Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όχημα τους φόρους επιτίθεται η ΝΔ

Πώς θα επιχειρήσει να αποδομήσει τον προϋπολογισμό. Τα νέα μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα. Τρεις υπουργοί στο γαλάζιο στόχαστρο.

Με όχημα τους φόρους επιτίθεται η ΝΔ

Στην υπερφορολόγηση των πολιτών είναι αποφασισμένη να… επενδύσει η ΝΔ, προσπαθώντας να αποδομήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «κανονικότητα» στην οποία επανέρχεται η ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώθηκε και στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει να μιλά για «κυβερνητική αυταπάτη» και ένα επικοινωνιακό αφήγημα του πρωθυπουργού, ο οποίος -σύμφωνα με τις καταγγελίες των γαλάζιων στελεχών- με την εφαρμοζόμενη πολιτική του βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και συγκεκριμένα «σε ένα τέταρτο, συμπληρωματικό και αχρείαστο μνημόνιο».

Η συγκεκριμένη ρητορική ήδη άρχισε να ξεδιπλώνεται από χθες στη μάχη της Βουλής για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, στο οποίο, όπως υπογραμμίζουν τα γαλάζια στελέχη, θα υπάρξει αύξηση μισού δισ. ευρώ άμεσων φόρων. «Το μόνο σας σύνθημα είναι: φόροι παντού. Εσείς που καλούσατε να μην πληρωθούν, έχετε επιβάλει 27 νέους φόρους», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δίνοντας το σύνθημα στους βουλευτές του κόμματός του. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ΝΔ, οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο, στο οποίο είχαν φτάσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015, όμως, συνολικά ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει στο σημείο που βρισκόταν η ελληνική οικονομία το 2014.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο ότι η κυβέρνηση «έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας και για το 2019 και για το 2020, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου», κάτι που, σύμφωνα με το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, «δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια». Η ΝΔ εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου για πλήρη αποτυχία σε όλους τους στόχους για το 2017 (έσοδα, ρυθμό ανάπτυξης, επενδύσεις, απορροφήσεις, πληρωμές), εκτός από έναν, το πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλεται «στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, ούτε τα δημόσια οικονομικά υπηρετεί, ούτε την ανάπτυξη, ενώ έντονη είναι η αμφισβήτηση και της δυνατότητας επίτευξης των ιδιωτικοποιήσεων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. «Όπως μέχρι τώρα όλα δείχνουν, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις», εκτιμά η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που φέρνει ως παράδειγμα την υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων.

«Λαϊκό κόμμα»

Την ίδια ώρα, τρεις υπουργοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς με αφορμή την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ο Σταύρος Κοντονής αναφορικά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και δικαιοσύνης.

«Μας φαίνονται τελείως κανονικά και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός, ο κ. Παπαδόπουλος, εθνικός μεσάζων του υπουργείου Άμυνας, να έχει πουλήσει όπλα στον ISIS, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση διεθνώς», τόνισε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατήγγειλε παράλληλα και μια «θεσμική επίθεση στην ίδια τη Δικαιοσύνη, στην αρχή διάκρισης των εξουσιών. Εάν εξασθενήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, τότε το μέλλον της χώρας προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο», σημείωσε.

«Δεν είμαστε άτομα και αριθμοί, είμαστε κοινωνία. Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα, δεν έχει ταξικό πρόσημο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, ενόψει και του 11ου τακτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου για τη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου, στο οποίο ποντάρει πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι, όπως εκτιμά, μια ιδανική ευκαιρία για τη φυγή προς τα εμπρός που αναζητά η ΝΔ, προτάσσοντας το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας και τους βασικούς κυβερνητικούς άξονες του κόμματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v