Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιμιτρόφ: Συμφωνήσαμε με Αθήνα κοινές ομάδες εργασίας για το όνομα

"Περιμένω ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός Φεβρουαρίου", είπε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ. Σημείωσε ότι γνωρίζει τις ανησυχίες της Αθήνας. «Πρέπει να πείσουμε τους Ελληνες ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός», σημείωσε.

Ντιμιτρόφ: Συμφωνήσαμε με Αθήνα κοινές ομάδες εργασίας για το όνομα

Η πΓΔΜ και η Ελλάδα συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίες θα αναζητήσουν λύση στην 25ετή διαμάχη για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, είπε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι ο Ντιμιτρόφ συναντήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά για να συζητήσουν τρόπους προώθησης μιας λύσης στο ακανθώδες ζήτημα.

"Αναχωρήσαμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε", σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

Τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας για να διαπραγματευτούν απευθείας πιθανές λύσης στη διαμάχη. "Περιμένω ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός Φεβρουαρίου", είπε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ.

"Εχουμε τεράστια ευθύνη", είπε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ γνωρίζει τις ανησυχίες της Αθήνας. "Είναι ξεκάθαρο ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Ελληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και της περιφέρειας στη βόρεια Ελλάδα", ανέφερε.

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στόχος της χώρας του είναι να οριστεί μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο.

"Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος", τόνισε αναφερόμενος σε μια λύση με το όνομα, που θα ξεμπλόκαρε τόσο την οδό ένταξης στην ΕΕ όσο και την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v