Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «ναι» στην προανακριτική και οι «αστερίσκοι» της αντιπολίτευσης

Αποκάλυψη των μαρτύρων ζητεί η ΝΔ. Η μήνυση Σαμαρά και οι… φωτιές Γεωργιάδη. Αποστάσεις ΔΗΣΥ από τα πεπραγμένα της περιόδου Καραμανλή. Η διαφορετική γραμμή Βενιζέλου και τι υποστηρίζουν Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

To «ναι» στην προανακριτική και οι «αστερίσκοι» της αντιπολίτευσης

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Η σχετική συζήτηση και η ψηφοφορία για την πρόταση ενδέχεται να γίνουν ακόμα και μέσα στην προσεχή εβδομάδα και ο αναγκαίος αριθμός των 151 τουλάχιστον ψήφων αναμένεται να υπερκαλυφθεί, δεδομένης της θετικής στάσης και των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ, μετά από σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες, αποφασίστηκε να πει «ναι» στην πρόταση, παρόλο που οι μισοί από τους εμπλεκομένους είναι γαλάζια στελέχη.

«Η συμφωνία στη σύσταση της επιτροπής δεν σημαίνει καμία αποδοχή του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», διεμήνυσε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη, επιμένοντας «οι μάρτυρες να έρθουν χωρίς κουκούλες».

Κατά την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων είναι «νομικά διάτρητο», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξαρτήτως αν έχει γνωστοποιηθεί ή όχι η ταυτότητα των μαρτύρων, η θετική ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

«Είναι αυτονόητο για νομικούς και πολιτικούς λόγους να αποκαλυφθούν τα ονόματα των μαρτύρων. Είναι αδιανόητο να τα ξέρει η κυβέρνηση και όχι η Βουλή», έλεγε αργά το βράδυ υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ετοιμάζεται για να καταθέσει στον Άρειο Πάγο την άλλη εβδομάδα τελικά μήνυση κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Δικαιοσύνης και «των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος», όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος.

Ένας από τους πιο θερμούς πολιτικούς φίλους του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης άναψε φωτιές στους «καραμανλικούς», καθώς στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία ενέπλεξε το πρωθυπουργικό γραφείο (κατά το 2004) σε ρουσφέτι υπέρ της νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία. Χθες μάλιστα, ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος, εκ των πιο στενών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του κ. Γεωργιάδη, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε «σύντομη και αμφισβητήσιμη» την διαδρομή του αντιπροέδρου της ΝΔ «στον χώρο που λέει ότι θέλει να ανήκει».

Πολιτική σκευωρία

Θετική θα είναι και η ψήφος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. «Όλα στο φως, με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, που κρατά εμφανείς αποστάσεις από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

«Θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που "ξέχασε" να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή δείχνει να κινείται πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση από τη στιγμή που «δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κρίσιμα έγγραφα». 

Σύμφωνα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρόκειται για πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευομένων») και έγκριση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει.

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει το έργο της προανακριτικής «εξαρχής υπονομευμένο» και εκφράζει το φόβο ότι ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι «να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο», εκτιμά. Πρώτη προτεραιότητα, κατά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι να καταθέσουν στην προανακριτική οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς και η ενημέρωση των Βουλευτών – ανακριτών για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.

Υπέρ της προανακριτικής δηλώνει και η Ένωση Κεντρώων. Σε ανακοίνωσή της πάντως εκφράζει τη γνώμη ότι «έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο». Τέλος, η Χρυσή Αυγή ζητεί «οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis να κριθούν από την Δικαιοσύνη και όχι από την Βουλή που καλύπτει τα σκάνδαλα και την κλοπή του δημοσίου χρήματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v