Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει στο «χάσμα» Τσίπρα - Καμμένου η ΝΔ

Τα δύο μέτωπα στα οποία κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και… Ιβάν αμφισβητούν την κυβερνητική συνοχή, εκτιμά η Πειραιώς. Στο Κατάρ σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Χτίζει στο «χάσμα» Τσίπρα - Καμμένου η ΝΔ

Ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να κινηθεί σε δύο μέτωπα. Αφενός -όπως έδειξε και κατά τον χαιρετισμό του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής- να διαχωρίσει το πολιτικό σύστημα, βάζοντας από τη μία πλευρά μόνο την κυβέρνηση και από την άλλη, όλα τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα. Αφετέρου, να επενδύει στις διαφωνίες των δύο κυβερνητικών εταίρων, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα, και σε κάθε ευκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση να τις επισημαίνει.

Επί της ουσίας, η ΝΔ ποντάρει στις διαφορές των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για «έλλειψη ενιαίας εθνικής γραμμής» και για «παντελή απουσία συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».  

Μόνο το τελευταίο διάστημα, λένε στη ΝΔ, έχει διαπιστωθεί χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές σε δύο τουλάχιστον βασικά εθνικά θέματα, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά. Στο πρώτο, ο Πάνος Καμμένος βάζει βέτο για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και οποιουδήποτε παραγώγου της στην τελική ονομασία των Σκοπίων, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θεωρεί παράλογη τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και δη την υπόθεση σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λένε στη ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά για «ομηρεία», σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον νέο αναπληρωτή υπουργό στο Πεντάγωνο, Φώτη Κουβέλη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, «είναι μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, εθνικών, άμεσης σημασίας, στα οποία ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με το άλλο κομμάτι της κυβέρνησης και απουσιάζει».

Αν στα παραπάνω, επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προστεθεί και η υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο έχει «αδειάσει» το Μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως και ο Πάνος Καμμένος (αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ, με πρώτο τον Γιώργο Λαζαρίδη που από το βήμα της Βουλής υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ), τότε «αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό, δυστυχώς, σε βάρος της χώρας», υπογραμμίζει υψηλόβαθμος γαλάζιος κομματικός παράγοντας.

Προεκλογικό κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε του δημόσια παρέμβαση, «φτιάχνει» προεκλογικό κλίμα, μιλώντας σε υψηλούς τόνους και επιχειρώντας να αποδομήσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα. «Γερά να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Γερά όχι μόνο για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γερά για να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος με ίσους κανόνες, που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, πληθαίνουν τα στελέχη της ΝΔ που εκτιμούν πως «η κυβέρνηση θα αποδράσει μέσα στο 2018», καθώς θα θέλει να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων τα οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το 2019 και το 2020. Εν προκειμένω, τα επιπλέον μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που αφορούν νέες μειώσεις συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου.

Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κατάρ. Οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν αύριο, Τρίτη, είναι αρχικά με τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani και ακολούθως με ανώτατα στελέχη της Qatar Investment Authority.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v