Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση της κυβέρνησης μέσω… Καμμένου επιδιώκει η αντιπολίτευση

Μαζικές επιθέσεις στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Πώς απαντά ο υπουργός Άμυνας. Η ομάδα των 53, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά.

Πτώση της κυβέρνησης μέσω… Καμμένου επιδιώκει η αντιπολίτευση

Τον επικεφαλής του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου, Πάνο Καμμένο, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τις διαφορές ανάμεσα στους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να προκαλέσουν ενδοκυβερνητική κρίση και -αν μπορούν- να διαλύσουν πρόωρα τον συγκεκριμένο πολιτικό γάμο.

Κοινή πεποίθηση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΔΗΜΑΡ είναι ότι ο υπουργός Άμυνας είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην κυβερνητική συνεργασία και, δεδομένου ότι γκρίνιες γι’ αυτόν υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από την ομάδα των 53), εξαπολύουν καθημερινές επιθέσεις προς το πρόσωπό του, με βασική αιτιολογία τους υψηλούς τόνους που αυτός χρησιμοποιεί στα εθνικά μας θέματα.

Και μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό να δείχνουν πως τείνουν προς ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις (κρύβοντας στο συρτάρι τις διαφορές των δύο κυβερνητικών εταίρων), τα ελληνοτουρκικά όμως βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και εκεί εστιάζεται η κριτική της αντιπολίτευσης προς τον κ. Καμμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε χθες (Real News) τον υπουργό Άμυνας ότι «σε αντίθεση με τα απορρέοντα εκ του ρόλου του, λέει πάρα πολλά, ενίοτε και εξαιρετικώς απρεπή και κάνει πολύ λίγα» και ότι «θεωρεί πως η άνοδος των εθνικών θεμάτων στην επικαιρότητα μπορεί να αποτελέσει το εκλογικό του σωσίβιο, αδιαφορώντας για το αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα». Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτική Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για «άστοχες και επικίνδυνες» ενέργειες του κ. Καμμένου, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τον χαρακτηρίζει «πρόβλημα για τον Τσίπρα και τη χώρα». Αντιστοίχως, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Θέμα fm), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκτίμησε ότι ο κ. Καμμένος είναι «επικίνδυνος» για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ενώ και ο Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι  «ψηφοθηρεί» και ότι «οι δηλώσεις του ρίχνουν νερό στον μύλο της Τουρκίας».

Δύο στοιχήματα

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν δείχνουν να προβληματίζονται από τις μαζικές επιθέσεις που δέχονται από την αντιπολίτευση. Διαβεβαιώνουν ότι η συνοχή της κυβέρνησης δεν πρόκειται να διαταραχθεί και ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, με την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και υπενθυμίζουν ότι η εν λόγω συνεργασία ξεκίνησε με δύο βασικά στοιχήματα: την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την «αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής». Και τα δύο, λένε, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και με τη διεκπεραίωσή τους. Ακολούθως, σύμφωνα με συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, «ο λαός θα μας κρίνει όλους για τις πράξεις μας και τα αποτελέσματα των πολιτικών μας».

Πάντως και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου δεν αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο. Ενδεικτικό είναι ότι με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις-δηλώσεις της, εγκάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι «επενδύει αποκλειστικά και μόνο στην προσωπική του προβολή», την κ. Γεννηματά και το… μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ ότι «εμπαίζουν τον ελληνικό λαό με μια δήθεν νέα προσπάθεια που είναι όμως καταδικασμένη να την πάρει… ο άνεμος» και τον κ. Θεοχαρόπουλο πως «δεν είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις για υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα».

Ήδη, ο πολιτικός υδράργυρος χτυπάει… κόκκινο και βέβαιο είναι ότι, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, το κλίμα πόλωσης θα κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v