Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Πώς επιχειρεί να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα

Το άτυπο μνημόνιο και τα νέα μέτρα. «Εμείς μπορούμε, η σημερινή κυβέρνηση όχι», το μήνυμα Μητσοτάκη. Προβληματισμός για τη στάση στο Σκοπιανό και συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με τοπικούς βουλευτές.

ΝΔ: Πώς επιχειρεί να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα

«Τα μνημόνια δεν τελειώνουν τον Αύγουστο, όσο και να προσπαθεί να πείσει περί του αντιθέτου η κυβέρνηση». Αυτή είναι η κεντρική γραμμή της ΝΔ, την οποία εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συνεχίσουν να διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία τα γαλάζια στελέχη. Σε γνώση τους είναι ότι αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να «αποπροσανατολίσει», όπως λένε στην Πειραιώς, την κοινή γνώμη και όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, που ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, το μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει σε επίπεδο ρητορικής.  

«Το 2018 ξεκινά εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους και μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα, γιατί την ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος την ακολουθεί ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο επιτήρησης της χώρας μέχρι το 2022», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τα νέα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020, τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται τις Βρυξέλλες, όπου -όπως λένε- «γίνεται πλέον ανοικτά λόγος για υβριδικό Μνημόνιο» και το μεγάλο στοίχημα που θέτουν είναι πώς θα αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτού του νέου προγράμματος. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, όπως σημειώνουν, χρειάζεται ένα αποφασιστικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεσμεύεται να υλοποιήσει η ΝΔ. «Εμείς μπορούμε, η σημερινή κυβέρνηση όχι», είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης προς τους πολίτες, διαδίδοντάς τους το θετικό αφήγημα της παράταξής του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Αναφορικά με την ένταξη στον κυβερνητικό σχηματισμό της ανεξάρτητης μέχρι χθες βουλευτή Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, στη ΝΔ λένε ότι δεν εκπλήσσονται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη βουλευτής από καιρό έδειχνε τις προθέσεις της, «προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση». Επί της ουσίας, όπως σχολιάζουν, «η κυβέρνηση ούτως ή άλλως δεν θα έπεφτε από τους βουλευτές της, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να μη χάσουν τα έδρανά τους». Το πρόβλημα για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

Αντιδράσεις πολιτών

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τη στάση του κόμματος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πήχη τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ως το «ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση», δεδομένου πάντως ότι οι συνθήκες σήμερα είναι σαφώς ευνοϊκότερες από αυτές του 2008. Και αυτό ενώ γαλάζιοι βουλευτές τού μετέφεραν χθες το κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες για την ονομασία των Σκοπίων. 

Συγκεκριμένα, δεκαπέντε περίπου βουλευτές μετέβησαν στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, αμέσως μετά την ομιλία του για τα προαπαιτούμενα, όπου επί είκοσι λεπτά τού ανέπτυξαν τις σοβαρές αντιδράσεις των πολιτών στο ενδεχόμενο χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία του κρατιδίου. Το συγκεκριμένο κλίμα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές, το διαπίστωσε και ο ίδιος στην πρόσφατη περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα, όταν και οι τόνοι του στο συγκεκριμένο ζήτημα ανέβηκαν κατά τι.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να μην απαγορεύει επισήμως τη συμμετοχή των γαλάζιων στελεχών σε αυτά, μολονότι δεν δείχνει να συμφωνεί με την ιδέα. «Εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν γίνεται», ήταν το σχετικό σχόλιο του προέδρου της ΝΔ, σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v