Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οι ένοχοι έχουν και όνομα και θράσος

Σκληρή απάντηση στη ΝΔ από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου. «Καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης τη σημερινή κυβέρνηση για τα δεινά που προκάλεσε η παράταξή του, εξουσιάζοντας για δεκαετίες την Ελλάδα». «Βγήκε από την κρυψώνα του ο κ. Σαμαράς».

Τσίπρας: Οι ένοχοι έχουν και όνομα και θράσος

«Έχουν όνομα οι ένοχοι, αλλά έχουν και θράσος», ήταν η «απάντηση» του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα στελέχη της ΝΔ, που, με αφορμή το συνέδριο της ΝΔ, κατακεραύνωσαν επί διήμερο την κυβέρνηση για τα προβλήματα της χώρας.

Από το βήμα του έκτακτου Περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ελευσίνα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας (όπως πιστοποιεί η εικόνα των ελληνικών ομολόγων), για να τονίσει:

«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω, στη φαυλότητα που μας οδήγησε στην κρίση.

Αλλά και σε αυτούς που τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα, με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού».

Σημειώνοντας ότι οι ένοχοι έχουν όνομα και θράσος, πρόσθεσε:

«Γιατί πρόκειται για θράσος να καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης τη σημερινή κυβέρνηση για τα δεινά που η παράταξή του προκάλεσε, εξουσιάζοντας για δεκαετίες την Ελλάδα.

Πρόκειται για θράσος να βγαίνει από τη κρυψώνα του ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ και να μας κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί  για τίποτε από όσα έκανε δυόμισι χρόνια.

Ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τους νεοναζί, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε για ποιο λόγο, αφού κατά τον κ. Σαμαρά «η ΝΔ τα έκανε όλα τόσο καλά», ο σημερινός αρχηγός της ανακοίνωσε, από το συνέδριο του κόμματός του, ότι αλλάζει το κόμμα εκ βάθρων;

«Ένα τόσο επιτυχημένο κόμμα, που θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση, γιατί αλήθεια να το αλλάξει;», ρώτησε και έδωσε την απάντηση: «Γιατί έχουν κάνει την κοροϊδία κανόνα και την εξαπάτηση κατευθυντήρια αρχή, να γιατί».

Οι φυσικές καταστροφές έχουν και πολιτικό χαρακτήρα

Για τη σκοπιμότητα του έκτακτου Περιφερειακού συνεδρίου Δ. Αττικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν προγραμματισμένο για αργότερα, ωστόσο επισπεύσθηκε λόγω των καταστροφών και των θυμάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες του προηγούμενου μήνα.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ διότι, μην κρυβόμαστε, η περιοχή της Δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος. Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών. Το κρυφό σημείο της περιόδου της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το μαλακό υπογάστριο της κρίσης», είπε.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι φυσικές καταστροφές τις περισσότερες φορές έχουν και πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Και εξήγησε: «Στην περιοχή της Mάνδρας, για παράδειγμα, η καταστροφή δεν σχετίζεται μόνο με την ένταση του καιρικού φαινομένου, που ήταν πράγματι πρωτοφανής. Σχετίζεται και με το γεγονός ότι για δεκαετίες η περιοχή είχε αφεθεί στην τύχη της. Και αυτό δεν ήταν απλή παράλειψη ή αμέλεια.

Η έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού, ο πολλαπλασιασμός των αυθαίρετων κτισμάτων που έκλειναν τα ρέματα ή το μπάζωμα των ρεμάτων δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια κρατική πολιτική. Για να το πούμε με μια φράση: Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική».

«Καρφώνοντας» μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη (χωρίς να τον κατονομάσει), είπε ότι τις καταστροφές δεν μπορούμε να τις χρεώσουμε ούτε... στην Τροχαία, επειδή δεν έβαλε κορδέλες στο ρέμα».

Σχέδιο αναβάθμισης της Δ. Αττικής

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής, ώστε «να πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής».

Έδωσε έμφαση στις υποδομές, στην απασχόληση και στην υγεία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το πρόγραμμα για έργα υποδομών και δράσεις για την επιχειρηματικότητα θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από ίδιους πόρους Περιφέρειας και θα ανέρχεται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.  

Στον πεδίο της παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, ενώ η ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, θα δώσει ώθηση στην άμεση και αποδοτική δρομολόγηση των παραπάνω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v