Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρώτο crash test Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Τετ α τετ για το ονοματολογικό την Τετάρτη. «Μείζον θέμα ο αλυτρωτισμός, δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων», αναφέρει ο πρωθυπουργός. Διαμηνύει ότι «ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς». Βιάσθηκε να μιλήσει για «Μακεδόνες» ο Μ.Νίμιτς.

Το πρώτο crash test Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το τετ α τετ με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, την Τετάρτη, χωρίς ακόμη να γνωρίζει την δυναμική που θα αναπτύξουν το (προγραμματισμένο για σήμερα) συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά με μία βεβαιότητα: πως, όπως κι αν εξελιχθεί το ονοματολογικό, «ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς» - ήτοι, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην συνάντηση στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την γνωστοποίησε μεν επισήμως ο κ. Ζάεφ ωστόσο το Μαξίμου δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμα. Κι αυτό διότι η πραγματοποίησή της θεωρείται «διαπραγματευτικό χαρτί» και, επομένως, σύμφωνα με συνεργάτες του, «θα ανακοινωθεί όταν θα έχουμε πεισθεί πως δεν πρόκειται να ‘στραβώσει’ η ομαλή, προς το παρόν, πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς».

Η... «στραβή» ωστόσο διαπιστώθηκε χθες από τον ίδιον τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ: σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, «παρέδωσε» την μακεδονική ταυτότητα στους πολίτες της χώρας, παρότι το θέμα της ταυτότητας άπτεται της ονομασίας της γείτονος.

“Είσαστε ανεξάρτητοι εδώ και περίπου 25 χρόνια, είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας, είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε η ταυτότητα του λαού είναι - κατά την άποψή μου- ασφαλής ταυτότητα και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα ενισχύουν, παρά βλάπτουν την ταυτότητά σας”, είπε, αποκαλώντας ταυτόχρονα “Μακεδόνα” έναν πολίτη της ΠΓΔΜ που τον συνάντησε στη Ν. Υόρκη.

«Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο δρόμος του ‘μακεδονικού’ είναι ακόμα μακρύς», σχολιάζει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος δεν αποκλείει επίσκεψη του κ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο διάστημα.

«Ο Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Καμμένου»

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας έδωσε στίγμα προθέσεων και κινήσεων περί του ονοματολογικού σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”. Κατ΄ αρχάς, απέδωσε ευθύνες στη ΝΔ για την 26ετή εκκρεμότητα βάλλοντας κυρίως κατά του Αντώνη Σαμαρά.

“(Το πρόβλημα) Ξεκίνησε το 1992, τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό των εξωτερικών τον κο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Και φόρτωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας με ένα αχρείαστο βάρος”, σημειώνει.

Για την εν εξελίξει προσπάθεια τονίζει:

* Προφανώς το μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός. Αν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

* Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών (…) Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών.

* Επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Και έναντι όλων σημαίνει ότι δε μπορεί αλλιώς να λέγεται στις διμερείς μας σχέσεις και στον ΟΗΕ και άλλη να είναι η Συνταγματική ονομασία. Όσο για το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. τα πράγματα είναι σαφή. Ένταξη στο ΝΑΤΟ ή έναρξη ενταξιακής διαδικασίας για τη γείτονα χώρα θα υπάρξει μόνο με επίλυση του ονοματολογικού.

* Πιστεύω ότι ο κος Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα, πρώτα από όλα για τον ίδιο και τη παράταξή του αλλά και για τη χώρα. Στο ονοματολογικό έχει μια ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο όχι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν κινείται με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Μέχρι σήμερα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δε τολμά να πει ευθέως τη θέση της ΝΔ. Κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Πάνου Καμένου. Μπερδεύει το 92 με το 2008. Μια μιλά για το Βουκουρέστι, την άλλη υμνεί το κο Σαμαρά και ανέχεται τον αντιπρόεδρό του. Μια παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν.

* Όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν. Και στο κάτω κάτω οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δε θα γίνει Σαμαράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v