Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριάκος: Η κυβερνητική ανευθυνότητα έφερε την τουρκική προκλητικότητα

«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πήγαν να δώσουν τα πάντα χωρίς εγγυήσεις», στο Σκοπιανό. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «σκάνδαλο Novartis» και «υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση».

Κυριάκος: Η κυβερνητική ανευθυνότητα έφερε την τουρκική προκλητικότητα

«Για ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η ένταση που προκαλείται με υπαιτιότητας της Τουρκίας είναι διαρκώς εντεινόμενη, με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα και τις προκλήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αποκαλεί τα Ιμια μέρος της τουρκικής επικράτειας. «Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι συνέπεια μιας ανεύθυνης και γι’ αυτό επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης, που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, εμπεδώνοντας στην Αγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις».

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική ομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του; αναρωτήθηκε. «Του τόνισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι τα Ιμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος;».

Εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» γιατί το πρόσφατο γεγονός είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα που ξεκίνησε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. «Είχα πει εξαρχής ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες. Ολοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν γιατί δεν είχαμε ανάλογη ένταση πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Όπως είπε, για προφανείς λόγους, δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα, ωστόσο «καρφώνοντας» τον Πάνο Καμμένο σημείωσε: «Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι».

Σημείωσε ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια και στην οικοδόμηση εθνικής γραμμής, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση. Τόνισε δε ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στους εταίρους.

Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο: στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ιμια είναι ελληνικά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό το λέμε όλοι οι Ελληνες με μια φωνή.

Το Σκοπιανό

Η κυβέρνηση αντί να επιχειρήσει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή και καλόπιστη συνεργασία με την αντιπολίτευση, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα για τα κομματικά της συμφέροντα, κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πήγαν να δώσουν τα πάντα χωρίς εγγυήσεις, αρκούμενοι σε δύο συμβολικές κινήσεις, την αλλαγή ονόματος σε ένα αεροδρόμιο και ένα δρόμο. Ακόμα και θεμελιώδη ζητήματα όπως ο αλυτρωτισμός και το Σύνταγμα τα έβαλαν στην ατζέντα μετά τις σχετικές απαιτήσεις της ΝΔ.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση για το όνομα. «Ο κος Τσίπρας πόνταρε άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού, αλλά έπεσε μέσα στην παγίδα που πήγε να στήσει, και πολύ φοβάμαι και η χώρα. Επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση αλλά μας βρήκε ενωμένους, γιατί δεν εμείς δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα».

Σημείωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι διχασμένη καθώς άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα οι ΑΝΕΛ. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διχάσει τους πολίτες μιλώντας για ετερόκλητο όχλο στα συλλαλητήρια και μίλησε για περιφρόνηση των αισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Πρωθυπουργός που περιφρονεί τους πολίτες δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του.

Κάποιοι επιχειρούν να βυθίσουν τη χώρα στη λάσπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη διήμερη επίσκεψή του στην Εύβοια και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, με επενδύσεις και κοινωνική μέριμνα. Να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, αντί να μιλάμε για το χθες. Αυτός είναι ο στόχος και δεν θα αποκλίνουμε. «Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας είναι τα χέρια που σφίγγουμε με τους Ελληνες».

Κάποιοι επιχειρούν να βυθίσουν τη χώρα στη λάσπη, για να χαθούν οι δικές τους ευθύνες και οι δικές μας προτάσεις. «Να το ξέρουν καλά, δεν θα τους περάσει, η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά».

«Δίνουμε τη μάχη χωρίς να γίνουμε σαν τους συγγραφείς των ανακοινώσεων των υπογείων του Μαξίμου, που χρησιμοποιούν τη γλώσσα των πιο άθλιων τρολ του διαδικτύου», τόνισε. «Θα επιμείνω μέχρι τις εκλογές για το μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η «τοξικότητα» που επιχειρείται να δημιουργηθεί σχετίζεται με την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα. Οι δανειστές παραδέχονται ότι η ζωή τους με την κυβέρνηση Τσίπρα έγινε ευκολότερη, ενώ των Ελλήνων χειρότερη.

Κατήγγειλε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 28.000 και οι δαπάνες για μισθούς κατά 492 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι Ελληνες φορολογούνται βάναυσα.

Σημείωσε ότι το τέταρτο μνημόνιο με μείωση συντάξεων και αφορολόγητο βρίσκεται μπροστά μας. Η πραγματικότητα διαψεύδει την «καθαρή έξοδο». Ακόμα και ο κος Τσίπρας το ομολόγησε και είπε ότι διαπραγματεύεται τους όρους της επιτήρησης. Η έξοδος στις αγορές έγινε με μεγάλο κόστος και αναταράξεις. Αποδεικνύεται ότι οι αγορές είναι πιο αυστηρές και από τους θεσμούς.

«Ολοι οι πυλώνες του κυβερνητικού success story έχουν καταρρεύσει και ο κος Τσίπρας κατέφυγε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να πετά λάσπη». 

Υπάρχει σκάνδαλο Novartis

Επέλεξαν να φέρουν το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ φερέφωνα προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για καιρό. Απ’ όλες τις ημέρες του χρόνου επέλεξαν να φέρουν το θέμα την επόμενη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι η Novartis ο πιο προβλέψιμος κυβερνητικός αντιπερισπασμός».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι «υπάρχει σκάνδαλο Novartis, είναι παγκόσμιο και ερευνάται σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Δεν αναδείχθηκε από αριστερούς ατσίδες αλλά από τις αμερικανικές αρχές και το FBI».

«Παντού στον κόσμο αντιμετωπίζεται σαν επιχειρηματικό σκάνδαλο με τοπικές προεκτάσεις, όχι ως βέλος σε κομματικές φαρέτρες».

Πράγματι στην Ελλάδα η Novartis είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα, το οποίο προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να επωφελείται σε βάρος του φορολογούμενου. Εδώ πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

* Πράγματι υπήρξε υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης τα χρόνια πριν την κρίση. Αλλά όταν συνέβαινε αυτό, δεν θυμάμαι κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Και όταν η ΝΔ περιέκοψε τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρώτος που έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις ήταν ο Αλ. Τσίπρας. Η θέση μας είναι καθαρή: Φως στο σκοτάδι. Να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει και να ζητήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία.

Όπως είπε, η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή είναι «άθλια μεθόδευση» που υπηρετεί προσωπικές σκοπιμότητες, αλλά η ΝΔ θα την υπερψηφίσει για να μην αμφιβάλλει κανείς.

Τα ερωτήματα

Θύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού ζήτησε να πει ονόματα στη μεθόδευση που γίνεται. Απαντώ με οκτώ συγκεκριμένα ερωτήματα:

1) Πώς γνώριζε ο κος Παπαγγελόπουλος το περιεχόμενο του φακέλου πριν διαβιβαστεί στη Βουλή και μίλησε για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο»;

2) Γιατί η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν διαβίβασε την υπόθεση στη Βουλή από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε για πολιτικά πρόσωπα;

3) Πώς ο αν. υπουργός Υγείας γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;

4) Πώς εξηγείται συγκεκριμένη εφημερίδα-εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας να προαναγγέλλει πριν από ένα χρόνο θέμα εμπλοκής πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση;

5) Πώς εξηγείται εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων, από τη στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανένα εξ αυτών;

6) Πώς εξηγείται η συγκάλυψη της συμμετοχής του Π. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;

7) Τι δουλειά είχε ο Δημ. Τζανακόπουλος στον Αρειο Πάγο;

8) Πώς εξηγείται ότι εδώ και ένα χρόνο ο κος Τσίπρας είχε προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας;

Το σκάνδαλο Novartis το πήρε από τα χέρια της δικαιοσύνης η κυβέρνηση και το δούλεψε για να το μετατρέψει σε εργαλείο κατά πολιτικών αντιπάλων. Όπως είπε, οι δέκα πολιτικοί κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι ενδεχομένως τέλεσαν αδίκημα απιστίας που δεν μπορεί να διερευνηθεί, γιατί παραγράφεται.

Συκοφαντούνται με αποκλειστικό τεκμήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες. Η ίδια η πρόταση για την προανακριτική μοιάζει με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία κατηγοριών. Κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει πρόταση για διώξεις.

Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει εμπλοκή Παναγιώτη Κουρουμπλή που δεν διερευνάται.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες είπε ότι ο θεσμός υπάρχει για όσους κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τους δολοφονήσει ο κος Πικραμμένος και ο κος Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κύριος Γεωργιάδης και ο κος Στουρνάρας;

Αν φοβούνται, ας έρθουν να επαναλάβουν στη Βουλή τις θέσεις τους φορώντας κουκούλα, αλλά να έρθουν να καταθέσουν.

Προειδοποίησε δε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κλείσει την Προανακριτική πριν τελειώσει το έργο της και λάμψει η αλήθεια.

Ο Πάνος Καμμένος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η συμπολίτευση θα ψηφίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου, θυμίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνητικές πλειοψηφίες αλλάζουν και για τα καμώματα του Π. Καμμένου στο υπ. Αμυνας δεν υφίσταται καμία παραγραφή. 

Το μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ

Δεν θα λύσουμε τις προσωπικές και πολιτικές διαφωνίες, την ώρα που η παράταξη δέχεται άθλια επίθεση. Αυτό απαιτεί η κομματική μας βάση και αυτό θα κάνουμε.

Μαξίμου: Καλά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη

Ο κύριος Μητσοτάκης στην αμήχανη τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ, αφού παραδέχθηκε πως σκάνδαλο Novartis υπάρχει, δεν κατάφερε παρά να ψελλίσει όσα προηγουμένως είχε πει ο κ. Σαμαράς στην παραληρηματική αλλά αρχηγική του τοποθέτηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Του ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v