Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μηνύματα περιμένει η Αθήνα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Πολιτική σταθερότητα, έξοδος από το μνημόνιο, χρέος, μεταμνημονιακή αναπτυξιακή πορεία, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό, τα κύρια θέματα συζήτησης με τον επικεφαλής της Κομισιόν. Θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή.

Ποια μηνύματα περιμένει η Αθήνα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Λίγο μετά το Washington Club και μία μόλις ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup στη Σόφια, που θα δείξει την πορεία των συζητήσεων για την έξοδο της χώρας «από τα μνημόνια», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Κομισιόν γίνεται μετά από δική του, ουσιαστικά, πρωτοβουλία. Κι αυτό διότι αρχικά είχε κληθεί να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για το πολιτικό μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ, η οποία ακυρώθηκε. Όπως έχει αναφέρει το Euro2day.gr, αιτία της ακύρωσης είναι το σκάνδαλο Novartis, που εμπλέκει πολλά στελέχη της ΝΔ, με αποτέλεσμα να κριθεί από το Ιδρυμα ότι θα επισκίαζε την επίσκεψη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα. Κατά τις πληροφορίες, εξέφρασε την επιθυμία να απευθύνει ομιλία στην ελληνική Βουλή, όπως και θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

«Δεύτερη πατρίδα του» χαρακτήρισε τη χώρα μας ο επικεφαλής της Κομισιόν στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ συναντά τώρα τον Αλέξη Τσίπρα.

Οικονομία, χρέος, πολιτική σταθερότητα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ θα εκπέμψει θετικά μηνύματα για την έκβαση των συζητήσεων που διεξάγονται με τους θεσμούς και αφορούν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, το χρέος και τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα αναδείξει επίσης την αναγκαιότητα της αποφυγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εστιάζοντας αφενός στο όφελος που θα έχει η χώρα από την πολιτική σταθερότητα και, αφετέρου, στη δυνατότητα της κυβέρνησης να αποδείξει, στον ένα χρόνο που θα έχει μπροστά της έως τις κανονικές εκλογές, ότι οι εταίροι μπορούν να την εμπιστεύονται στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά εμφανίζει υπερκάλυψη των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας (την ώρα που η Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ), της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ, καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους (στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017) καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο εκείνου στο οποίο υπήχθησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). 

Μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της οικονομίας θα συζητηθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και το προσφυγικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v