Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τελευταίος προϋπολογισμός του 2018»… αλλά για ποιους;

Κυβέρνηση-αντιπολίτευση έθεσαν το στοίχημα στην πρεμιέρα της συζήτησης στη Βουλή. Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ-Ποτάμι για νομοθετική προστασία της α' κατοικίας. Τι απαντούν κυβερνητικά στελέχη. Προς έξτρα οικονομική ενίσχυση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

«Τελευταίος προϋπολογισμός του 2018»… αλλά για ποιους;

Τελευταίος προϋπολογισμός σε καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας ή τελευταίος προϋπολογισμός αυτής της κυβέρνησης; Το στοίχημα τέθηκε χθες από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αντίστοιχα, στην πρεμιέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018.

Η απάντηση δεν θα δοθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης, ούτε στην ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης, αλλά στο πότε και στο πώς θα περάσει η χώρα στη «μετά μνημόνιο εποχή» τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όπως παραδέχονται τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της, το «πώς» δεν αφορά μόνο στους όρους της εξόδου (clean exit ή κάτι άλλο) αλλά και στην κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η κοινωνία... στην πορεία προς την έξοδο.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο κυριαρχεί σε συζητήσεις και συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, με τους πλειστηριασμούς και την υπερφορολόγηση να παραμένουν σε πρώτο πλάνο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από υπουργούς για τα βασικά στοιχεία και τη «φιλοσοφία» του προϋπολογισμού, δεν έγινε συζήτηση για τα παραπάνω (και άλλα) «αγκάθια», καθώς προτιμήθηκε η επικέντρωση στο ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στη συζήτηση που θα ανοίξει αμέσως μετά τις 22 Ιανουαρίου για το χρέος και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Επ' αυτού του τελευταίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να απέκλεισε την εναλλακτική της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης (αντί της καθαρής εξόδου), επειδή θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις -έστω και λιγότερο ασφυκτικές από τις μνημονιακές.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018, χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, επικαλούμενος τη δημοσιονομική εικόνα και τα αναπτυξιακά μηνύματα.

«Χλωμή» η νομοθέτηση για πρώτη κατοικία

Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκεται η αγωνία για τα μεγάλα προβλήματα που «γονατίζουν» οικονομικά και ψυχολογικά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ως προς τους πλειστηριασμούς, εντείνονται οι «πιέσεις» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης «λαϊκής» κατοικίας. Το «εντός» αφορά στελέχη του κόμματος (με πυρήνα τους «53») που συζητούν να καταθέσουν σχετική πρόταση-σύσταση προς την κυβέρνηση.

Το «εκτός» πηγάζει από την πρόταση νόμου που ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν από κοινού ΔΗΣΥ-Ποτάμι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την παράταση κατά ένα έτος του μειωμένου ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά. Κίνηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει τις πιέσεις στους «153» και θα φέρει την κυβέρνηση σε αμυντική θέση.

Ως προς το πρώτο: αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι «όσο παραμένουμε εντός μνημονιακής επιτροπείας, δεν τίθεται θέμα νέας νομοθετικής κατοχύρωσης της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς». Σε ένα βαθμό δε, όπως σημειώνουν, «δεν είναι και δόκιμο, διότι με μία τέτοια κίνηση θα πάψουν να αποπληρώνουν τα δάνεια οι υπόχρεοι», δεδομένης της δυσκολίας στον έλεγχο της πραγματικής οικονομικής κατάστασής τους, λόγω τραπεζικού απορρήτου.

Αυτό που μένει λοιπόν, όπως λένε, είναι να συνεχιστούν (και ενταθούν) οι πλειστηριασμοί με πορεία από τα πάνω (ακριβά ακίνητα-υπέρογκα ποσά) προς τα κάτω, με «φρένο» στη λεγόμενη πρώτη λαϊκή κατοικία, κατά την προφορική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Ο πρώτος στόχος είναι να αναγκαστούν να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (σ.σ. τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν αύξηση της προσέλευσης μετά τους πρώτους πλειστηριασμούς...) και, ο δεύτερος, να αρχίσουν οι τράπεζες να «ξεφορτώνονται» κόκκινα δάνεια.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη διενέργεια μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να αποφεύγονται τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία -και να μην ανακόπτεται η διενέργειά τους.

Οικονομική ενίσχυση αντί μειωμένου ΦΠΑ

Ως προς τον ΦΠΑ στα νησιά του Β/Α Αιγαίου: από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε αυτά τα νησιά και συναρμόδιων υπουργών, φάνηκε ότι ο στόχος για παράταση του μειωμένου συντελεστή «δεν κερδίζεται», καθώς αντιδρούν οι δανειστές.

Ως εκ τούτου, συζητήθηκαν άλλες μορφές ενίσχυσης των κατοίκων των νησιών, ως αντιστάθμισμα, όπως έξτρα οικονομικό βοήθημα και μείωση του μεταφορικού κόστους από και προς τα νησιά.

Κατά τις πληροφορίες πάντως, η κυβέρνηση «και προσωπικά ο πρωθυπουργός» θα επιμείνουν «μέχρι τέλους» στη διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ (κατά 30%) έστω στα νησιά της «πρώτης προσφυγικής γραμμής», δηλαδή σε Λέσβο, Χίο, Σάμο.

Για λόγους συμβολισμού, κυρίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v