Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινούνται οι... πρώην με φόντο το γαλάζιο συνέδριο

Η στάση των Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη στην κομματική διαδικασία του Σαββατοκύριακου. Οι ομιλητές-έκπληξη και το κεντρικό σύνθημα. Επιμένει στους υψηλούς τόνους για τη φορολογία.

Πώς κινούνται οι... πρώην με φόντο το γαλάζιο συνέδριο

Στην προετοιμασία της ομιλίας του, την οποία θα απευθύνει στους συνέδρους της ΝΔ το προσεχές Σάββατο, έχει επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει η διήμερη συνεδριακή διαδικασία να αποτελέσει το έναυσμα της τελικής αντεπίθεσης του κόμματός του, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες, στοχεύοντας στην επιτυχία του κρίσιμου -όπως το χαρακτηρίζει- στοιχήματος και στην προσπάθεια αυτή, κομβικός παράγοντας θεωρεί ότι θα είναι η εικόνα της εσωκομματικής ενότητας που θέλει να αναδειχθεί με το πέρας του συνεδρίου.

Πολλά ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης στην παρουσία των τριών πρώην αρχηγών του κόμματος στην πρώτη γραμμή των υψηλών προσκεκλημένων, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από τους τρεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να μιλήσει μόνο ο κ. Σαμαράς, ενώ τη σιωπή επιλέγουν οι άλλοι δύο, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης τα είπε τις προηγούμενες μέρες. Με τον κ. Καραμανλή σε τετ α τετ στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και με τον κ. Μεϊμαράκη την περασμένη Δευτέρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Κώστας Καραμανλής, υπό τη θεσμική του ιδιότητα,  δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στον πρόεδρο της ΝΔ, μολονότι στην πρόσφατη συνάντησή τους του εξέφρασε ενστάσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα εντός του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και με σταθερές διαφορές από τον κ. Μητσοτάκη, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία «στρατιώτης του κόμματος», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να θέτει ως βασική προτεραιότητά του τη δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησής του. Εξ ου και η ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο και να παρέμβει από το βήμα αυτού, απ’ όπου αναμένεται να εξαπολύσει μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας ως μόνη λύση για τον τόπο την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σαμαρά αναμένεται να κινηθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνδέεται με στενό πολιτικό δεσμό με τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανώς πιο κοντά στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, θα έχει τον γενικό συντονισμό της διαδικασίας.

Στήσιμο καλπών

Ανάμεσα στους ομιλητές, περιλαμβάνονται επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος.

Κεντρικό σύνθημα θα είναι «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» και μία από τις «καινοτομίες» θα αφορά το στήσιμο καλπών στις οποίες οι σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν με μυστική ψηφοφορία σε διλήμματα για καίρια ζητήματα πολιτικής. Οι βασικές θεματικές ευνόητες του Συνεδρίου θα είναι τρεις: Υπηρεσίες στον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα, Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές, και Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών.

Την ίδια ώρα, επιμένει η ΝΔ να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη φορολογία, επικαλούμενη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). «Τα προβλήματα στα νοικοκυριά συσσωρεύονται και μεγεθύνονται, εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v