Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα Αλλαγής: Γενικό προσκλητήριο και εκλογική ετοιμότητα

Ικανοποίηση από την έκβαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου. Τα μηνύματα Γεννηματά και το πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας. Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Οι θέσεις των κορυφαίων στελεχών. Οι διαφορετικές φωνές και το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών.

Κίνημα Αλλαγής: Γενικό προσκλητήριο και εκλογική ετοιμότητα
Με την έγκριση από τους συνέδρους της ιδεολογικής Διακήρυξης, του καταστατικού και του διορισμού με αναλογικό τρόπο της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο ΣΕΦ οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις διήμερες διεργασίες, τη συμμετοχή των συνέδρων και τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών, θεωρώντας τη συγκεκριμένη στιγμή ως την απαρχή μιας νέας εποχής και ως μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική κεντροαριστερά.

«Από σήμερα όλοι εμείς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η ΔΗΜΑΡ, το Δίκτυο Ανανέωσης, οι Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ, τα ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και της κεντροαριστεράς, βρισκόμαστε μαζί στο νέο μας σπίτι», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, προβαίνοντας παράλληλα στην κατάθεση 12+1 κρίσιμων ζητημάτων πολιτικής που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας.

Ήταν η απάντηση σε Γιάννη Δραγασάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά το άνοιγμα που είχαν κάνει την Παρασκευή προς το Κίνημα για μετεκλογική συνεργασία. «Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τους δε, τους ενδιαφέρουν. Εμείς βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε το δικό μας γαλαξία. Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος, απευθύνοντας γενικό προσκλητήριο στις «προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας» και θέτοντας το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα καθώς «σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι κοντά».

Τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής -που παρουσίασε χθες και το σήμα του (το ρόδο)- είναι να προχωρήσει η οργανωτική συγκρότησή του, σε τέσσερις άξονες: α) Με τον νέο Γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία και τους Ενιαίους Τομείς, β) με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου, γ) με την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των Κ.Ο ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο., και δ) με την οργανωτική συγκρότηση με ανοιχτές διαδικασίες βάσης του Κινήματος από κάτω προς τα πάνω αρχίζοντας από το επίπεδο του Δήμου και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα οριστούν τις επόμενες μέρες, θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Διαφορετικές φωνές

Πάντως, δεν έλειψαν και πάλι οι διαφορετικές φωνές από τους συνέδρους. Όπως για παράδειγμα, του Νίκου Ανδρουλάκη που, αφού εξέφρασε και πάλι τη διαφωνία του με τον διορισμό των μελών των κομματικών οργάνων, πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή να ονομαστεί προσωρινή και να δεσμευτεί ότι μετά τις εκλογές «να οδηγηθούμε σε συνέδριο για να εκλέξουμε νέα Κεντρική Επιτροπή. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω μαζί με την Πρόεδρο και τους υπόλοιπους 4 του Πολιτικού Συμβουλίου, μάλλον... φίλους, Σταύρο γιατί για το συντρόφους ακόμα είναι νωρίς», τόνισε. Πρότεινε δε εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό, το Κίνημα Αλλαγής να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να μην συμπράξει σε κυβερνητική συνεργασία. «Όχι εξουσία για την εξουσία», είπε.

Τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» έθεσε ως πρώτο στόχο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. «Πρέπει να είναι σαφής η θέση μας για τις εκλογές», είπε, τονίζοντας πάντως ότι λύση δεν είναι ούτε μια αυτοδύναμη νίκη της ΝΔ. «Τίθεται θέμα εθνικής επιβίωσης», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη το στοίχημα πλέον είναι εθνικό και όχι παραταξιακό».

Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε την ανάγκη για μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, «ώστε να έχουμε ενιαία φωνή παντού», διαμηνύοντας πως «αν πηγαίνουμε "λίγο μαζί και λίγο χώρια" το γνωστό "βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας και μετά τα ξαναλέμε" θα το ακούσουμε στην κάλπη. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω, το εγχείρημα θα αποτύχει», ανέφερε.

Υπέρ των συνεργασιών που φέρνουν λύσεις τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης που παρομοίασε το Κίνημα Αλλαγής με ρεύμα ανανέωσης επί των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού Φιλελευθερισμού. Το νέο Κίνημα, είπε, «δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών. Αλλά μια συμμαχία που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v