Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη τετραμερής με φόντο την ευρωσύγκρουση στο προσφυγικό

Διχασμένη η Ευρώπη για τη διαχείριση, μετά τις κινήσεις Τουσκ. Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ-Μπορίσοφ. Γιατί η καγκελάριος ζήτησε τη συμμετοχή του Βούλγαρου πρωθυπουργού. Έγκριση στο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών μέσω της κατ’ αρχήν συμφωνίας με Ερντογάν, επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Κρίσιμη τετραμερής με φόντο την ευρωσύγκρουση στο προσφυγικό

Σκηνικό «άνοιξης του 2016», όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα στηθεί πάλι στην Ευρώπη, εάν περάσει (από την πόρτα ή από το παράθυρο) η πρόταση Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό τον κίνδυνο επιχειρεί από χθες να αποτρέψει η ελληνική κυβέρνηση, με θετικό στοιχείο, αυτή τη φορά, ότι έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία των χωρών μελών, με πρώτους τους κεντρικούς «παίκτες»: Γιούνκερ-Μέρκελ-Μακρόν.

Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της σφοδρής σύγκρουσης που ξέσπασε χθες μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, με αφορμή την πρόταση Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Γερμανία και άλλες χώρες αντιμετώπισαν με οργή τη στάση των χωρών του Visegrand, με προεξάρχουσα την Ουγγαρία, να αρνηθούν πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων που είχαν αποφασιστεί.

«Αυτό που κάνει ο (σ.σ. πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) Όρμπαν είναι ντροπή» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε εδώ. Οι (σ.σ. αντίθετες) απόψεις δεν έχουν αλλάξει» αναγνώρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στο δείπνο των ηγετών. Όμως «είναι σαφές ότι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς» πρόσθεσε η ίδια.

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ, τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης. Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το σημαντικό δεν είναι κάποιες χώρες να φιλοξενήσουν 200 ή 1.000 πρόσφυγες, αλλά το ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της ΕΕ και τις ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία (λιτότητα) αλλά και στην εξωτερική πολιτική (κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών). Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα, για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος, επέμεινε.

Ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών-επαναγκατάστασης

Ως προς το θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ενδεχομένως και καινούργια) θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. 

Δηλαδή:

α) Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών στο ανωτέρω πλαίσιο θα πρέπει να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.  

β) Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (φτώχεια, πόλεμοι) και να ενταχθεί στην αναβάθμιση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.     

γ) Θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και

δ) ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης, με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.   

Η Μέρκελ ζήτησε τη συμμετοχή Μπορίσοφ

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη συμμετοχή του κ. Μπορίσοφ ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς τα στοιχεία που διαθέτει αναφέρουν πως ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων περνούν στο κεντροευρωπαϊκό έδαφος (σ.σ. στο γερμανικό πρωτίστως) μέσω Βουλγαρίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο κ. Τσίπρας «είδε θετικά» τη συμμετοχή του Βούλγαρου ομολόγου του, λόγω της καλής στάσης που κράτησε απέναντι στις αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ, επιπλέον, εκτιμά ότι η κοινή στάση των δύο χωρών θα συμβάλει στη δίκαιη αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τι διεκδικεί ο Α. Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει:

* Να μην ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η πρόταση Τουσκ. Μέχρι χθες τη νύχτα, αυτή θεωρείτο η πιο πιθανή εξέλιξη.

* Να «εγκριθεί» η κατ' αρχήν συμφωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν για μεταφορά προσφύγων που αιτούνται άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, απ' όπου και θα επιστρέψουν στην Τουρκία, εάν η αίτησή τους απορριφθεί.

Η Αθήνα διεκδικεί αυτή τη λύση προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, στα οποία η κατάσταση έχει γίνει πάλι εξαιρετικά δύσκολη, μετά και τις νέες προσφυγικές ροές που είχαμε το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ευρωτουρκική συμφωνία, οι αναμένοντες απάντηση για άσυλο θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά, ώστε να διασφαλίζεται ότι στην Τουρκία θα επιστρέφουν αυτοί που έφτασαν από τα παράλιά της και όχι «κάποιοι άλλοι». Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τις ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και μακροχρόνια ασθενείς), που ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Σε κέντρα κράτησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε το Euro2day.gr την Τρίτη, η ελληνική πλευρά θα δώσει τις εγγυήσεις που (θεωρείται βέβαιο ότι) θα ζητήσουν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Η βασικότερη εγγύηση είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα θα κρατούνται σε συγκεκριμένους χώρους («κέντρα κράτησης»), μέχρι να πάρουν άσυλο ή να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «απόδρασής» τους από τα βόρεια σύνορά μας προς τις κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τη διαμαρτυρία Ερντογάν, ότι η χώρα του δεν έχει λάβει τα ποσά που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για τα «προσφυγικά έξοδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v