Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κρυφά χαμόγελα από τη νίκη Γεννηματά

Πώς ερμηνεύει η Πειραιώς το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά. Τα διλήμματα και οι προοπτικές. Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα και οι ψηφοφόροι των Θεοδωράκη - Καμίνη.

ΝΔ: Κρυφά χαμόγελα από τη νίκη Γεννηματά

Χωρίς να εκπλαγούν, αλλά και με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχθηκαν στη ΝΔ την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά κατά τις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει μια (ίσως και τη μοναδική) αξιόπιστη μετεκλογική συνομιλήτρια, πολύ περισσότερο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στην περίπτωση που αυτός βρισκόταν μπροστάρης στο νέο εγχείρημα. Ανέκαθεν, άλλωστε, ως θιασώτης του μεσαίου χώρου, ο πρόεδρος της ΝΔ τασσόταν υπέρ των συνεργασιών των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και η νίκη της Φώφης Γεννηματά -εκτιμά- μπορεί να συμβάλει προς αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των προχθεσινών αποτελεσμάτων, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τη νικήτρια και να διαμηνύσει ότι προσβλέπει «πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει το μάτι στην κ. Γεννηματά, με πιο ηχηρή την παρέμβασή του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το περασμένο καλοκαίρι.

«Τα κόμματά μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν. Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους», είχε πει χαρακτηριστικά. Είναι ένα σαφές δείγμα της τακτικής την οποία θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ακολουθήσει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση το επόμενο διάστημα, θέλοντας να αποδομήσει το δίλημμα «δεξιά ή αριστερά» που προτάσσει διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πραγματικό δίλημμα, λένε στη ΝΔ, είναι «υπευθυνότητα ή λαϊκισμός» και σε αυτό τον αγώνα προφανώς θέλουν ως σύμμαχο τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, υπό την κ. Γεννηματά. Από την άλλη, η εικόνα που έχουν στη ΝΔ για τον ηττημένο των προχθεσινών εκλογών είναι θολή, «άρα και επικίνδυνη», όπως έλεγε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεδομένου ότι δεν έχει δώσει εμπράκτως δείγματα γραφής σε τέτοιο επίπεδο.

Αποδόμηση ρητορικής

Πεποίθηση εξάλλου στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι η κ. Γεννηματά, προκειμένου να «επαναπατρίσει» πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνει στη μετωπική με τον Αλέξη Τσίπρα και θα εστιάσει τη στρατηγική της κυρίως στην αποδόμηση της κυβερνητικής ρητορικής. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι πιο προσεγγίσιμοι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφοφόροι με κεντρώο φιλελεύθερο πρόσημο, όπως, λόγου χάρη, αυτοί που ψήφισαν τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Κεντροαριστερά την προηγούμενη Κυριακή. Εξάλλου, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο συλλογισμό, ο ενδοΠΑΣΟΚικός τελικός διευκολύνει την προσπάθεια αυτή της ΝΔ, με τη διαδικασία να έχει μετατραπεί σε σκληρή κομματική και τους υποψήφιους που προέρχονται από άλλους χώρους να τίθενται εκ των πραγμάτων στο περιθώριο.

Με προσοχή παρακολουθούν επίσης στην ηγετική ομάδα της ΝΔ το άνοιγμα που επιχειρεί και ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, με αποκορύφωμα, όπως το ερμηνεύουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το συγχαρητήριο μήνυμά του προς αυτήν για την εκλογή της. «Ελπίζω η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νικήτρια των εκλογών.

Μάλιστα, η Πειραιώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιχειρεί να αλλάξει κυβερνητικό παρτενέρ ή έστω να κτίζει κι αυτός συμμαχίες για την επόμενη μέρα, με φόντο και τις κατηγορίες που αποδίδονται το τελευταίο διάστημα στον κυβερνητικό του εταίρο, υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v