Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tσίπρας για 4ο Μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο

Η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ τόνισε ο πρωθυπουργός. Ημέρα-ορόσημο η σημερινή λόγω ομολόγων και κοινωνικού μερίσματος.

Tσίπρας για 4ο Μνημόνιο: Να λείπει το βύσσινο

Απαράδεκτη και άστοχη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το μεταναστευτικό, η συζήτηση ήταν πιο έντονη από άλλες φορές και χαρακτήρισε άστοχη την παρέμβαση του προέδρου Τουσκ. «Υπογράμμισα», είπε, «ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος, όχι μόνο γιατί μια τέτοια αντίληψη δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης που μας υπερβαίνει αλλά και γιατί είναι αντίθετη στην έννοια της αλληλεγγύης, που είναι καταστατική αρχή της ΕΕ».

Τόνισε ότι η πρόταση του κ. Τουσκ υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης. Δεν θα σωθούμε, οι χώρες υποδοχής, αν οι υπόλοιπες χώρες αναγκαστούν ή φιλοτιμηθούν να πάρουν 1.000 ή 1.500 πρόσφυγες. Το καίριο είναι πως με μια τέτοια συζήτηση αμφισβητείται συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Τους κανόνες της ΕΕ η Ελλάδα τους σεβάστηκε, σημείωσε. Όταν τέθηκε το ζήτημα επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, εμείς δεν είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε, αν και μας πλήττει. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα, στο όνομα του ότι το προσφυγικό δεν τους ακουμπά, να επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο που συζητά τα θέματα η Ευρώπη. «Είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ», υπογράμμισε.

«Είναι μια διαφωνία που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ, κάποιοι να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει χάσμα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Αυτό είναι μεταξύ χωρών που σέβονται τους κανόνες και αυτούς που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να είναι a la carte. Αυτή η αντίθεση θα μας ταλαιπωρήσει πολύ το επόμενο διάστημα. «Από την πλευρά μας, αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια αδικία. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Πρέπει μεταξύ μας στις Συνόδους Κορυφής να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν θα λυθεί βάζοντας το κεφάλι στην άμμο. Χρειάζονται αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί, όπως μηχανισμοί που θα στηρίζουν τρίτες χώρες, με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παράλληλα με τα παραπάνω πρέπει να ενταθούν και οι προσπάθειες της Ελλάδας για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Θετική η υποδοχή της πρωτοβουλίας για τον κοινωνικό πυλώνα

Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε και η κοινωνική διάσταση του Brexit, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η ΕΕ έχει κοινωνικό έλλειμμα που δεν το αντιμετωπίζει επαρκώς, τόνισε.  

Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως π.χ. τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε συνεχώς στο ίδιο σημείο, στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Αθήνα ανέλαβε πρωτοβουλία για αξιόπιστο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχους ενταγμένους στο κοινωνικό εξάμηνο. Την πρωτοβουλία αυτή τη στήριξαν αρκετές χώρες, η Κομισιόν, ο Γάλλος πρόεδρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία. Οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν είτε έτοιμοι να την αποδεχτούν είτε ανοιχτοί, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να εφαρμοστεί ο κοινωνικός πυλώνας, σημείωσε. 

Θα τεθεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο τον Μάρτιο, με την ελπίδα ότι θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει βασισμένη μόνο σε δημοσιονομικούς κανόνες. Μια Ενωση με πολλαπλές ταχύτητες δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Η επίσκεψη Ερντογάν

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Οι περισσότεροι ηγέτες είχαν παρακολουθήσει τις δηλώσεις και τους διαλόγους και είχαν μια πρώτη εικόνα.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την ουσία της επίσκεψης, που ήταν αναγκαία γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, οφείλουμε να διατηρούμε διαύλους ανοικτούς, για να βρίσκουμε συγκλίσεις πολύ χρήσιμες όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Η στήριξη των ανατολικών συνόρων είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη, τόνισε, δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, αυτό καθιστά επιτακτική και τη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η τετραμερής

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως στην τετραμερή (με Μέρκελ, Γιούνκερ, Μπορίσοφ) εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση που υιοθέτησαν σε ό,τι αφορά το αίτημα για αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετραμερή συνάντηση ο πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη και στενότερη συνεργασία για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από πλευράς Μέρκελ-Γιούνκερ δόθηκε η δέσμευση για βοήθεια στα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα τόσο στο πεδίο των υπηρεσιών ασύλου όσο και της Frontex.

Ορόσημο για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια σημαδιακή ημέρα καθώς, αφενός, 3,25 εκατομμύρια δικαιούχοι είδαν σήμερα στις καταθέσεις τους το κοινωνικό μέρισμα, συνολικά 727 εκατ. ευρώ, και αφετέρου, συνεχίζεται η ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να κινείται πλέον στο 4%, όντας σε επίπεδα που είχε η χώρα να δει από το μακρινό 2006.

Να λείπει το βύσσινο...

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως συνάντησε για λίγα λεπτά τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έσπευσε, όπως είπε, να τον δει και να δώσει συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα του τελευταίου διαστήματος. Όπως είπε, αστειεύτηκε για τη δήλωση Ντράγκι ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα πάρει 4ο πρόγραμμα», λέγοντας «να λείπει το βύσσινο». Συμπλήρωσε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ τού είπε ότι η δήλωσή του ήταν απολύτως τεχνοκρατική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v