Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλη και διήμερη κινητικότητα σε ελληνοτουρκικά - Σκοπιανό

Τι θα θέσει για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας σε συντονισμό με τον Αναστασιάδη. Την πρώτη άφιξη Έλληνα πολιτικού στα Σκόπια κάνει ο Ν. Κοτζιάς. Σύγκλιση ή blame game, το ερώτημα μετά την ανταλλαγή «σημειωμάτων».

Παράλληλη και διήμερη κινητικότητα σε ελληνοτουρκικά - Σκοπιανό

Σε Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση για το επόμενο 48ωρο, καθώς θα εξελίσσονται παράλληλα:

* Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

* Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια για διερεύνηση των πιθανοτήτων να αποδώσουν οι διμερείς προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, πριν η υπόθεση οδηγηθεί στη διαιτησία υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Συντονισμός Τσίπρα-Αναστασιάδη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση και συντονισμό με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει «εμφατικά» το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ζητούμενο, μετά και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι να σταλεί «ισχυρό μήνυμα» στην Άγκυρα για τις ενέργειές της και την προκλητική ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη.

Ειδικά για τους δύο Έλληνες στρατιώτες, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει συντονισμό και άσκηση πίεσης στην Τουρκία για την ταχεία επιστροφή τους στη χώρα.

Το κλίμα για την Τουρκία δεν αναμένεται φιλικό και οι πληροφορίες τονώνουν τις ελληνικές προσδοκίες. Όπως ανέφερε χθες το πρακτορείο Bloomberg, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου θα διατυπώνεται με σαφήνεια η ευρωπαϊκή καταδίκη «στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», ενώ θα υπογραμμίζεται «η πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των (κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας) ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Ευελπιστεί σε… ομαλή προσγείωση ο Ν. Κοτζιάς

Σχεδόν την ίδια ώρα με τα παραπάνω, στα Σκόπια θα… προσγειώνεται ο Νίκος Κοτζιάς. Παρότι έχει επισκεφθεί άλλες δύο φορές την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (το 2015 και πέρυσι), η σημερινή επίσκεψη θεωρείται ξεχωριστή, διότι θα φτάσει αεροπορικώς, ως έμπρακτη αναγνώριση της κίνησης Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο.

Πέραν του συμβολισμού και των πανηγυρικών τόνων, στις συναντήσεις που θα έχει απόψε και κυρίως αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα φανεί εάν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και τερματισμού της 25ετούς εκκρεμότητας σε διμερές επίπεδο. Διαφορετικά, οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στη «διαιτησία» του εκπροσώπου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίο οι Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου.

Για την Αθήνα, η αδιαπραγμάτευτη θέση ακούει στον όρο «erga omnes», καθώς η ΠΓΔΜ εκπέμπει μηνύματα πως θα επιμείνει στο 25τές καθεστώς, να υπάρχει δηλαδή ένα όνομα για διεθνή χρήση και στο εσωτερικό να ονομάζεται «Μακεδονία».

«Εrga omnes, αλλαγή του Συντάγματος, απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων», είναι η θέση που θα μεταφέρει ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Υπόνοιες για blame game

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως εμφανίζονται «πολύ συγκρατημένα» αισιόδοξοι καθώς, πέραν της εσωτερικής πολιτικής αναστάτωσης που επικρατεί στη γείτονα, καταλογίζουν στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ σκλήρυνση της στάσης:

* Αφενός, φέρεται να μίλησε (ενώπιον πολλών διπλωματών) για «παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας».

* Αφετέρου, έκανε γνωστό ότι απέστειλε στην Αθήνα σημείωμα με τις θέσεις των Σκοπίων, προς απάντηση στο «σχέδιο των επτά σημείων» που είχε ήδη στείλει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς. Η λεπτομέρεια, εν προκειμένω, είναι πως στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός είχε συμφωνηθεί συζήτηση επί ελληνικού σχεδίου, ενώ με την κίνησή του ο κ. Ντιμιτρόφ θέτει τη διαδικασία σε διαφορετική βάση.

Κατά τις ίδιες πηγές, όλα αυτά λίγη σημασία θα έχουν, εάν η πολύμηνη προσπάθεια ευοδωθεί.

Στο ενδεχόμενο να ξεκίνησε ήδη η σκοπιανή ηγεσία το blame game προκειμένου να μη χρεωθεί ναυάγιο, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν εμφατικά τη θέση του κ. Κοτζιά ότι «η ελληνική πλευρά θα είναι η τελευταία που θα σηκωθεί από το τραπέζι των συζητήσεων».

Η πρώτη γεύση θα δοθεί αύριο το πρωί καθώς μετά τη συνάντησή τους, οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v