Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξορκίζουν την εσωστρέφεια στο Κίνημα Αλλαγής

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου. Οι στόχοι και τα εμπόδια για τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Πώς θα στελεχωθούν τα κομματικά όργανα. Ποιοι οι επίσημοι καλεσμένοι.

Ξορκίζουν την εσωστρέφεια στο Κίνημα Αλλαγής

Με στόχο να μείνει πίσω η εσωστρέφεια και να τεθούν οι βάσεις για την... πολυπόθητη «φυγή προς τα εμπρός» και τη δημιουργία ενός ισχυρού τρίτου πόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, οι 2.000 σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν και να εγκρίνουν το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του νεοσύστατου φορέα, ενώ την άλλη εβδομάδα αναμένεται να διοριστούν (και όχι να εκλεγούν, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο) τα 350 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τα 40 στελέχη του συντονιστικού οργάνου του Κινήματος.

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, αισιοδοξεί πως η επόμενη μέρα θα βρει το νέο κόμμα ενωμένο και πιο ισχυρό, με καθαρή πολιτική ταυτότητα, σαφή τοποθέτηση στον πολιτικό χάρτη και αυτόνομη πορεία πάνω σε πολιτική βάση, αφήνοντας ως κακή ανάμνηση τις γκρίνιες και τις διαφωνίες του προηγούμενου διαστήματος.

«Όλοι έχουν τις απόψεις τους και όλοι έχουν κάνει βήματα πίσω για το καλό της παράταξης», αναφέρει στενός συνεργάτης της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, μολονότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις θα πάψουν να υπάρχουν. Ήδη, μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες ζυμώσεις ανάμεσα σε στελέχη-συνέδρους για την κατάθεση ψηφίσματος με το οποίο θα ζητούν την εκλογή του νέου οργάνου και όχι τον διορισμό του. Θέση με την οποία διαφωνεί, για παράδειγμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής έπρεπε να πάει σε ένα συνέδριο εκλεγμένων από τη βάση, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα επέλεγαν τα νέα όργανα.

Υπέρ της εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ήταν και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζαν μέχρι και τελευταία στιγμή πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εκλογή.

Τελικά, οι θέσεις στο νέο καθοδηγητικό όργανο μοιράστηκαν με τον ακόλουθο τρόπο: Φώφη Γεννηματά 128, Σταύρος Θεοδωράκης 67, Γιώργος Παπανδρέου 50, Νίκος Ανδρουλάκης 41, Θανάσης Θεοχαρόπουλος 35 και Γιώργος Καμίνης 30.

Την ίδια ώρα, ο Παύλος Γερουλάνος εξέφραζε για μία ακόμη φορά τις ενστάσεις του για το εγχείρημα: «Χωρίς δημοκρατία, θα αποδειχθεί θνησιγενές. Επιμένω ότι καμία απόφαση αυτού του σχήματος δεν μπορεί να θεωρείται πολιτικά νομιμοποιημένη, χωρίς ένα δημοκρατικά εκλεγμένο συνέδριο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που αποτελεί τον κορμό και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Τις τελευταίες μέρες, το κλίμα βάρυνε στη Χαριλάου Τρικούπη και από την κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν την πρότασή του σχετικά με την άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αν και στη συνέχεια οι τόνοι επιχειρήθηκε να πέσουν και από τις δύο πλευρές.

Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες, πέραν της κ. Γεννηματά, και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου (σήμερα), καθώς και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου (αύριο).

Οι εργασίες της σημερινής, πρώτης ημέρας, θα ολοκληρωθούν με τον χαιρετισμό του γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και τα μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στανίσεφ και του γ.γ. του ισπανικού Σοσιαλιστικού Eργατικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v