η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, με μία ομιλία που θα αναδείξει δύο στοιχεία:

* Ότι «αυτή η κυβέρνηση και πιάνει τους στόχους του προγράμματος και διανέμει κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι προηγούμενες ούτε τους στόχους έπιαναν ούτε, ως εκ τούτου, υπερπλεόνασμα μοίραζαν».

* Ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν δίνεται ως «φιλανθρωπία», αλλά σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έφερε η ασφυκτική λιτότητα αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί που θα πάρουν τον λόγο (κυρίως του οικονομικού επιτελείου) θα αναφερθούν εκτενώς στο «γιατί» είχαμε τόσο θεαματική υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος -πόσο μάλλον που οι πληροφορίες φέρουν αυτό το υπερπλεόνασμα να προσεγγίζει ακόμα και το 1,8 δισ. ευρώ.

Το σημείο αυτό θεωρείται από τα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει (επικοινωνιακά και πολιτικά) η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή η υπεραπόδοση ταυτίζεται με την... υπερφορολόγηση, που έχει φτάσει στα όρια τους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, βασικό κυβερνητικό επιχείρημα θα είναι η υπεράνω όλων προτεραιότητα «να βγούμε από τα μνημόνια» (τον ερχόμενο Αύγουστο) με τους καλύτερους δυνατούς όρους, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, να αρχίσουν οι «διορθώσεις» σε μια σειρά τομείς -με πρώτη τη φορολόγηση.

Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα προχωρούν κι ένα βήμα παραπάνω λέγοντας (όλο και λιγότερο ψιθυριστά) πως εάν δεν υπάρξει τελικά απόφαση για το χρέος, τότε τα περίφημα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 «δεν θα εφαρμοστούν».

Άλλο μέρισμα, άλλο αποζημιώσεις

Ως προς το κοινωνικό μέρισμα, υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν σήμερα στη Βουλή, παρά την κριτική που θα ασκήσουν στον τρόπο με τον οποίον αποκτήθηκε (υπερφορολόγηση) και στο πώς θα διατεθεί. Για παράδειγμα η ΝΔ έχει προτείνει να κατευθυνθεί και προς όσους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ η ΔΗΣΥ ζήτησε να διατεθεί μέρος του στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

Επί του αιτήματος αυτού, η κυβέρνηση απαντά ότι για πληγέντες από φυσικές καταστροφές υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης (κυρίως κοινοτικές) και, επομένως, δεν έχει νόημα να χαθεί τμήμα του κοινωνικού μερίσματος.

Συμπληρώνουν δε ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε ήδη στους εταίρους θέμα επιτάχυνσης των ρυθμών για τις εν λόγω αποζημιώσεις, επικαλούμενος την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στον πρόσφατο σεισμό στην Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v