Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημ. Αβραμόπουλος: Απαράδεκτο το κείμενο Τουσκ

Σφοδρή επίθεση του Ελληνα Επιτρόπου μετά την κίνηση Τουσκ να εισηγηθεί άρση του καθεστώτος ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες. «Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όσα κάναμε τα τελευταία χρόνια και τα κάναμε μαζί». Η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte.

Δημ. Αβραμόπουλος: Απαράδεκτο το κείμενο Τουσκ

Σφοδρή είναι η αντίδραση της Κομισιόν στην κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εισηγηθεί τον τερματισμό του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Από τις Βρυξέλλες και συνέντευξη τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι «το κείμενο του Ντ. Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όσα κάναμε τα τελευταία χρόνια και τα κάναμε μαζί».

Συνεχίζοντας σε σκληρό τόνο συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές της. Αυτό το κείμενο υπονομεύει ένα από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ: την αλληλεγγύη».

Όπως είπε η Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή η αρχή υπάρχει στις ιδρυτικές συνθήκες. «Η επιτυχία μας στη διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να αποδοθεί σε κράτη. Είναι ευρωπαϊκές επιτυχίες και αποτέλεσμα κοινής δράσης και προσπαθειών».

«Είναι ηθικό και νομικό μας καθήκον να προστατεύουμε τους πρόσφυγες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι διαφωνεί έντονα «με τη δήλωση ότι η μετεγκατάσταση ως μέτρο εκτάκτου ανάγκης είναι μη αποδοτική».
Η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte, συμπλήρωσε.

Όπως έγγραψε από το πρωί το Euro2day.gr μεταφέροντας αποκλειστικές πληροφορίες, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών-μελών (Sherpa) υπήρξε σθεναρή αντίσταση και έντονες αντιδράσεις στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Οι μόνες χώρες που επιθυμούν αυτή την κατάργηση είναι όσες ήδη δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό που υιοθέτησε η Κομισιόν (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Στο Sherpa, η πλειοψηφία των εκπροσώπων απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για τις ποσοστώσεις, η οποία επικαιροποιήθηκε επί της εσθονικής προεδρίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Τουσκ, την οποία δεν συζήτησε με κανέναν αρχηγό κράτους, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και πολλοί ηγέτες αναρωτιούνται γιατί έγινε στην παρούσα χρονική στιγμή. Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Οσον αφορά στη χώρα μας, σε περίπτωση που περνούσε μια τέτοια πρόταση, η Ελλάδα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη «μονιμοποίηση» χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.

Το προσφυγικό θα συζητηθεί την Πέμπτη το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, στο δείπνο των ηγετών, δεν αναμένεται όπως να υπάρξει κάποια αλλαγή στους υφιστάμενους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε ο Guardian, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πει στους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο και έχει ως στόχο να θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρχει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v