Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυνομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε με μπόνους ένα βουλευτή

Με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. «Ναι» και από την τέως ανεξάρτητη Βουλευτή Θ. Μεγαλοοικονόμου η οποία προσχωρεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες επιμέρους διατάξεις υπερψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Πολυνομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε με μπόνους ένα βουλευτή

Ολοκληρώθηκε στη βουλή η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. «Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Μεγαλοοικονόμου (συνολικά 154 βουλευτές) η οποία με δήλωσή της αναφέρει ότι προσχωρεί ως συνεργαζόμενη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε το αίτημα.

«Φαίνεται πως όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες ψηφοφορίες νομοσχεδίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Αυτό τόνισε από τη Βουλή κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, πρόσθεσε: «Η κα Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη. Μετά την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από την Κύπρο θα συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ για να κατανείμει αρμοδιότητες με τη συμμετοχή πλέον της Θ. Μεγαλοοικονόμου».

Η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το νομοθέτημα (συνολικά 141 βουλευτές).

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

- το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες.

Πέραν της ονομαστικής, στην κατά άρθρο ψηφοφορία, κάποια κόμματα υπερψήφισαν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών:

* Η ΝΔ ψήφισε κάποια άρθρα που αφορούν τα λατομεία και σε κάποια δήλωσε παρών. Σε κάποια από αυτά τα άρθρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε παρών.

* Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισαν τα άρθρα για το χρηματιστήριο ενέργειας.

* Η ΝΔ υπερψήφισε τα άρθρα για την προστασία καταναλωτών, όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (είπε όχι σε ένα άρθρο). Το ίδιο έπραξε και το Ποτάμι λέγοντας παρών σε ένα άρθρο.

* Η ΝΔ υπερψήφισε κάποια από τα άρθρα για την εξωδικαστική διαμεσολάβηση όπως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «παρών» των βουλευτών του Ποταμιού στο άρθρο για τις απεργίες: Σύμφωνα με πληροφορίες το Ποτάμι ήθελε να ψηφίσει «ναι» στο εν λόγω άρθρο ωστόσο η εμμονή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο «όχι» σε όλα οδήγησε τους πρώτους στο συμβιβασμό του «παρών» προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρή διάσταση ανάμεσα στις δύο Κοινοβουλευτικές ομάδες που επιχειρούν να γίνου ενιαίο κόμμα.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι Σ. Βούλτερη (ΝΔ) και Α. Ασημακοπούλου (ΝΔ) οι οποίες έστειλαν επιστολή. Απείχαν ακόμη ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΔΗΣΥ και οι Σπ. Δανέλλης, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Τσίπρας: Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος

Σήμερα κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το μέρος των προαπαιτουμένων που αφορά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Ολοι γνωρίζουν ότι τώρα βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το τέλος των μνημονίων. Κατανοώ ότι αυτή η πραγματικότητα, ενώ δίνει κουράγιο και ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που υπέστησαν μεγάλες θυσίες, γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε, αυτό αφορά το παλιό πολιτικό σύστημα, καθώς οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της 4ετίας οπότε και δεν θα έχουν πειστικό λόγο προς τους πολίτες. Ακόμα και στον μεγαλύτερο αντίπαλο της κυβέρνησης γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει, συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Τον Αύγουστο θα αναλάβετε νέες δεσμεύσεις

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν περάσει τρία οδυνηρά χρόνια, τρία χαμένα χρόνια με βαριές συνέπειες για το μέλλον. Στην καλύτερη περίπτωση, τόνισε τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε φτάσει εκεί που θα είμασταν το 2015 αν δεν ήρθε έρθει στα πράγματα ο κος Τσίπρας.

Εκανε λόγο για «πολιτική με ψέματα» με αφορμή τη θέση της κυβέρνησης για την καθαρή έξοδο, επικαλούμενος τα όσα δήλωσε ο Τ. Βίζερ.

Θα υπάρχει επιτήρηση, αυτή είναι η αλήθεια. Εχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για πέντε χρόνια τουλάχιστον με περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και υψηλά πλεονάσματα.

Γεννηματά: Νέο παραμύθι της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για νέο παραμύθι της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και για διγλωσσία στο ζήτημα των Σκοπίων. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με το σκίσιμο του μνημονίου μ΄ ένα άρθρο , το παράλληλο πρόγραμμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει και προκαταβολικά ψηφίσει 4ο μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα, περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, επιτροπεία μέχρι το 2060 και δέσμευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτική τους, χωρίς καν να "βρέξουν τα πόδια τους". Ως φαίνεται το σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά", γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά».

Γι' αυτό εμείς επιμένουμε σε ανοιχτό μέτωπο και με το λαϊκισμό και με τη συντήρηση. Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και οι εκφραστές της, με όποιον μανδύα και αν εμφανίζονται», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη πολιτική θρασύτητα, να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων.

Χρειάζεται πραγματικά πολιτική αναίδεια, πολιτικός κυνισμός, να βαφτίζεις προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμα στην ομάδα ακραίας φτώχειας και να ζητάς νέες θυσίες από τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια ώρα ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης.

Είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα πλεονάσματα "στύβοντας" τους εργαζόμενους, ενώ «η "δίκαιη ανάπτυξή" σας φέρνει επιπρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα» και την χαρακτήρισε ως «οικονομικούς εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» προσθέτοντας «γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι? αυτό να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v