Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε δικό μας σχέδιο για την αποφυγή κινδύνων

Παρέμβαση «53» στην ΚΕ για συμμαχίες. «Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ. - και όσο αυτή θα διαρκέσει - δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υποχωρήσεις».

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε δικό μας σχέδιο για την αποφυγή κινδύνων

Η έξοδος από το μνημόνιο και, κυρίως, «η επόμενη ημέρα», απασχολούν κατά κύριο λόγο την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει από χθες.  Τους άξονες έθεσε η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, με κύρια σημεία, πέραν του «μακεδονικού» λόγω συγκυρίας, τους όρους της εξόδου όχι μόνο από το μνημόνιο αλλά και από την κρίση.

Σ΄αυτό το πλαίσιο κινήθηκε σήμερα η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σε αντίθεση με όσα... καταστροφολογικά του αποδόθηκαν, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «πρέπει να έχουμε το δικό μας σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα ώστε να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους. Δηλαδή, και την απειλή του ΔΝΤ και την ενισχυμένη εποπτεία και την κρίση των αγορών»

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Βασική θέση της Αριστεράς είναι η κοινωνική στέγαση. Όποιος θέλει θα πρέπει να μπορεί να παίρνει δάνειο και οι τράπεζες θα πρέπει, κάποια στιγμή, να πάρουν τα χρήματα τους».

Αφήνοντας, με τη σειρά του, ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο μέλλον (σ.σ. μετά την έξοδο από τα μνημόνια) πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν λόγω της κρίσης «θα τα δούμε όταν υπάρξει κανονικότητα» και αφού, στο μεταξύ, θα έχουν προχωρήσει οι πλειστηριασμοί.

Για την «επόμενη ημέρα» ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όπως τις ορίζουμε εμείς» (σ.σ. για να αντιμετωπισθεί και ο κίνδυνος από τις τράπεζες και από το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ, όπως επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου) και πρόσθεσε: «Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Δεν χρειαζόμαστε όμως μνημόνιο γιατί έχουμε το δικό μας πρόγραμμα».

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ονοματολογικό θα αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέδειξε την ανάγκη πιο τακτικής συνεδρίασης των οργάνων, ενώ ο Νίκος Φίλης, σε σαφώς χαμηλότερα... κλικ, επανέλαβε τη θέση του «να δούμε το θέμα των πλειστηριασμών», αν και εστίασε στο μακεδονικό, στο οποίο, όπως είπε, θα δοθεί η μεγάλη μάχη. 

Ακόμη, ο κ.Φίλης πρότεινε να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, επανέλαβε τη θέση ότι τα πλεονάσματα 3,5% δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μια 5ετία και ζήτησε (όπως όλα τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε) να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ στο στόχαστρο των «53»

Πολυσέλιδο κείμενο προβληματισμού κατέθεσε η «ομάδα των 53», που θα μπορούσε να έχει τίτλο: «καλά πορευτήκαμε (ως κυβέρνηση) μέχρι εδώ αλλά με το απόθεμα εμπειρίας που δημιούργησε η πρώτη τριετία να δούμε τι θα αλλάξουμε και πώς θα πορευτούμε».

Το βάρος πέφτει στις συμμαχίες όπου ξεχωρίζει η θέση ότι πρέπει να τελειώνει η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ παρότι παραδέχονται ότι, σήμερα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Τα βασικά σημεία:

— Οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά. Η υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. - και όσο αυτή θα διαρκέσει - δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υποχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα, που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές.

— Οι υποτιθέμενοι όμοροι χώροι, με βάση την πολιτική γεωγραφία, δεν υφίστανται από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής κινούνται στον αστερισμό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και φλερτάρουν απροκάλυπτα με τη ΝΔ.

—Μια μικρή χώρα, μία αριστερή κυβέρνηση, που είναι περικυκλωμένη από τον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που πιέζεται πανταχόθεν από τα μνημόνια και τη λογική τους, μεταθέτει κατά κάποιο τρόπο, εύλογα, το πρόβλημα στο ευρύ πεδίο, κυρίως της Ευρώπης.

— Η επιλογή μας είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση, έστω με δυσκολίες και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα κυρώνουν την πράξη δεξιόστροφες ‘παρά φύσιν’ ομάδες».

Σ΄αυτό το πλαίσιο - και εντείνοντας τις αντιφάσεις - οι «53» θεωρούν μεν σταθμό την έξοδο από το μνημόνιο αλλά, ταυτόχρονα, τονίζουν ότι για «τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων ή των μεταφορών, οφείλουμε να στηρίξουμε τα κινήματα υπεράσπισής τους και να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις  για το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον, τις εργασιακές σχέσεις».

Σε άλλο σημείο τονίζεται η επιστροφή στις αρχικές θέσεις για το προσφυγικό ενώ, όπως αναμενόταν, ασκείται κριτική για τη μη επαρκή λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Ειδικά για το ονοματολογικό, οι «53» προκρίνουν «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, μακριά από λογικές εθνικισμού απ΄όπου κι αν προέρχονται». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v