Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Βουλής, εισαγγελέων και… FBI η «Novartis»

Αύριο η επίσημη πρόταση από τον Αλ. Τσίπρα για παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων σε Προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Οι «διστακτικοί» και η «απάντηση» του πρωθυπουργικού επιτελείου. Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών… και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μεταξύ Βουλής, εισαγγελέων και… FBI η «Novartis»

Τα νέα κεφάλαια της υπόθεσης Novartis θα γράφονται από αύριο στη Βουλή, στο εν Ελλάδι εισαγγελικό γραφείο και στις υπερατλαντικές υπηρεσίες του FBI.

Ακριβώς επειδή οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ουδείς μπορεί να προβλέψει τον επίλογο. Οι πληροφορίες μιλούν για εφόδους των αρχών σε σπίτια (μη πολιτικών) εμπλεκομένων στην υπόθεση και συνεργατών τους, ενώ χθες έγινε γνωστή η έρευνα στο σπίτι πρώην συνεργάτιδος του Άδωνι Γεωργιάδη.

Εν αναμονή νέων στοιχείων, το ενδιαφέρον στρέφεται προς ώρας στα εγχώρια πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλε η εισαγγελέας στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής με παραπομπή σ' αυτή και των δέκα πολιτικών προσώπων.

Συνεργάτες του σημειώνουν ότι τόσο αύριο, όσο και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα αποφασίσει τη σύσταση της Προκαταρκτικής, ο πρωθυπουργός θα κάνει «ομιλίες-ορόσημο» αναδεικνύοντας το σύστημα διαφθοράς «με τη συνδρομή ή την ανοχή» του παλιού πολιτικού συστήματος, εναντίον του οποίου «μάχεται μόνη της» η σημερινή κυβέρνηση.

Οι «διστακτικοί»

Αυτό το «μόνη της» πάντως έχει προβληματίσει στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και σ' αυτό οφείλονται οι τριήμερες συζητήσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για τον χειρισμό της δικογραφίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη υπεραμύνθηκαν της επιστροφής της δικογραφίας στην εισαγγελέα με το τυπικό επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί με βάση τον (συνταγματικό) νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στην ουσία, πίσω από αυτό το επιχείρημα κρυβόταν ένας «φόβος» που απέρρεε από το γεγονός ότι «τα βάλαμε με ένα παντοδύναμο πολιτικό, επιχειρηματικό, μηντιακό σύστημα» χωρίς συμμάχους με επιρροή.

«Ο Μητσοτάκης, το ’89, είχε μαζί του τον Φλωράκη και τον Κύρκο», έλεγε χαρακτηριστικά εις εκ των διστακτικών, προβάλλοντας το ερώτημα εάν «αντέχουμε πολιτικά να δώσουμε μόνοι μας τέτοια μάχη», για να εισπράξουν την απάντηση του κ.Τσίπρα και όλων των επιτελικών στελεχών του Μαξίμου: «αντέχουμε, σύμμαχός μας θα είναι η κοινωνία».

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, όταν η απόφαση «προχωράμε» ελήφθη, άπαντες δήλωσαν προσηλωμένοι στον στόχο, καθώς αυτό που πρυτάνευσε ήταν η ανάγκη να αναδειχθεί ο τρόπος λειτουργίας του «παλιού συστήματος», ασχέτως εάν η αναζήτηση ποινικών ευθυνών θα προσκρούσει στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Θεωρείται βέβαιο άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην ανάγκη Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς, ειδικά ως προς αυτό το σημείο, η πρόταση που παρουσίασε ο ίδιος πριν από ένα χρόνο ήταν: «Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εφαρμογή των κοινών διατάξεων για την ποινική ευθύνη υπουργών και ασυλία βουλευτών με οριακές εξαιρέσεις για προστασία από πολιτική δίωξη».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην «συρθεί» η συζήτηση στην Προκαταρκτική για να μη δώσει (άλλο ένα) άλλοθι στην αντιπολίτευση να την κατηγορήσει για ομηρία των πολιτικών της αντιπάλων κ.λπ.

Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα θέσουν σχετικά νωρίς το ερώτημα της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων, ώστε εάν λάβουν θετική απάντηση (που είναι το πιθανότερο με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα) η δικογραφία να επιστραφεί για τα περαιτέρω στην εισαγγελέα.

Παραγράφεται η δωροδοκία;

Ένα από τα σημεία-κλειδιά θα είναι το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς υπάρχουν πρόσφατες γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες εντάσσεται στα υπό παραγραφή αδικήματα, ενώ άλλες το θεωρούν διαρκές.

Σε κάθε περίπτωση, εάν από την εξελίξει έρευνα προκύψει στοιχείο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τότε παύει να ισχύει η παραγραφή – με αυτή την κατηγορία άλλωστε δικάστηκε και καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 86, παράγραφος 5) δίνει τη δυνατότητα στο πολιτικό πρόσωπο, που σκοντάφτει πάνω στην παραγραφή αλλά δεν θέλει να το ακολουθεί η «ρετσινιά» της κατηγορίας, να προσφύγει σε ειδική δικαστική επιτροπή και να «δικαστεί». Μένει να φανεί εάν κάποιο από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην δικογραφία θα θελήσει να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v