Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πολύ καλά πού πάμε

Με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η χώρα έπιασε πάτο, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Η ΝΔ σύντομα θα ξαναβρεθεί στη θέση που πραγματικά της αξίζει. Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους φόρους και να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Το 2018 να γίνει η χρονιά της μεγάλης ανατροπής, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πολύ καλά πού πάμε

Το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, μέσα από τις προτάσεις της ΝΔ για τη διακυβέρνηση του τόπου, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τις εργασίες του 11ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ. Ενώπιον των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στο γαλάζιο θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και εξέφρασε την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες «για το καλό της χώρας», θέτοντας μάλιστα τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ «σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα».

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε στις δύο ευκαιρίες που της δόθηκαν, την «αντιμνημονιακή» και τη «μνημονιακή», απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, μεταξύ των οποίων και σε αυτούς που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις τελευταίες εκλογές, ζητώντας να εμπιστευτούν τη ΝΔ. Το κόμμα «όλων των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλώνοντας βέβαιος πως με την ανάληψη της εξουσίας από αυτήν, ο τόπος θα μπορέσει να βγει από το τέλμα.

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα ξαναπαίξει ποτέ κανείς την Ελλάδα στα ζάρια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά πεπραγμένα των προκατόχων του, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πλέον η ΝΔ αλλάζει.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή, πώς θα πείσουμε τους πολίτες ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι; Τιμώ το ένδοξο παρελθόν, κυρίως όμως οφείλω να σχεδιάσω και να εγγυηθώ το μέλλον. Αυτή είναι η εντολή που μου δώσατε», σημείωσε.

Οι διαχωριστικές γραμμές του χθες, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν έχουν θέση στη νέα Ελλάδα που ενώνει και δεν διχάζει τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι μία, ο άνεργος είναι άνεργος, δεν μας νοιάζει αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Βάζουμε τέλος σε κάθε διαχωρισμό, δεν μιλάμε με όρους διχασμού», ανέφερε. «Κοιτάμε μπροστά, οριοθετούμε μία και μόνο μάχη, αυτή που πρέπει να κερδίσουμε για λογαριασμό όλων. Τη μάχη για τη βελτίωση του καθενός μας, να αισθανθούμε επιτέλους ότι είμαστε μέρος μιας κοινής προσπάθειας». Σε αυτή τη μάχη, είπε, «δεν περισσεύει κανείς. Αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν στην προσπάθεια ξύπνιοι και κορόιδα. Η πρόκληση για τη νέα Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κοινωνική και ηθική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους συνέδρους, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό κόστος και ζήτησε να αγωνιστούν «ώστε το 2018 να γίνει η χρονιά της μεγάλης ανατροπής, για να διώξουμε μια ανίκανη και ανέντιμη κυβέρνηση, να φύγουν αυτοί που έκρυψαν τα όνειρά μας πίσω από το σκοτάδι». Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, «να ενώσουμε τους Έλληνες, να ξεπεράσουμε όσα μας χώρισαν χθες. Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι το κόμμα του λαού και το κόμμα για τον λαό».

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ, σημείωσε ο κ Μητσοτάκης, «στέλνει ένα και μόνο μήνυμα, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αληθινή ελπίδα, να κάνουμε την Ελλάδα δυνατή, να πιάσουμε το νήμα της πλούσιας ιστορίας μας. Σας παρουσιάζω το σχέδιο για την Ελλάδα που μας αξίζει, μια χώρα αναγεννημένη και ζωντανή, ευημερούσα, ελεύθερη. Αυτό είναι το όραμα που θα το υλοποιήσει ενωμένη, ανανεωμένη. Είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε πολύ καλά πού πάμε, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη δύναμη, μπορούμε καλύτερα, αξίζουμε καλύτερα».

Πρέπει επιτέλους, ανέφερε, «να σταματήσουμε την ισοπεδωτική λογική ότι όλοι είναι το ίδιο στην πολιτική, γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Να αγωνιστούμε κόντρα στη μοιρολατρία ότι για όλα φταίνε οι ξένοι. Ό,τι δεν αλλάζει, παρακμάζει και πεθαίνει. Οφείλω να σχεδιάσω και να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης, αυτή είναι η εντολή που μου δώσατε και η πρωταρχική μου ευθύνη. Αυτόν τον αγώνα δίνω ανελλιπώς δυο χρόνια. Είμαστε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, κάνουμε πράξη την ανανέωση, με καθαρές προγραμματικές θέσεις. Όλοι έχουν ρόλο, χωρίς εσωκομματικούς αποκλεισμούς, ομαδοποιήσεις», είπε.

«Διδασκόμαστε, προχωράμε, εξελισσόμαστε, αλλάζουμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα. Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας, που ανήκει στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα, το ΕΛΚ. Είμαστε το κόμμα όλων των Ελλήνων, που ενώνει φτωχούς και πλούσιους, γιατί η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλληλεγγύη. Δεν υπηρετήσαμε πάντα αυτές τις αξίες με την απαραίτητη συνέπεια. Έχουμε τις ευθύνες μας για τις παθογένειες της αντιπολίτευσης, που λόγω της διεθνούς συγκυρίας έφεραν τη χώρα σε χρεοκοπία. Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, διαφθορά, είναι ορισμένες από τις παθογένειες που φέρουν ευθύνη όλα τα κόμματα, δεν εξαιρώ ούτε το δικό μας.

Αλλά είχε αναρίθμητα καλά, που σε κρίσιμες στιγμές δεν τα υπερασπιστήκαμε και επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως οι εκφραστές του νέου πόθου να μας λύτρωναν από τα δεινά του παλαιού συστήματος».

Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η χώρα έπιασε πάτο, η διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ανέστρεψε την πορεία εξόδου από την κρίση και καλλιέργησε το ταξικό μίσος. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να το λέμε διαρκώς, αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, η χώρα θα είχε βγει προ πολλού από τα μνημόνια. Ήρθαν στην εξουσία όντας ήδη διεφθαρμένοι  και η διακυβέρνησή τους προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά. Κάνουν ό,τι μπορούν για να διχάσουν τη χώρα».

Οι αριθμοί, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν λένε όλη την αλήθεια. Κάθε μέρα που μένουν στην εξουσία φτωχοποιούν κι άλλο τη χώρα. Απαξιώνουν τους βασικούς θεσμούς της δημοκρατίας, κλέβουν την ελπίδα απ’ τους νέους, κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική. Φέρνουν ανέχεια, ανασφάλεια, πολλαπλασιάζουν την αδικία και χάνουν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη».

Για αυτό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θέλω να μιλήσω σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σας υποσχέθηκαν όσα σας υποσχέθηκαν, τους δώσατε δυο ευκαιρίες, απέτυχαν διπλά. Σας εξαπάτησαν. Κρίνετέ τους όπως τους αξίζει, γυρίστε τους την πλάτη, δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα για τη χώρα. Δεν θα αργήσει η στιγμή που η ΝΔ θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Η ΝΔ σύντομα θα ξαναβρεθεί στη θέση που πραγματικά της αξίζει. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Όσο και αν τα ΜΜΕ που ελέγχει ο κ. Τσίπρας προσπαθούν να παρουσιάσουν διαφορετική εικόνα, η μεγάλη πρόκληση είναι να σηκώσουμε την Ελλάδα και πάλι όρθια. Μια ευθύνη ιστορική.

Την αναλαμβάνουμε με θάρρος. Απαιτεί υπεύθυνη ηγεσία αλλά και πολλά στελέχη που θα τα δώσουν όλα, χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό και πολιτικό κόστος. Η ανάκαμψη της χώρας απαιτεί θυσία, τόλμη, αυταπάρνηση. Η ΝΔ καλείται να οικοδομήσει μια νέα ελληνική δημοκρατία για τον 21ο αιώνα».

Δεν θα ξαναγίνουν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, «τα λάθη που κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη λειτουργία του κράτους. Φρέσκα στελέχη, έμπειροι πολιτικοί, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πήχης μπαίνει ψηλά, δεν θα συμβιβαστώ με τίποτα λιγότερο, γιατί τίποτε άλλο δεν θα δεχθεί η ελληνική κοινωνία. Περάσαμε δυο χρόνια κάνοντας σκληρή αντιπολίτευση, κριτική σε μια ανίκανη κυβέρνηση, εκφράζοντας τον θυμό μιας κοινωνίας που σε κάθε ευκαιρία έλεγε διώξτε τους. Στις δημοκρατίες όμως τον δρόμο της εξόδου τον δείχνουν μόνον οι πολίτες με τις εκλογές. 

Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην κριτική ή να εξεγείρουμε τον θυμό. Οι Έλληνες υποφέρουν, κουράστηκαν πια, δεν αρκούνται στην κριτική, στον θυμό, θέλουν πράξεις κι εμείς ως αυριανή κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι για πράξεις γενναίες, δύσκολες, συνεπείς, επωφελείς για τους πολίτες. Αγαπώ το κόμμα μου και γι’ αυτό δεν θέλω η ΝΔ να είναι στην αντιπολίτευση. Αγαπώ όμως πιο πολύ τη χώρα μου και δεν θέλω οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να είναι στην κυβέρνηση. Η γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων που μας ακούει με μεγάλη προσοχή, έζησε μόνο την κρίση, δεν βίωσε τα πολλά καλά της μεταπολίτευσης. Δεν αισθάνθηκε ποτέ την αισιοδοξία που μας ενέπνευσε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Είναι η γενιά της ανεργίας, των 360 ευρώ, που ζει απ’ τη σύνταξη των παππούδων, που δεν μπορεί να πάρει τη ζωή στα χέρια της, που είδε την κοινωνία να διχάζεται, που δεν μπορεί να ονειρευτεί, που συχνά απεχθάνεται την πολιτική και τους πολιτικούς. Είναι μια γενιά με απεριόριστες δυνατότητες».

Η σημερινή ΝΔ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «πιστεύει στη νέα γενιά, την εμπιστεύεται και έχει αποστολή να την ενδυναμώσει, να της δώσει ευκαιρίες, όχι επιδόματα. Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της ΝΔ χωρίς έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Για να πιστέψουν οι νέοι στην πολιτική, πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη πολιτική, που θα αντιμετωπίζει το μέλλον με θάρρος».

Παράλληλα, έθεσε προς έγκριση το σχέδιο της ΝΔ, που βασίζεται σε δύο άξονες:

Ο πρώτος είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. Με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη ενός αντιγραφειοκρατικού κράτους να εκτινάξουμε την ανάπτυξη.

Ο δεύτερος άξονας είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, που εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους.

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους φόρους. Ξεκινώντας από τον φόρο επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας με τις εργοδοτικές εισφορές. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε το κράτος, χωρίς να φοβόμαστε τις συντεχνίες των λίγων που κρατάνε πίσω τα όνειρα των πολλών», είπε, ενώ επανέλαβε ότι «δεν θα ανεχτώ ούτε λεπτό τη θλιβερή εικόνα παρακμής που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπου στο όνομα του δήθεν ασύλου, έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους τραμπούκους.

Τα φαινόμενα ανομίας θα παταχθούν από την πρώτη μέρα, τελεία και παύλα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v