Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοτζιάς σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Η δήλωση της Ε.Ε. για την Τουρκία είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, δήλωσ στο Α' Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών. Η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.

Κοτζιάς σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’Πρόγραμμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η δήλωση της Ε.Ε. είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε σύμφωνα με το ert.gr ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Ήταν «μία πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996 για τα Ίμια», «η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι «ο πρώτος εμπορικός-οικονομικός εταίρος της γειτονικής χώρας και ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη». Παράλληλα διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να κάνει στην Ελλάδα παραβιάσεις όπως αυτές που κάνει στη Μ.Ανατολή καθώς έχει απέναντί της «μία οργανωμένη χώρα και διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα εδάφη της».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο ότι η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη προς αυτή ΑΟΖ, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ερωτηθείς αν μπορεί η γειτονική χώρα να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή με αυτή της τη στάση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με την Γαλλία και τις ΗΠΑ και ξέρει ότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, μόλις εμφανιστούν οι γαλλικές και αμερικανικές πλατφόρμες εξόρυξης, δεν μπορεί να πουλά αυτού του είδους τους τσαμπουκάδες».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη σύνδεση που επιχειρεί η Τουρκία του Κυπριακού με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τις επιτυχημένες προσπάθειες τις ελληνικής διπλωματίας, ότι δηλαδή, έχει μπει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, και, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ΄70, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η ουσία του προβλήματος που είναι η κατοχή και τα παρεμβατικά "δικαιώματα" της Τουρκίας. Σε αντίθεση, όπως εξήγησε, με την προηγούμενη κατάσταση όπου είχε εξελιχθεί το Κυπριακό από θέμα κατοχής σε ένα πρόβλημα διαχείρισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ένα πολιτικό πρόβλημα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις έναντι αλλήλων των δύο κοινοτήτων, της Τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v