Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Μπλόκο στην πρόταση κατάργησης των ποσοστώσεων για πρόσφυγες

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στην αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην κατανομή των προσφύγων. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Ντ. Τουσκ και η αντίδραση των κρατών-μελών.

ΕΕ: Μπλόκο στην πρόταση κατάργησης των ποσοστώσεων για πρόσφυγες

Μπλόκο στην πρόταση για κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών-μελών (Sherpa) υπήρξε σθεναρή αντίσταση και έντονες αντιδράσεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ να καταργηθούν οι ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων.

Οι μόνες χώρες που επιθυμούν αυτή την κατάργηση είναι όσες ήδη δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό που υιοθέτησε η Κομισιόν (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Στο Sherpa, η πλειοψηφία των εκπροσώπων απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για τις ποσοστώσεις, η οποία επικαιροποιήθηκε επί της εσθονικής προεδρίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Τουσκ, την οποία δεν συζήτησε με κανέναν αρχηγό κράτους, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και πολλοί ηγέτες αναρωτιούνται γιατί έγινε στην παρούσα χρονική στιγμή. Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Οσον αφορά στη χώρα μας, σε περίπτωση που περνούσε μια τέτοια πρόταση, η Ελλάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη «μονιμοποίηση» χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.

Το προσφυγικό θα συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, στο δείπνο των ηγετών, δεν αναμένεται όπως να υπάρξει κάποια αλλαγή στους υφιστάμενους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε ο Guardian, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πει στους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο και έχει ως στόχο να θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρχει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις το 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, όταν χιλιάδες άτομα έφταναν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχία καταψήφισαν το σχέδιο, το οποίο όμως εγκρίθηκε με πλειοψηφία.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία συνέχισαν να αψηφούν την ΕΕ, αρνούμενες να δεχθούν έστω και έναν πρόσφυγα με βάση αυτό το σχέδιο, που έχει ως σκοπό τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων, κυρίως από τη Συρία. Η Τσεχία έχει υποδεχθεί μόλις 12. Και οι τρεις χώρες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.

Όμως, παρά τις αντιδράσεις, η Κομισιόν είχε προτείνει οι ποσοστώσεις να γίνουν νόμος της ΕΕ το 2016. Η πρότασή της ήταν ότι όσες χώρες αρνούνται να πάρουν μέρος στον μηχανισμό μετεγκατάστασης για να διευκολυνθούν οι χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, τότε να πληρώνουν 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v