Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο πρώην πρωθυπουργοί και 8 υπουργοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis

(upd) Η εισαγγελική έρευνα φαίνεται πως κατέληξε σε ενδεχόμενες δωροδοκίες και απιστία δυο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών. H υπόθεση αφορά την περίοδο 2006-2015. Στη Βουλή διαβιβάζεται ο φάκελλος, σύσκεψη στο Μαξίμου. Κόντρα με ΝΔ.

Δυο πρώην πρωθυπουργοί και 8 υπουργοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis

Στην εμπλοκή δυο πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών στο σκάνδαλο της Novartis κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς για την υπόθεση. Οι εμπλεκόμενοι φέρεται να κατείχαν υπουργικές θέσεις την περίοδο 2006 -2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε ενδεχόμενες δωροδοκίες και απιστία δέκα πρώην υπουργών, μεταξύ των οποίων υπουργοί υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, καθώς και για το ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα τον Άρειο Πάγο επισκέφθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημητρης Τζανακόπουλος. Λίγο μετά την άφιξη του, στο Ανώτατο Δικαστήριο εισήλθαν η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι της Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης. 

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι δυο υπουργοί θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τη μεταβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Η επίσκεψη πάντως του κου Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό», γράφει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Από την πλευρά της, η εταιρεία αρκέστηκε να δηλώσει ότι ««Eχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v