Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακριτικές «ενστάσεις» δανειστών για τις νέες παροχές

Προβληματισμός στο στρατόπεδο των δανειστών για τις νέες καθυστερήσεις στη διενέργεια πλειστηριασμών με φυσική μορφή αλλά και για τις κυβερνητικές παροχές. Στο επίκεντρο το πάγωμα του ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Διακριτικές «ενστάσεις» δανειστών για τις νέες παροχές

Οι δανειστές παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον την κυβερνητική ροπή προς παροχές τις τελευταίες ημέρες και στέλνουν κάποια προειδοποιητικά σήματα. Αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή απλά καταγραφή δυσαρέσκειας θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Η μέχρι τώρα στάση τους υποδεικνύει περισσότερο το δεύτερο.

Η νέα κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία φαίνεται πως αιφνιδίασε, ήταν η χθεσινή για το πάγωμα ΦΠΑ σε πέντε από τα τριάντα δύο νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται στην τελευταία λίστα προσαρμογής στα δεδομένα των ενιαίων συντελεστών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει αναβολή της αύξησης κατά 30% στους συντελεστές για έναν ακόμα χρόνο. Το αίτημα απορρίφθηκε από τους δανειστές, με το σκεπτικό ότι η διατήρηση διπλής ταχύτητας στον ΦΠΑ αυξάνει το διοικητικό κόστος και τη γραφειοκρατία του συστήματος.

Τελικά, χθες ανακοινώθηκε:

1. πάγωμα του ΦΠΑ σε έξι νησιά για ένα εξάμηνο,

2. αντισταθμιστικά μέτρα για τους νησιώτες των υπόλοιπων περιοχών που πλήττονται από το προσφυγικό και θα πληγούν και από την αύξηση του ΦΠΑ, με τη μορφή μιας ακόμα έκτακτης παροχής η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά ανακοινώθηκε

3. και ένα μη προσδιορισμένο επακριβώς σύστημα εξίσωσης του μεταφορικού κόστους στη νησιωτική Ελλάδα με την υπόλοιπη χώρα, μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγιναν σε συμφωνία με τους δανειστές. Το κλίμα που μεταδίδεται από την πλευρά των δανειστών δεν είναι ακριβώς έτσι.

Προβληματισμός καταγράφεται στο στρατόπεδο των δανειστών και για τις νέες καθυστερήσεις στη διενέργεια πλειστηριασμών με φυσική μορφή. Οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν χθες πως αναβάλλονται έως και τις 3 Ιανουαρίου οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί σε ειρηνοδικεία, με εξαίρεση αυτούς στους οποίους επισπεύδοντες είναι ιδιώτες, διευκολύνοντας το πολιτικό σκηνικό των εορτών για την κυβέρνηση, αλλά θέτοντας σε καθεστώς επιφυλακής τους δανειστές.

Προς το παρόν όμως και σε αυτό το μέτωπο η εκδήλωση δυσαρέσκειας για τις καθυστερήσεις είναι ιδιαιτέρως διακριτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v