Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επίθεση Δικαστικών Ενώσεων για το πόθεν έσχες

Εξι δικαστικές Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου, ενώ διαμαρτύρονται γιατί υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης χρημάτων που έχουν σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νέα επίθεση Δικαστικών Ενώσεων για το πόθεν έσχες

Η νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ειδική εμβόλιμη συνεδρίαση, μετά από προσφυγή έξι Δικαστικών Ενώσεων που ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα υπουργική απόφαση για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική την πρώτη υπουργική απόφαση.

Ωστόσο στο ΣτΕ προσέφυγαν έξι δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και 'Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) ζητώντας την ακύρωσή της αλλά και την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου έκανε δεκτό το αίτημα των δικαστικών λειτουργών και «πάγωσε» την νέα υπουργική απόφαση μόνο για τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέχρι να εκδοθεί νέα οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι 6 δικαστικές Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και αυτό γιατί στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η νέα προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι δικαστές και οι εισαγγελείς να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως 21 Οκτωβρίου 2017, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά την δημοσίευση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v