Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η ΝΔ στο φλερτ με το Κέντρο

«Ναι» στη μεταγραφή της Άννας Διαμαντοπούλου, λέει ο Κωστής Χατζηδάκης. Η τακτική και οι κινήσεις της Πειραιώς, με το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής. Η σύγκλιση Καραμανλή-Γεννηματά για την αυτοδιοίκηση. Αντιδράσεις από «καραμανλικούς».

Επιμένει η ΝΔ στο φλερτ με το Κέντρο

Μπορεί η ΝΔ να διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη να συναντώνται με τον Κώστα Σημίτη στο Κολωνάκι, ωστόσο γεγονός είναι ότι σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κορυφαία στελέχη του κόμματος «κλείνουν το μάτι» προς το Κέντρο, αναζητώντας συμμαχίες ενόψει της επόμενης μέρας.

Μετά την χείρα φιλίας που έτεινε ο κ. Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά, στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, χθες ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να κάνει νέο άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο και συγκεκριμένα την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, που πολιτικά συνδέεται στενά με τον κ. Σημίτη.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος του κ. Χατζηδάκη με δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης (radio 247):

-Θα βλέπατε στα γαλάζια ψηφοδέλτια προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η Άννα Διαμαντοπούλου;

-Δεν είναι όλοι το ίδιο, με την έννοια ότι αυτή την ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πάμε να πάρουμε στελέχη άλλων κομμάτων.

-Η κυρία Διαμαντοπούλου δεν είναι…

-Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν ξέρουμε αν η κ. Διαμαντοπούλου ενδιαφέρεται με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί με τη ΝΔ ή άλλες τέτοιες προσωπικότητες. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι δύο βουλευτές έφυγαν από το Ποτάμι και με δική τους απόφαση εντάχθηκαν στη ΝΔ. Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ειδικά για την περίπτωση της κ. Διαμαντοπούλου, εάν ενδιαφέρεται, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε όχι σε μια τέτοια συνεργασία. Αλλά είναι τελείως υποθετικό».

Είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ του ιδεολογικοπολιτικού χάρτη που θέλει να διαμορφώσει η Πειραιώς, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει στόχο να εντάξει στους κόλπους της στελέχη που μέχρι τώρα ήταν εκτός ΝΔ και που θα μπορούσαν -κατά την άποψη του κ. Μητσοτάκη- να ενισχύσουν την εικόνα της παράταξης και να φέρουν ψήφους, και το δεύτερο, να διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με άλλες δυνάμεις του κέντρου, εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους μετά τις κάλπες.  Και αν, σύμφωνα με ένα ισχυρό σενάριο -βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων-, η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, αυτό αυτομάτως θα καθορίσει σε ρυθμιστικό παράγοντα το Κίνημα Αλλαγής, εξ ου και τα γαλάζια ανοίγματα προς αυτό.

Τα δύο κόμματα έφερε πιο κοντά χθες η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά απηύθυναν χαιρετισμούς και συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με… ευλάβεια

Το πολιτικό «φλερτ» πάντως του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη -νυν και πρώην- του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει σύμφωνη την όλη ΝΔ, καθώς αρκετοί είναι αυτοί, προερχόμενοι κυρίως από το καραμανλικό μπλοκ, που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Μία από τις εξαιρέσεις αυτής της εικόνας είναι ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα), ο οποίος τηρεί με… ευλάβεια την κομματική γραμμή και αποδεικνύεται σε ισχυρό εσωκομματικό σύμμαχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτή τη στιγμή είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, που η Νέα Δημοκρατία αυτά που λέει, τα λέει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και λέει πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ), προκαλώντας την αντίδραση του τέως βουλευτή και υπουργού της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος έχει εδώ και καιρό αποστασιοποιηθεί από το κόμμα.

Τον δικό της δρόμο, εξάλλου, έχει πάρει ένα ακόμα παλαιό στέλεχος της ΝΔ, η Κατερίνα Παπακώστα, που διαγράφηκε πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη και η οποία προχθές -όπως είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr- ανακοίνωσε τη νέα πολιτική της πρωτοβουλία, τη Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης διεύρυνσης, συνομιλεί με τους Ευάγγελο Αντώναρο, Απόστολο Τζιτζικώστα και Απόστολο Γκλέτσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v