Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «καθαρή έξοδο» και «μαύρο μέτωπο» πατάει γκάζι το Μαξίμου

Τι ξορκίζει και τι παλεύει η κυβέρνηση μετά το θολό στίγμα του Washington Club. Δεν ανοίγει τώρα θέμα μέτρων 2019-2020, δεν θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σαμαράς - Βενιζέλος - Μητσοτάκης - μέσα ψευδούς ενημέρωσης - διωκόμενοι ολιγάρχες, οι… συνιστώσες του «μαύρου μετώπου» δια στόματος Α. Τσίπρα.

Με «καθαρή έξοδο» και «μαύρο μέτωπο» πατάει γκάζι το Μαξίμου

Σίγουρο για τη θετική έκβαση των συζητήσεων που αφορούν την «καθαρότητα» της εξόδου από τα μνημόνια και τη ρύθμιση για το χρέος εμφανίζεται το Μαξίμου, παρά το θολό σήμα που εξέπεμψε το Washington Club, το Σαββατοκύριακο.

Πίσω από τη διαφωνία ΔΝΤ-ευρωπαϊκών θεσμών μάλιστα εξακολουθεί να βλέπει αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες να τονίζουν ότι: πρώτον, το πρόγραμμα τελειώνει ουσιαστικά σε δύο μήνες από τώρα και, δεύτερον, για την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές δεν χρειάζεται η «σφραγίδα» του ΔΝΤ.

Αυτή την εκτίμηση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του με τη φράση: «Δεν θεωρούμε ότι η πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου».

Κυβερνητικά στελέχη αναμένουν να είναι ενισχυτική αυτής της θέσης η παρέμβαση που θα κάνει μεθαύριο, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Αθήνα, τόσο κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, όσο και κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το Μαξίμου επιμένει ότι «δεν τίθενται προς συζήτηση» η παράταση του προγράμματος («δεν άνοιξε καν για να κλείσει») και η πιστοληπτική γραμμή. Αρνείται, επίσης, να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στα μέτρα της διετίας 2019-2020 πριν από τη λήξη του προγράμματος, διότι «αυτό που προέχει τώρα είναι να κλείνουν θέματα, όχι να ανοίγουν».

Από την άλλη, δεν κρύβει την ανησυχία του για το έγκαιρο κλείσιμο της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης:

* Αφενός, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι τα ενεργειακά, η Εγνατία και το καζίνο στο Ελληνικό «έχουν καθυστερήσει και είναι δύσκολο να κλείσουν εντός των αυστηρών χρονικών ορίων».
(Το νομοσχέδιο για τα λιγνιτικά πάντως «πέρασε» χθες, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εισάγεται στην Ολομέλεια προς ανακούφιση του κυβερνητικού επιτελείου).

* Αφετέρου, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο να μην κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αλλά «ίσως στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου».

Επίσης, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι οι θεσμοί «υποδέχθηκαν θετικά» το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο, «με κάποιες παρατηρήσεις» που, όπως σημειώνουν, προδίδουν εγχώρια προέλευση. Για παράδειγμα, λένε, οι θεσμοί δεν έστειλαν παρατηρήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η οποία ωστόσο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή... σε συνεννόηση μαζί τους». Αυτό μάλιστα είναι το επιχείρημα που ήδη μεταφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει τις σχετικές ενστάσεις.

Το «μαύρο μέτωπο» και οι... συνιστώσες του

Με το άνοιγμα των εξήντα «καυτών» ημερών μέχρι να μπουν τίτλοι τέλους(;) στη συμφωνία, η κυβέρνηση αρχίζει να κλιμακώνει σταδιακά και την επίθεσή της στη ΝΔ και στους υποστηρικτές της από το Κίνημα Αλλαγής (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ).

Το στίγμα το έδωσε χθες ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το «μαύρο μέτωπο» που προσπαθεί να οργανώσει την παλινόρθωσή του, φοβούμενο την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την «επόμενη ημέρα».

Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ύφος, ονομάτισε την πολιτική συνιστώσα αυτού του «μετώπου» και φωτογράφισε την επιχειρηματική-μιντιακή:

* Αναφερόμενος προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε ότι «έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη», στοχεύοντας στην πολιτική αποσταθεροποίηση. «Αυτοί εξακολουθούν, αν και αφανώς, να καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα αυτής της λεγόμενης επιχείρησης παλινόρθωσης, από τότε που είχαμε την προσπάθεια της παρένθεσης». (Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έσπευσε να απαντήσει στον πρωθυπουργό, πριν εκδώσει ανακοίνωση η ΝΔ).

* Ακόμα πιο σκληρή ήταν η αναφορά του στο επιχειρηματικό-μιντιακό σύστημα, που έχει συγκροτήσει «ένα μαύρο μέτωπο, αποτελούμενο από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθειά τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος».

Μίλησε μάλιστα για «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενους ολιγάρχες και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες και μάλιστα επιτυχημένοι».

Φωτογραφίζοντας ονόματα και από τις δύο… συνιστώσες του «μαύρου μετώπου», ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη «σαπίλα» του ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Novartis, καθώς «και στην υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor1, που διακινούσε δύο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο».

Τα παραπάνω αποτελούν (και) σκηνές από τα προσεχώς, καθώς, ανεξάρτητα από τον χρόνο των εθνικών εκλογών, το κυβερνητικό επιτελείο θα αναδείξει στο μάξιμουμ σκάνδαλα και κακοδιαχείριση του παλιού κατεστημένου που συνενώνονται για να αντιμετωπίσουν ή και ρίξουν την κυβέρνηση, «επειδή φοβάται ότι, τελικά, θα τα καταφέρει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v