Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μπαίνουμε σε νέα φάση στο θέμα των δυο στρατιωτικών

Ως το ισχυρότερο μήνυμα που έχει σταλθεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία ο πρωθυπουργός. Οποιος προκαλούσε θερμό επεισόδιο «θα πυροβολούσε τα πόδια του».

Τσίπρας: Μπαίνουμε σε νέα φάση στο θέμα των δυο στρατιωτικών

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει, αλλά η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχει κατακτήσει με κόπο με τη γείτονα και ότι θα συνεχίσει στρατηγικά να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, παρότι το τελευταίο διάστημα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωπαίους ηγέτες όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Με τον Νίκο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόνισε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα οποιαδήποτε δυσκολία όπως οφείλει να κάνει μια ευρωπαϊκή χώρα που επιδιώκει την ειρήνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της».

Για να συμπληρώσει: «Αλλά τόνισα ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίζει και θα προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης. Σε ότι αφορά την προάσπιση των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει το ταχύτερο να εγκαταλείψει πρακτικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας τις εγγυήσεις από τους εταίρους υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα».

Χαρακτήρισε το μήνυμα που στέλνει η Σύνοδος Κορυφής το πιο ισχυρό που έχει σταλθεί ποτέ στην ιστορία της ΕΕ και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ότι αφορά το Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως ελπίζει «να πρυτανεύσει η λογική και το επόμενο διάστημα να έχουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς». Όπως είπε πολλοί ανησυχούν για το εάν τα όσα συμβαίνουν είναι «στρατηγική επιλογή» ή οφείλονται σε γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και έχουν να κάνουν με εσωτερικές εντάσεις είτε με τις εξελίξεις στη Συρία.

«Εμείς θα έχουμε το χέρι φιλίας τεταμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν φοβάται θερμό επεισόδιο απάντησε ότι «δεν φοβάται και δεν πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός την αίσθηση του φόβου. Εχουμε την αποτρεπτική ικανότητα, ενώ οποίος προκαλούσε κάτι τέτοιο θα πυροβολούσε τα πόδια του».

«Μπορεί να θεωρούμε τους γείτονες οξύθυμους ή φωνακλάδες, αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους», τόνισε. Δεν φοβόμαστε, αλλά προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητούμε άλλα πράγματα, όπως κοινές επενδύσεις, η αξιοποίηση του τουρισμού κ.τλ., είπε και απεύθυνε έκκληση στην άλλη πλευρά «να κατανοήσουν ότι αυτή η πορεία δεν οδηγεί πουθενά. Να σοβαρευτούνε και να τελειώσουν αυτές οι προκλήσεις».

Οι δυο στρατιωτικοί

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δυο στρατιωτικών στην Τουρκία «ζητώντας εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα εγερθεί στη Βάρνα». Εξασφαλίστηκε, η αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την ανάγκη γρήγορης και θετικής επίλυσης του ζητήματος και Τουσκ-Γιούνκερ διαβεβαίωσαν ότι θα το θέσουν στον Ερντογάν.

«Μπαίνουμε σε νέα φάση σε ότι αφορά το θέμα των δυο στρατιωτικών. Ολο το προηγούμενο διάστημα καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική υποστήριξη των εταίρων μας και να λυθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω των διμερών μας διαύλων αλλά παράλληλα στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοικτή κινητοποίηση των εταίρων και συμμάχων αλλά και των ευρύτερων ερεισμάτων που έχει η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των διαφορετικών καθηκόντων σε μια κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι τους ίδιους όρους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση, ήταν το σχόλιο στο ερώτημα αν θεωρεί «ομήρους» τους δυο στρατιωτικούς. Εχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια ημέρα και αυτό μας προβληματίζει. Εχουμε μεταφορά σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και παραμονή επί 20 ημέρες χωρίς να έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία ώστε να ξέρουμε γιατί κρατούνται. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά και υποψίες.

Θελω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει επιλογή «ομηροποίησης».

Το τηλέφωνο στον Πούτιν

Συνομιλήσαμε για τις επαφές των χωρών μας αλλά παράλληλα τον ενημέρωσα και για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν στην Κων/πολη. Μιλήσαμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις ευρωρωσικές σχέσεις που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες μετά την δολοφονική επίθεση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Υπογράμμισα την ανάγκη να είμαστε αποφασιστικοί αλλά και να αφήνουμε ανοικτό το δίαυλο του διαλόγου με τη Ρωσία αλλά και να αφήσουμε ένα ανοικτό παράθυρο για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Τα Σκόπια

Χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Σκόπια καθώς για πρώτη φορά ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης. Η θέση μας είναι σταθερή: έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και πΓΔΜ θα είναι δυνατή μόνο όταν πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις.
Αναζητούμε επωφελή συμβιβασμό με την πΓΔΜ στο πλαίσιο των αρχών που έχουμε περιγράψει, τόνισε.

Υπάρχουν δυο σημαντικές προϋποθέσεις για λύση: να βρεθεί ένας συμβιβασμός ως προς το όνομα με μια σύνθετη ονομασία γιατί δεν μπορεί οι λαοί μας να είναι σε μια διαρκή σύγκρουση γιατί υπάρχει το αίσθημα ότι υπάρχει σφετερισμός της ιστορίας. Ο δεύτερος όρος είναι να υπάρχει μια ουσιαστική λύση, όχι μια λύση του ποδαριού, δηλαδή να είναι μια λύση για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει όλη την καλή διάθεση να βρεθεί λύση, αλλά δεν μας πιέζει κάποιος. «Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς».

Η φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για τη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογίας και τη φορολογική σύγκλιση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σύμφωνα την επιβολή Ευρωπαϊκού Φόρου σε βάρος των τεχνολογικών κολοσσών που θα είναι ένας νέος πόρος για την Ενωση που θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τόνισε δε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι φορολογικοί παράδεισοι καθώς και να υπάρξει φορολογική σύγκλιση.

Οι αλλαγές στην ευρωζώνη

Για τις αλλαγές στην ευρωζώνης είπε ότι θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων αδυναμιών της αλλιώς θα είναι «ένας εξωραϊσμός, μια υπεκφυγή μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη κρίση». Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για τη διαχείριση νέων κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα και τα οποία οδήγησαν σε κρίση.

Εκανε λόγο για την ανάγκη να αρθεί η μακροοικονομική ανισορροπία στην ευρωζώνη που σχετίζεται με τα μεγάλα πλεονάσματα του Βορρά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως είπε δεν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να τηρούνται οι κανόνες για τα πλεονάσματα όπως γίνεται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Οι νέοι θεσμοί θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των κινδύνων.

Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρχει ισχυρός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη με σταθεροποιητικό, επενδυτικό και αναδιανεμητικό ρόλο και ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων».

Σε ότι αφορά τον ESM η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μετατροπή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και πως σε αυτό έχουμε αργήσει. Αυτή η μετεξέλιξη θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός μηχανισμός αλλά με δημοκρατική εποπτεία και να μην αναλάβει ρόλους που σήμερα έχει η Κομισιόν, σημείωσε ο πρωθυπουργός που παράλληλα στάθηκε υπέρ της ύπαρξης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v