Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν υπάρχει Δημοκρατία αν δεν υπάρχει ασφάλεια

«Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, χωρίς ο πολίτης να είναι και να αισθάνεται ασφαλής», τόνισε ο πρωθυπουργός από τον Δήμο Φυλής. Επίθεση σε Κυρ. Μητσοτάκη για τις αναφορές του Θ. Δαβάκη για τους Ρομά.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει Δημοκρατία αν δεν υπάρχει ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα δικαίωμα, τόνισε ο πρωθυπουργός από τον Δήμο της Φυλής, κατά τα εγκαίνια του αστυνομικού σταθμού της περιοχής. Όπως είπε, είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή και την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε μια κοινωνία, που αφορά «τέλος τέλος, τη Δημοκρατία».

«Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία, χωρίς ο πολίτης να είναι και να αισθάνεται ασφαλής. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, χωρίς η αστυνομία να είναι και να αισθάνεται δημοκρατική».

Στεκόμενος σε όσα είπε προηγουμένως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, σημείωσε ότι είχαμε τις σημαντικότερες συσσωρευμένες επιτυχίες για την ΕΛΑΣ. Όπως είπε, γίνεται σπουδαία δουλειά για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας αλλά και για το βάθεμα της Δημοκρατίας.

Βρίσκομαι εδώ για να εξάρω την πρωτοβουλία του Δήμου της Φυλής και να δηλώσω τη σημασία και την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα, αλλά και για να συγχαρώ τα στελέχη της αστυνομίας που υπηρετούν στην υποδιεύθυνση Δυτικής Αττικής, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δύο στρεβλώσεις που υπήρχαν για δεκαετίες. Η πρώτη αφορά την επιλεκτική αστυνόμευση. Ολόκληρες περιοχές της χώρας, είτε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα είτε στην περιφέρεια, αγνοήθηκαν. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα στελέχη της αστυνομίας, ήταν επιλογή των πολιτικών προϊσταμένων, κατήγγειλε.

Η δεύτερη στρέβλωση αφορά σε μια αδιέξοδη κατασταλτική πολιτική που κατά κανόνα υιοθετούνταν μετά από τραγικά γεγονότα και στοχοποιούσε ολόκληρες ομάδες. «Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών, ούτε περιοχές πολλών κατηγοριών», τόνισε.

«Γνωρίζω ότι βρίσκομαι σε μια περιοχή που έχει πραγματική ανάγκη φροντίδας και δραστηριοποίησης όλων. Η περιοχή δεν είναι από αυτές που πουλάνε κάθε λίγο και λιγάκι οι έμποροι της τρομολαγνίας», δήλωσε και έκανε λόγο για φαιδρές λογικές, που ταυτίζουν ομάδες πολιτών με παραβατικές συμπεριφορές.

Η παραβατικότητα δεν βρίσκεται στο DNA των ανθρώπων, δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι υλοποιείται σχέδιο για αναβάθμιση της ασφάλειας στην περιοχή. Μίλησε για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ στην περιοχή κατά 210 στελέχη, η οποία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα.

Δόθηκε βάρος στις περιπολίες και σε ένα χρόνο αυτές, στο σύνολο της Δυτικής Αττικής, σχεδόν διπλασιάστηκαν. Υπήρξαν 1.100 συλλήψεις και αυτό αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Οι υποδομές στον Δήμο Φυλής

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η ασφάλεια είναι καθοριστική για την ανάπτυξη μιας περιοχής αλλά όχι το μόνο στοιχείο. Εχει βαρύτητα το βιοτικό επίπεδο, οι υποδομές και η δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία.

Μιλώντας για τις υποδομές της περιοχής σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Φυλής τα έργα φυσικού αερίου αλλά και ένα σχέδιο να μετατραπεί η περιοχή της χωματερής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, με το οποίο θα δοθεί δυνατότητα να υπάρχει δωρεάν ρεύμα με εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, δίνεται έμφαση στο θέμα των σιδηροδρόμων, με αναβάθμιση του σταθμού του προαστιακού στα Ανω Λιόσια αλλά και με τη δημιουργία σταθμού στο Ζεφύρι.

Η κοινωνική ενσωμάτωση

Η λογική του αποκλεισμού τμήματος των συμπατριωτών μας είναι συνταγή διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, τόνισε αναφερόμενος στους Ρομά, που γίνονται αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι λογική που όπου ακολουθήθηκε, δημιούργησε κοινωνικές τραγωδίες.

«Είναι ντροπή κατέχοντες δημόσιο αξίωμα, όπως αυτό του βουλευτή, να αναπαράγουν τέτοιο ρατσιστικό λόγο», τόνισε αναφερόμενος στα όσα είπε πρόσφατα ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Δαβάκης. Συμπλήρωσε δε ότι όταν δεν υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που αναπαράγουν τέτοιες λογικές, η πολιτική ευθύνη δεν βαραίνει μόνον αυτούς αλλά και την πολιτική ηγεσία τους, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Ρομά και την προσπάθεια σταδιακής ένταξης μέσω της παιδείας, της υγείας και της απασχόλησης. Θύμισε δε ότι κριτήριο για την είσπραξη κοινωνικού επιδόματος ήταν τα παιδιά της οικογένειας να πηγαίνουν σχολείο.

ΝΔ: Θράσος Τσίπρα να κάνει μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα μετά την τοποθέτησή του περί ασφάλειας από το Δήμο Φυλής εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. 

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, για τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στη Φυλή, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σχεδόν καθημερινά οι γνωστοί άγνωστοι βανδαλίζουν το κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις της χώρας. Οι ληστείες και οι διαρρήξεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ολόκληρες περιοχές της Αττικής έχουν μετατραπεί σε άβατα ανομίας. Τα πανεπιστήμια έχουν παραδοθεί στο έλεος παραβατικών ομάδων.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάθε τρεις και λίγο καίγονται και βανδαλίζονται.

Με αυτά τα “επιτεύγματα” ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος σήμερα να κάνει μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη.

Η μόνη μας απορία πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή την αίσθηση της ντροπής.

Το ελάχιστο διάστημα που του απομένει στην εξουσία, ας αφήσει τις υποκριτικές κορώνες και ας επιτρέψει, επιτέλους, στην Ελληνική Αστυνομία να κάνει όπως πρέπει και γνωρίζει τη δουλειά της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v