Αντιπαράθεση Κοντονή-Σακελλαρίου για τα πόθεν έσχες δικαστών

Ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣτΕ και τον υπ. Δικαιοσύνης για την εξαίρεση των δικαστικών από το πόθεν έσχες. Για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μίλησε ο Ν. Σακελλαρίου. Επίθεση σε Κοντονή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αντιπαράθεση Κοντονή-Σακελλαρίου για τα πόθεν έσχες δικαστών

Μέσα σε οξυμένο κλίμα διεξήχθησαν σήμερα οι εργασίες της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με μία έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου, με αφορμή τις δηλώσεις πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αρχικά ανέφερε ότι μεταφέρει τον χαιρετισμό και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού για το δύσκολο έργο που επιτελούν οι εισαγγελείς της χώρας και τη μάχη κατά τη διαφθοράς.

Στην συνέχεια ο κ. Κοντονής είπε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Όπως σημείωσε, η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος, Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, είπε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό. Προχωράμςε σε επίπεδο υποδομής των δικαστηρίων. Υλοποιήσαμε την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Εφετών και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα αυξήσουμε και τις οργανικές θέσεις στους εισαγγελείς πλημμελειοδικών, τόνισε.

Όπως σημείωσε, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία. Το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα (για τους στημένους αγώνες) κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες, είπε ο κ. Κοντονής.

Μετά από λίγο έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ και ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας: «Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Κοντονής για τις καταγγελίες του προέδρου του ΣτΕ: Και οι κρίνοντες, κρίνονται

Με ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντά στην ηχηρή καταγγελία του προέδρου το ΣτΕ για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Αρχικά ο κ. Κοντονής αναφέρεται στην αντιπαράθεση που είχε στην τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, για την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες.

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε ο υπ. Δικαιοσύνης.

«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

NΔ: Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο Κοντονής θα είχε αποπεμφθεί

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της.

Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του.

Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

ΠΑΣΟΚ: Να σταματήσει η κυβέρνηση τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η σημερινή νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη Κυβέρνηση.

Απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν.

Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού.

Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες.

Η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ' όσο ψηλά κι αν προέρχονται. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου. Ως εδώ!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v