Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Για εμάς το θέμα κλείνει εδώ

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εκφράστηκε στο συλλαλητήριο, δήλωσε. Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Πώς έπρεπε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Για εμάς το θέμα κλείνει εδώ

Η λύση για το Σκοπιανό θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά πραγματική και όχι πλασματική λύση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Πρέπει να φύγουν αυτοί που δεν διστάζουν να χειριστούν μικροπολιτικά ακόμα και κρίσιμα εθνικά θέματα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, υπονομεύει τη λύση του ζητήματος, γιατί αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον που αδυνατεί να υπηρετήσει. Το κίνητρο του κου Τσίπρα είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. 

Οπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγμάτευση χωρίς ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε με πρόθεση να διευκολύνει τον Π. Καμμένο, που αλλάζει άποψη κάθε έξι ώρες. «Αποτελεί κατάντια για τη χώρα να ασκείται διακυβέρνηση με αυτό τον τρόπο».

Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης και ένα εθνικό μέτωπο. Δεν ένωσε τον λαό, σημείωσε. «Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση, προσπαθεί να την υπονομεύσει και να τη συκοφαντήσει».

Όπως είπε, η ΝΔ υπηρέτησε το εθνικό συμφέρον και είναι περήφανη για την ιστορία της, για την ιστορία όλων των πολιτικών της ηγετών. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2008, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος.

Πού ήταν τότε αυτοί; Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε. «Όχι μαθήματα σε εμάς από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα».

Εκτίμησε ότι χάρη στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση θα μπορούσε σήμερα να διαπραγματεύεται υπό καλύτερες συνθήκες. Αντ’ αυτού σπεύδει να συκοφαντήσει όποιον διαφωνεί μαζί της.

«Ολοι είμαστε πατριώτες, αλλά πιστεύω ότι ο κος Τσίπρας, με ό,τι κάνει, δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό και οι Ελληνες δεν τον εμπιστεύονται».

Το συλλαλητήριο

Οι πολίτες κατάλαβαν και αντιδρούν γιατί δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν, σχολίασε ο αρχηγός της ΝΔ. Η κυβέρνηση πήγε αμέσως να απαξιώσει και να συκοφαντήσει και να μειώσει. «Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εκφράστηκε δεν αποτελείται από ακραίους και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι».

«Δεν δέχομαι οι αγώνες που συγκινούν το έθνος να γίνουν αντικείμενο υποτίμησης. Δεν ανέχομαι την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας, δεν ήταν ακραίοι, πατριώτες ήταν», σημείωσε.

Πώς έπρεπε να γίνει η διαπραγμάτευση

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο ελληνικός λαός είναι λογικός, έχει βούληση και αίσθηση δικαίου. Με υπεύθυνη ενημέρωση, έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος για ανατροπές και υπερβάσεις. Αυτό έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση. Αυτό θα έκανα εγώ. Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως το 2008».

Όπως είπε, ο ίδιος θα ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση από το ζήτημα του αλυτρωτισμού και θα περίμενε να δει απτά δείγματα από την άλλη πλευρά, πριν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. «Δεν θα συζητούσα τίποτα, αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε "Μακεδονικό Έθνος", όπως έκανε χωρίς να πάρει απάντηση ο Μ. Νίμιτς», τόνισε.

«Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού και έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην ευνοϊκή συγκυρία, βελτιώνοντας το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», συμπλήρωσε.

«Ετσι όπως τα έκανε ο κος Τσίπρας, δεν μπορεί να προωθήσει καμία συμφωνία, έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της κοινωνίας. Ακόμα και αν ερχόταν κάποια λύση, σε αυτό το κλίμα θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς και δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευτούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού».

Άλλη στιγμή…

«Όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά πραγματική και όχι πλασματική λύση, που θα οδηγήσει σε αρμονική συμβίωση», υποστήριξε.

«Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα είναι πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα», προσέθεσε.

«Για εμάς το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν θα συμμετάσχουμε με κανένα τρόπο στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η κυβέρνηση, ούτε να εμπλακούμε σε μεθοδεύσεις. Είναι υπόθεση που πρέπει να χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. Εμεις συνένοχοι σε μια ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Έθνους δεν θα γίνουμε».

Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης

«Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και η κλεψύδρα τρέχει. Ο χρόνος τελειώνει για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας.

Μίλησε για νίκη της παράταξης, που θα γεμίσει τους Ελληνες με όραμα και προοπτική. Η μάχη θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας, τόνισε και κάλεσε όλους σε συστράτευση. Νεοδημοκράτες αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν να μπει τέλος στην παρακμή που ζούμε.

«Να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους», ήταν το μήνυμα.

Ο αρχηγός της ΝΔ θύμισε ότι αύριο η κυβέρνηση έχει επέτειο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεχάσει, γιατί εκλέχθηκε με άλλη ατζέντα και άλλη εφάρμοσε.

«Πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες ξέρουν ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να βάλει την οικονομία μπροστά. Με λιγότερους φόρους, συμμάζεμα στο κράτος και επενδύσεις.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αξίζει και δεν θα έχει νέα ευκαιρία. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό, γιατί εμπιστεύομαι τον ελληνικό λαό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στη Δικαιοσύνη, την Αμυνα αλλά και τον χώρο των ΜΜΕ, λέγοντας ότι νέες εφημερίδες αναδύονται σωρηδόν και ότι υπάρχει προκλητική χρηματοδότηση από δημόσιους φορείς. «Προειδοποιώ ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν». Μίλησε για παρακράτος και χιλιάδες προσλήψεις που γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχει αυτοδύναμη έξοδος

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα τέλη του χρόνου έρχεται μείωση συντάξεων και πιθανά και η μείωση του αφορολόγητου. «Αυτοδύναμη έξοδος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα θα είναι σε αυξημένη επιτήρηση για πολύ μεγάλο διάστημα».

Οι αγορές δεν θα συγχωρέσουν κάποιο πισωγύρισμα, αλλά ούτε την απουσία σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Αυτή είναι η μεγάλη απειλή της χώρας, υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορεύεται στα τυφλά. Χρειάζεται ένα σχέδιο μεγάλων αλλαγών, για να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», δήλωσε.

«Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ως το κακομαθημένο παιδί που το ανακάλεσαν στην τάξη, ως παρία της Ευρώπης και τον περιφέρουν ως παράδειγμα στα ακροατήριά τους ως τον μετανοημένο επαναστάτη που τώρα λέει "ναι σε όλα", για να μείνει στην καρέκλα», υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v